Komplikimet e tifos dhe paratifoide


 • Komplikimet specifike të tifos
 • Komplikime jo-specifike të tifos

 • Ethe tifoide - një sëmundje akute infektive karakterizuar nga lezione të aparatit zorrëve (kryesisht zorrë e vogël), penetrimi i patogjen në gjak, zgjerimi i mëlçisë dhe shpretkës, i nxituar.

  Deri në fillim të shekullit XVIII. Termi "ethet" e bashkuar të gjithë shtetin e ethshme, të shoqëruar nga dimming ose humbja e vetëdijes. Në mes të shekullit XIX ka pasur përshkrimet e tiparet e ethe tifoid, por zgjedhja e tij si një sëmundje të pavarur ndodhur pas zbulimit të agjentit dëshirore.


  Komplikimet specifike të tifos

  Komplikimet specifike të ethe tifoid - këto janë komplikime që mund të zhvillohet vetëm në ethe tifoid.
  Ata janë të ngjashme me ndërlikimet e sëmundjeve të tjera, por diçka të ndryshme prej tyre. Me komplikime të caktuara të sëmundjeve të tifos janë më të rëndësishme:

 • gjakderdhje të zorrëve;
 • peritonit shpuar;
 • shoku toksik.
 • Gjakderdhje të zorrëve është më shumë i zakonshëm në javën e 3 të sëmundjes. Arsyeja kjo është një shkelje e integritetit të enëve të gjakut në ditët e ulcerat tifos. Gjakderdhje mund të ndodhë në të njëjtën kohë nga disa vende. Simptomë e parë që tregon një gjakderdhje të mundshme e zorrëve është e zezë hezitoni karrige.


  Gjakderdhje të vogël zakonisht nuk ndikon në gjendjen e pacientit. Kur temperatura e trupit masiv gjakderdhje papritmas bie në normale, nuk ka etje, norma impuls, tensioni i gjakut bie. Gjakderdhje masive mund të çojë në shok, e cila mund të çojë në pasoja serioze. Me zhvillimin e komplikimeve mund të kërkojnë kirurgji.

  I shpuar peritonit - një inflamacion i peritoneum (membranë rreshtim zgavrën e barkut nga brenda), për shkak të ulcerat e zorrëve. Ai zhvillon 2-4 javë të sëmundjes, nganjëherë pas normalizimit të temperaturës. Dukuri të promovuar përparim: një vonesë e gazeve, lëvizjet e tharë, kollë të rëndë, dietë shkelje.

  Shenjat e peritonit në ethe tifoid kanë një numër të karakteristikave: asnjë dhimbje të mprehtë si një kamë për grevë, ulcerat karakteristike, si dhe shfaqjen e dhimbjes të vogël të barkut duhet të tërheqin vëmendjen. Guxim Përparime nganjëherë shoqërohet nga zalisur shkak të një rënie të mprehtë në presionin e gjakut. Në këtë rast kërkon kirurgji emergjente.

  Shoku toksik zhvillon gjatë kulmin e sëmundjes. Pamja e saj është për shkak të gjakut masiv hyjnë bakteret tifos dhe toksina të tyre. Foto klinik i sëmundjes shoku infektive dhe toksike paraprirë nga ethet. Me zhvillimin e shokut vërejtur: një ulje e madhe e temperaturës trupore, djersitje, rritje normë të zemrës dhe frymëmarrje, një rënie të mprehtë në presionin e gjakut, urinës ulet deri mungesë të saj.


  Komplikime jo-specifike të tifos

  Ndër komplikimet jo-specifike përfshijnë:

 • inflamacion i mushkërive (pneumoni);
 • inflamacion i venave (thrombophlebitis);
 • inflamacion i meninges (meningjitit);
 • nefrit (pyelitis), etj
 • Ndryshe nga ndërlikimet specifike të sëmundjes, ata mund të zhvillojnë jo vetëm në ethe tifoid, por edhe në sëmundje të tjera dhe sëmundjet mund të jetë krejtësisht i pavarur. Çfarëdo shkaku, shenjat do të jetë e njëjtë.

  Informacion nga artikullin "tifos abdominale dhe paratifoide"