Në vendet e zhvilluara shpesh vuajnë nga kanceri i gjiritKanceri i gjirit - lloji më i zakonshëm i kancerit në mesin e grave në mbarë botën çdo vit regjistron më shumë se një milion raste të sëmundjes. Studiuesit zbuluan se sensibilitet ndaj kancerit të gjirit e duhur jo vetëm që jetojnë në zona të caktuara klimatike, por edhe jetojnë në vendet e zhvilluara. Shumica e grave vuajnë nga Evropa Perëndimore e SHBA dhe, Evropën Lindore dhe Amerikën e Jugut.

Megjithatë, në këtë planet ka vende ku kanceri është më pak i zakonshme. Si rezultatet e studimeve në vitin e kaluar, 100 000 femra në Mbretërinë e Bashkuar diagnostikuar "Kanceri i gjirit" është vënë 90 prej tyre, ndërsa në Afrikë (Kenia dhe Tanzani) deri 100 mijë njerëz pasur vetëm 19 raste të kancerit.
Sipas shkencëtarëve, arsyeja për këtë model të sëmundjes është një mënyrë jetese që shpie gratë në vendet e zhvilluara. Një shumë prej tyre refuzojnë gji me punë të paguar ose për shkak se ata nuk duan të prishin formën, të hahet ushqim të shpejtë dhe pak stërvitje. Carcinogens që janë gjetur në yndyrore dhe ushqime të skuqura, me kalimin e kohës, të grumbulluar në trupin e njeriut, dhe më shpejt ose më vonë të goditur pikat më të dobëta. Sipas OBSH-së, mungesa e aktivitetit fizik dhe kontrollin e peshës trup dhe është përgjegjës për rreth 10-15% të kancerit të gjirit. Lista përfshin rreziqet e pirjes së duhanit, ajo rrit gjasat e tumoreve të ndryshme.
Sipas statistikave, norma më e lartë e kancerit të gjirit ndodh në Belgjikë - vitin e kaluar ajo regjistroi 109,4 lëndë në 100 mijë gra.