Fastsiolez


 • Burimet e ndotjes
 • Mënyrat e fastsyolezom transmetimit
 • Format ekzistenca
 • Simptomat fastsyoleza
 • Efektet e parazitëve në trup
 • Metodat e diagnozës Fasciolosis
 • Trajtimi Fasciolosis
 • Fastsyoleza Parandalimi

 • Infestations rra shkaktuara nga trematodes e familjes «Fasciolidae» llojet e «Fasciola» (fasciola gjatësinë e zakonshme e 2-3 cm) dhe «Fasciola Gigantica» (gjigand fasciola, është e arrin më patogjene 3-8 cm). Seksualisht forma të pjekur të parazitëve në kafshët kullotjes (kuaj, lopë, dele, derra) dhe njerëzit në kanalet biliare të mëlçisë.

  Fasciola fasciola i zakonshëm i zakonshëm kudo dhe gjigant gjetur në klimat e ngrohta (në Astrakhan dhe Guriev rajone, Kaukazi, republikat e Azisë Qendrore dhe Kazakistani) dhe në rajonet jugore të Yakutia.


  Burimet e ndotjes

  Burimi i infeksionit për kafshët janë të infektuara butak që janë ushtritë e ndërmjetme, sepse «F.Hepatica» - një pellg i vogël për «F.Gigantica» - pellg ushkovidnyy. Burimi i pushtimit (infeksionit) për të njeriut rutinë fastsiloloy mëlçisë është bagëti të vogla, fasciola gjigant - lopë, kuaj, disa brejtësve.


  Mënyrat e fastsyolezom transmetimit

  Infeksioni ndodh kur fastsyolamy neznezarazhenoyi ujit të pijshëm, të hahet bimët ujore me përkrahës të tyre adoleskariy, shpëlarë me ujë të ndotur me larva.


  Format ekzistenca

  Parazitëve vezë që janë excreted në feçe bien në ujë.


  Kthejeni në larva (myratsydyy) zbatohet në trupin e familjeve të molusqeve të ujërave të ëmbla «Galba, Lyimnaea», ku fasciola pa seks riprodhim. Çfarë doli nga larvat ciliar gojë (adoleskaryy) bashkëngjitur me bimë ujore dhe formë cysts. Gëlltitje larvat parazit lirohen nga shell, janë futur në rreshtim të zorrëve të vogla dhe në mënyrë aktive duke shkatërruar parenchyma (ind) mëlçisë, të depërtuar në të, dhe kanalet biliare, të cilat arrijnë pjekurinë seksuale.

  Një metatserkariy (larvat infektive fazë) siguron deri në 1000 vezë, të cilat pastaj hyjnë zorrët dhe excreted në mjedis.

  Në ujë freskët në një temperaturë të favorshme (+ 20-30 C) formohet vezëve myratsydyy që shkon në ujë. Gjatësia e saj është 0,15 mm. Nga momenti i gjetjes adoleskariy (faza e zhvillimit të larvave) në mëlçi në fazën e pjekur të zhvillimit është 3-4 muaj. Fastsyoly në mëlçi i ripërtypësve jetojnë 8-10 vjet, një person mund të parazitoj deri në 15 vjet ose më shumë.


  Simptomat fastsyoleza

  Faktorët kryesorë janë toksike dhe enzimatik larvat veprim i parazitit gjatë migrimit. Periudha e inkubacionit është 1-8 javë.

 • Në fazën akute Fasciolosis mund të ndodhë sëmundje si alergjik me temperaturë të lartë, skuqjen e lëkurës duket, sindromi pulmonare (infiltrime të paqëndrueshme, pneumoni), shpesh verdhëz, ndonjëherë - miokardit; kundër një sfond të qelizave të bardha të gjakut numërimin nivele të rritura të eozinofileve në gjak.

  Efektet akute shëndetësore të zgjasë nga 2 deri 6 muaj.
 • Në fazën kronike janë ruajtur efektet alergjike - skuqje e lëkurës, gjakut eosinophilia. Ka mosfunksionim i sistemit biliar me dhimbje të përhershme ose paroksizmal në kuadratin e sipërm të djathtë, të përzier, ul oreksin. Nga koha në kohë ju mund të merrni sclera zhovtyanychnist dhe lëkurën me rritjen bilirubin serum dhe aktivitetit alkaline phosphatase dhe nivelet e reduktuara proteinave. Kur lidh një infeksion bakterial (Staphylococcus, E. coli), mund të ketë sulme akute të llojit të dhimbje barku në tëmth, ethe, verdhëz, hepatomegaly (mëlçisë zgjeruar).

  Ndoshta zhvillimi i holetsystoholanhyta purulent (inflamacion i kombinuar prej fshikëz e tëmthit dhe biliare kanalet), absces të mëlçisë. Fëmijët dhe Fasciolosis shtatzënë mund të jetë i komplikuar me anemi të rëndë.

 • Efektet e parazitëve në trup

  Rezultojë sëmundje fastsyolezom lidhur me biologjike e patogjeni. Rinj Fasciola lënduar në mukozën e zorrëve të vogla, janë futur në kapilarët dhe pastaj bien nëpër venë portalit të mëlçisë. Si një rezultat i dëmtimit të indeve gjatë migrimit përmes trupit fasciola lindin inflamacion të enëve të gjakut, mur zorrë, nyjet limfatike, peritoneum, mëlçisë dhe kanalet biliare.

  Akumulojnë sasi të mëdha, parazitët mund të bllokoj kanalet biliare, duke shkaktuar ngecje të biliare. Fastsyoly kryer një numër të madh të organizmave patogjene në organet dhe indet e zorrëve. Gjatë migrimit të fasciola vdes, duke liruar një sasi të konsiderueshme të toksinave që kanë efekte alergjike në organizmin pritës.


  Metodat e diagnozës Fasciolosis

  Diagnoza bazohet në prezantimin klinik, mosfunksionim tëmth sistemit, sindromi alergji dhe historinë epidemiologjike (hahet bimëve ujore, herbs, perime, fruta, të shpëlahet me ujë nga rezervuare të hapura në zonat ku Fasciolosis).

  Diagnoza konfirmohet nga zbulimi i biliare dhe feces parazitare vezë.


  Trajtimi Fasciolosis

  Skema trajtim si opisthorchiasis. Cakto hloksyl biltritsid ose jashtë vendit me qëllim të rekomandojë përdorimin e triklabendazol. Pas trajtimit duhet të aplikojnë cholagogue brenda 1-2 muajve. Një kohë të gjatë (të paktën një vit) ekzaminim klinik të pacientëve.


  Fastsyoleza Parandalimi

  Parandalimi është i bazuar në shërimin e ripërtypësve mëdha dhe të vogla nga ana e trajtimit fastsyoleza, duke hapur kontaminimin kullotave nga feces të kafshëve, kullota të inspektimit dhe ujë në prani të molusqeve.


  Në zonat ku Fasciolosis nuk pinë ujë nga burimet natyrore, larë atë zarzavate, perime dhe fruta që janë përdorur papërpunuara.