Faktorët dhe mekanizmat e goiter shpërndarë toksike rrezikut


 • Faktorët e rrezikut për sëmundje
 • Mekanizmat e sëmundjes
 • Simptomat e sëmundjes Graves

 • Sëmundje Graves është një nga sëmundjet më të zakonshme endokrine. Gratë mblidhet 4-5 herë më shpesh se meshkujt. Tirotoksikozë mund të ndodhë në çdo moshë, por më shpesh ndikon në njerëzit e moshës 20-40 vjet.

  Sëmundja shkaktohet nga një rritje në funksion tiroide dhe i gjakut të marrjes të tepërt të hormonit - thyroxine.


  Faktorët e rrezikut për sëmundje

  Një nga faktorët më të rëndësishëm që përcaktojnë ndodhjen dhe përparimin e sëmundjes, stresi nervor është një faktor, neuro-psikologjik.

  Sipas disa studiuesve, trauma akute vërehet në 80% të pacientëve me tirotoksikozë. Rastet e përshkruara më të izoluara të sëmundjes epidemike (hyperthyroidism vërejtur në flash e Danimarkës gjatë Luftës së Dytë Botërore).

  Ndonjëherë sëmundja ndodh në një ambient të vuan encefalit, meningjit, sëmundjet ngjitëse (gripit madje!) Ose lëndimit të trurit.


  Mekanizmat e sëmundjes

  Në gjëndrës tiroide sëmundje Graves sekreton rritje shumën në thyroxine gjakut. Duke bërë më të madhe të organeve të ndryshme dhe indet, thyroxine penetron membrana qelizore ndryshon pėrshkueshmėrisė e tyre dhunon në rrjedhën normale të proceseve oksidativ.


  Si rezultat, energji lëshuar gjatë oksidimit nuk grumbullohen, dhe shkon në formimin e ngrohjes. Kjo çon në një rritje të viçit të temperaturës, të rrisë metabolizmin basal dhe zgjerimin e enëve periferike. Në anën tjetër në trup reduktuar në mënyrë të konsiderueshme të rezervave të energjisë, të cilat në një person i shëndoshë është shpenzuar në nevojat e trupit dhe funksionimin normal të qelizave të organeve të ndryshme.

  Për shkak të fluksit të parregullt e energjisë në trup është ndërprerë një nga lidhjet në rregullimin hormonal, duke çuar në zhgënjim të thellë të të gjitha organeve dhe sistemeve.

  Tiroide Puna dhe niveli thyroxine në gjak është i rregulluar me (qendrat e mëparshëm hypothalamic) hipofizë.

  Në çrregullimeve funksionale ose strukturore qendrore të pajisjeve të sistemit nervor qendrat hypothalamic mund të vijnë në një gjendje të eksitim, dhe mbikëqyrja e gjëndrës tiroide është prishur. Tsentryhipotalamusa më nuk i përgjigjen nivelit të gjakut të thyroxine dhe pavarësisht një tepërt në trup, gjëndër tiroide do të vazhdojë të zhvillojë atë.


  Simptomat e sëmundjes Graves

  Që nga hormonet tiroide ndikojnë në funksionimin e të gjitha sistemeve të trupit, ankesat e pacientëve dhe tirotoksikozë janë shumë të ndryshme. Pacientët ankohen për dobësi të mprehtë të përgjithshëm, nervozizëm, tearfulness, gjumë të dobët, dridhjet e dorës, humbje peshe.

  Ata janë të prirur për diarre dhe çrregullime seksuale (vërejtur ciklit menstrual tek gratë dhe të reduktuar aftësinë seksuale në meshkuj).

  Pacientët tepër i bezdisshëm, gjuha e tyre e trupit bie në kontrast me shikimin vërtetë të jetojnë, gjuha e tyre është zakonisht rasti, gojor dhe konfuze. Ata janë duke u përpjekur për të shpejt të flas, por fjalët nuk gjithmonë kanë kohë për të menduar, kështu që mund të jenë të shkyçur dhe i panjohur.

  Gjëndër tiroide është e zmadhuar zakonisht, e cila mund të shihet me sy të lirë.
  Shkalla e zgjerimit të tiroide gjëndër të klasifikojë si vijon:

 • zero shkallë: hekuri nuk është e dukshme dhe nuk është dallueshėm
 • së pari shkallë: hekuri nuk është e dukshme, por mund të hetojë qafën e saj
 • Faza e dytë: gjëndër tiroide është e dukshme në gllabërim dhe mirë dallueshėm
 • Shkalla e tretë: hekuri është qartë e dukshme edhe kur shikohet pa gëlltitjes
 • Faza e katërt: Madhësia e gjëndrës tiroide në masë të madhe të zgjeruar dhe qafë ndryshuar konfigurimi
 • Shkalla e pestë: tiroide dhe rritur në mënyrë dramatike shtrembëron qafën
 • Kur ndjenja e rritur tiroide mund të vini re butësi e saj dhe lëvizshmërisë, si ajo zakonisht nuk është e lidhur me indet përreth.

  Duke parë në sëmundje varret pacientit goditur menjëherë nga ndryshime të tilla si sytë të ndritshme, "i zemëruar" ose "të frikësuar" pikëpamje, mur-sy.

  Exophthalmia (exophthalmos) është zakonisht dypalësh dhe të varet në shkeljen e nerva ton innervating sy.

  Sëmundje Graves karakterizohet nga treshja e madhe e simptomeve: goiter, mur-sy, çrregullime kardiovaskulare. Shkalla impuls në pacientët e rritur në mënyrë dramatike në 140 për minutë në vend të 72 për minutë. Në kushte të rënda, ajo është 160 rrahje në minutë dhe të rritet gjatë stërvitjes. Pacientëve Pulse zakonisht butë, aritmi shpesh e vërejtura dhe aritmia (beats s impuls).

  Ndryshimet në sistemin nervor janë si prish gjumin, nervozizëm dhe dridhje gishtat.

  Lëkurës në pacientët me tirotoksikozë thatë, të hollë, temperatura është rritur zakonisht në 37,2-37,4 gradë Celsius.

  Moti në sëmundje nelechennoy Graves është zakonisht e dobët. Më parë ajo ishte e vdekshmërisë në 25-30%. Aktualisht, si pasojë e drogës moderne ajo reduktohet në 6%. Pas trajtimit kirurgjik, vdekshmëria ul në 1%.

  Informacione nga artikullin "Sëmundje tiroide"