Faktorët e rrezikut për tiroide kancerit


 • Faktorët e rrezikut për tiroide kancerit
 • Përmbajtja e ulët e jodit në dietë
 • Rrezatim
 • Kusht i trashëguar
 • Gjinia dhe mosha
 • Faktorët e rrezikut të lidhura me mënyrën e jetesës


 • Faktorët e rrezikut për tiroide kancerit  Faktor rreziku - kjo është ajo që rrit gjasat e zhvillimit të kancerit.

  Për shembull, ndikimi i diellit intensive në lëkurë - një faktor rreziku për kancerin e lëkurës.

  Pirja e duhanit - një faktor rreziku për kancer të mushkërive, gojë, fyt, fshikëz, veshkave dhe disa organe të tjera.

  Megjithatë Duke pasur një ose më shumë faktorë të rrezikut nuk është për të thonë se një person duhet të lindin kancerin.


  Deri më sot, ka disa faktorë që rrisin gjasat e kancerit tiroide.

  Megjithatë, shumica e pacientëve me kancer tiroide nuk ka faktorë të dukshme të rrezikut. Përveç kësaj, shumë njerëz me prezencën e një ose më shumë faktorë të rrezikut për kancer tiroide nuk zhvillohen. Nëse një person ka një ose më shumë faktorë të rrezikut, është e pamundur të konkludohet se si faktorë të caktuar ndikojnë në zhvillimin e kancerit.  Përmbajtja e ulët e jodit në dietë  Papilare dhe kancer tiroide folikular është më e zakonshme në zona të botës ku ka një përmbajtje të ulët të jodit në ushqim.
  Në disa vende, veçanërisht jod shtuar në kripë dhe ushqime të tjera.
  Rrezatim  Dëshmuar faktor rreziku për kancer tiroide papilare është ekspozimi i kokës dhe qafës tek fëmijët.


  Në të kaluarën, fëmijët kaluan ekspozimin për puçrra fytyre, infeksionet fungale të kokës, thymus zgjeruar dhe zvogëluar madhësinë e bajamet apo adenoids. Pas pak vitesh, ky lloj trajtimi i lidhur me një rritje të rrezikut të kancerit tiroide. Ekspozimi Rrezatimi në të rriturit shoqërohet me një rrezik të ulët të zhvillimit të kancerit tiroide.


  Numri i studimeve ka treguar për të rritur rrezikun e nodules në gjëndrën tiroide dhe madje edhe kancer në lidhje me pasojat radioaktive gjatë testeve të armëve bërthamore apo të incidenteve në centraleve bërthamore.

  Kështu, një rritje të rasteve të kancerit tiroide mes fëmijëve rreth qytetit ukrainas të Çernobilit, ku në 1986 ka pasur një shpërthim në fabrikë. Në të njëjtën kohë, miliona njerëz ishin të ekspozuar ndaj shpërbërjen bërthamore. Në shpëtimtarëve dhe të njerëzve që jetojnë nëpër skenë, siç është në rritje incidenca e kancerit tiroide, edhe pse ata ishin të rritur në kohën e aksidentit.
  Kusht i trashëguar  Njerëzit me sëmundje të caktuara të trashëguar janë gjithashtu në rritje të rrezikut të kancerit tiroide. Kështu, sindromi dhe familja polipoza Gardner-it shoqëruar me një rritje të rrezikut të kancerit tiroide. Një çrregullim i rrallë gjenetik Caudete (Cowden) është e lidhur edhe me një rritje të rrezikut të kancerit tiroide. 20% e kancerit tiroide palce është rezultat i trashëguar gjenin ndryshuar - Familja e palcës së kurrizit tumor tiroide.


  Gjinia dhe mosha  Dashamirës formimi me gunga tiroide ndodh më shpesh në gratë sesa tek burrat. Shumica e rasteve të kancerit papilare dhe folikulare të zbuluara në moshën 30-50 vjet. Tumoret beninje dhe malinje tiroide mund të ndodhë në njerëz të të gjitha moshave.
  Faktorët e rrezikut të lidhura me mënyrën e jetesës  Duhani dhe alkooli - faktorët kryesorë të rrezikut për kokë dhe qafë të shumtën e tumoreve, duke përfshirë tumoret e zgavër me gojë, fyt, ezofag. Nga ana tjetër, nuk ka prova se këta faktorë të rrisë rrezikun e kancerit tiroide.