Faktorët e rrezikut për Prostate Cancer


 • Faktorët e rrezikut për Prostate Cancer
 • A mund të parandaluar kancerin e prostatës?


 • Faktorët e rrezikut për Prostate Cancer


  Aktualisht, disa faktorë që rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes të njohur. Këto përfshijnë:


  Age. Probabiliteti i kancerit të prostatës rritet me shpejtësi pas moshës 50 dhe mbi 70% e kancereve të zbuluara në meshkujt mbi 65 vjet. Deri më tani nuk është e qartë pse ky lloj i rritjeve të rasteve të kancerit me moshën.


  Përkatësia etnike. Kanceri i prostatës është shumë më shpesh në meshkujt African American në krahasim me të bardhë dhe është në fazat e avancuara.

  Arsyet për këto dallime racore nuk janë të qarta.  Kombësia.
  Kanceri i prostatës është diagnostikuar shpesh në Amerikën e Veriut dhe Evropë veriperëndimore. Dhe të paktën - në Afrikë, Azi, Amerikën Qendrore dhe Amerika e Jugut.  Ushqyerit.
  Meshkujt të cilët konsumojnë një sasi të madhe të "kuqe" mish dhe ushqime të lartë në yndyrë dhe pak për të ngrënë fruta dhe perime janë më shumë të ngjarë të merrni kancerin e prostatës. Disa studiues besojnë se njerëzit të cilët konsumojnë sasi të mëdha të kalcium nga ushqimi ose shtojcave sa ka një rritje të rrezikut të kancerit të avancuar të prostatës.


  Disa substanca, siç vitaminës C dhe E dhe selen mineral mund reduktojë rrezikun e kancerit të prostatës.


  Kështu, për të zvogëluar gjasat e kancerit të prostatës mund të rekomandohet për të reduktuar konsumin e të ashtuquajturës "mishit të kuq" dhe për të rritur futje e përditshme e frutave dhe perimeve.  Aktiviteti fizik.
  Aktiviteti i rregullt fizik, së bashku me mbajtjen e një peshë të shëndetshme mund të ndihmojë të ulur rrezikun e kancerit të prostatës.  Historia familjare.
  Në disa familje ka raste të shumta të kancerit të prostatës, e cila i jep të drejtën për të marrë përsipër ekzistencën e faktorëve të trashëguara.

  Prania e babait ose vëllait të kancerit të prostatës dyfishon rrezikun e zhvillimit të kancerit të prostatës. Rreziku rritet edhe më shumë në qoftë se kanceri i prostatës kishte qenë e sëmurë disa të afërmit, veçanërisht të rinj.


  Disa gjenet e trashëguara të rrisë rrezikun e disa kancereve. Për shembull, mutacionet e trashëguara në BRCA1 gjenet ose BRCA2 janë përgjegjës për paraqitjen më të shpeshtë të kancerit të gjirit dhe kancerit ovarian në disa familje. Prania e këtyre mutacioneve gjen edhe të rrisë rrezikun e kancerit të prostatës. Megjithatë, ata janë përgjegjës për një përqindje të vogël të rasteve të kancerit të prostatës.

  Vazektomi (heqje e vas deferens)
  . Disa kanë sugjeruar se njerëzit të cilët kanë pasur një operacion vazektomi (bëni burra jopjellor), ka rritur disa rrezikun e kancerit të prostatës. Dhe rreziku është edhe më i lartë nëse operacioni është i suksesshëm 35 vjeç.  A mund të parandaluar kancerin e prostatës?  Shkaku i saktë i kancerit të prostatës nuk është e njohur, nuk është e mundur për të parandaluar shumicën e rasteve të kësaj kancerit lokalizimin. Shumë faktorë të rrezikut siç janë mosha, raca dhe historinë e familjes, nuk mund të ndryshohet.


  Informacioni në dispozicion në jep të drejtën e kancerit të prostatës sugjerojnë se disa raste të këtij kanceri mund të parandalohet.

  Një faktorë të mundshëm të rrezikut janë dietë dhe mund të ndryshohet.


  Duke ndryshuar natyrën e pushtetit mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të prostatës. Është e rekomanduar për të përdorur një shumëllojshmëri të produkteve bimore dhe kufizojnë të ashtuquajturat mish i kuq, sidomos yndyrë të lartë ose të përpunuara. Çdo ditë më shumë se 5 herë duhet të marrë fruta dhe perime. Gjithashtu rekomandohet bukë, drithëra dhe drithëra produkteve, oriz, makarona dhe fasule produkte miell i pasitur. Kjo dietë mund të zvogëlojë rrezikun dhe kancere të tjera.


  Domate në çdo formë (të freskëta, të përpunuara si salcat dhe ketchup), grejpfrut dhe pjepër substancë që përmban antioksidantë vitaminë-si që ndihmojnë të parandaluar dëmtimin e ADN-së, dhe kjo çon në reduktuar rrezikun e kancerit të prostatës.
  Vitamina dhe minerale mund të ndikojnë në rrezikun e kancerit të prostatës, por kjo çështje nuk është kuptuar plotësisht. Ka tregues se një futje e përditshme e 50 mg (400 mezhd.ed) të vitaminës E mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit lokalizimin. Selen mineral gjithashtu mund të ndihmojë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të prostatës. Në anën tjetër, vitaminë A në formën e shtojcave mund të rrisë rrezikun e këtij kanceri.


  Androgens të nxitur rritjen e qelizave normale dhe malinje të prostatës dhe mund të luajë një rol në zhvillimin e kancerit të trupit.


  Në asnjë rast nuk mund të përdoret për parandalimin e kancerit të prostatës janë të barnave të përdorura për trajtimin.

  Ne rekomandojmë që çdo njeri mbi 45 herë në vit për të bërë një test të gjakut për PSA dhe konsultohuni me një urolog në lidhje me rezultatet e analizës. Nëse kanceri është i dyshuar, ajo duhet të kryhen biopsi të prostatës, dhe në rast të konfirmimit të diagnozës - kirurgji prostatës heqjen.