Bone palcë Transplantit


 • Koncepti i transplantin e palcës të kockave
 • Llojet transplatantsii palca e eshtrave
 • Komplikimet e Bone palcë transplantim

 • Koncepti i transplantin e palcës të kockave

  Transplantimi i palcës së eshtrave është përdorur për të trajtimin e shumë hematologjik, sëmundjet oncologic dhe të trashëgueshme, duke përfshirë leuçemive akute dhe kronike, limfomat, numri i tumoreve, anemi, neuroblastoma, imunitetit të rëndë të kombinuar.

  Bone palcë transplantim - transplantimin e palcës së kockave ind hematopoietik, e cila përmban deri në 1% të qelizave burimore hematopoietic dhe qelizat e shkallë të pjekurisë ndryshme.

  Pacientët transplantuar qeliza burimore hematopoietic që janë gjetur në palcën e eshtrave të shëndoshë të njeriut - indet hematopoietic përfshira në kockat e skeletit.

  Më të palcës kockore gjetur në kockat e legenit, kafaz i kraharorit dhe shpinë.

  Qelizat hematopoietike burimore janë prekursor i gjitha qelizave të gjakut dhe të sistemit imun në trup. Si një pacient transplantuar, madje edhe në sasi të vogla, qelizat burimore hematopoietic janë në gjendje për të rivendosur plotësisht e gjakut dhe sistemin imunitar.

  Transplantimi i palcës kockore është një procedure që lejon per trajtimin e kancerit eshte doza shumë larta, agjente kemioterapeutike, veçanërisht por nganjëherë rrezatimi. Si ky trajtim përherë shkatërron palcën e eshtrave, duket e pamundur në parim, sepse trupi humbet aftësinë e saj për të prodhuar qeliza vitale e gjakut.


  Megjithatë, në qoftë se organi pas trajtimit të rivendoste palca e kockave të shëndetshme, zëvendësimin e mundshëm të palcës kockore dhe rivendosur aftësinë e saj për hematopoiesis. Shkak palcës kockore lejojnë terapi lartë-dozë për trajtimin e kancereve të veçanta, kur doza ulta janë pafuqishme.


  Llojet transplatantsii palca e eshtrave

  Ka dy lloje të transplantet:

 • Transplantimi allogeneic (duke përdorur palca e eshtrave të donatorëve)
 • Transplanti autolog (transplantin e qelizave të tyre të palcës kockore)
 • Autolohycheskaya transplantimi nuk është aq në kuptimin e vërtetë të fjalës dhe është quajtur nganjëherë palca mbështetjen e kockave ose qelizat burimore.

  Në donator allogeneic transplantimit duhet të jetë në përputhje me pacientin nga antigjenet e sistemit të gjakut HLA. Compatibility jo e plotë e donatorit dhe pacientit në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e komplikimeve pas procedurës së transplantimit të palcës kockore.

  Qëllimi i heqjes palca e eshtrave po bëhet ajo përmban prekursorëve qelizat (qelizat), të cilat janë në zhvillim pastaj transformohet në komponente të ndryshme të gjakut. Para çdo palca intensiv trajtim kockave është hequr nga femuri e pacientit apo donator, atëherë të ngrirë dhe të ruhet për përdorim. Kjo është quajtur shërim.

  Më vonë, pas përfundimit të kimioterapi e kombinuar me radioterapi ose pa palca e eshtrave injektohet përsëri në trup nga pikoj si transfuzioni i gjakut. Brain qarkullon trupin me rrjedhjen e gjakut dhe, në fund të fundit depozituar në dëmtimit të dhëmbëve kockave, i cili fillon rritjen e saj dhe procesin e ripërtërirë të hematopoiesis. Nëse gjithçka shkon mirë, truri është i mësuar, dhe pacienti rimëkëmbet.

  Indikacionet për transplantim të palcës kockore:

 • ONCOHEMATOLOGICAL (leukemia, limfoma, plasmacytoma, miyelodysplaziya, mielofibrozes, etj).
 • çrregullime të gjakut tumoral (p.sh., anemi aplastike të rënda)
 • shumë tumore të ngurta
 • sëmundje gjenetike e sistemit imunitar (p.sh., mangësi imune), metabolizmi (të tilla si sëmundjet e magazinimit), sistemi i gjakut (p.sh., talasemia)

 • Komplikimet e Bone palcë transplantim

  Por dy kërcënime përballet me shërim. E para është mundësia e refuzimit nga ana e transplantim trupit. Për të parandaluar këtë, rezistenca mbrojtëse trupi është i shtypur ilaçe të fuqishme. Rreziku i dytë është që brenda dy ose tre muaj postoperative pacienti pothuajse asnjë të sistemit imun. Infeksioni më i vogël mund të jetë fatale. Për të shmangur infeksionin, pacienti është vendosur në një dhomë të veçantë me masa të posaçme të mbrojtjes, ajo është e izoluar nga bota e jashtme.

  Edhe pas largimit nga spitali pacienti është vendosur vëzhgim të ngushtë, dhe ajo duhet të shkoj tek ajo për kontrolle të rregullta. Në një shërim normal të sistemit imunitar pas transplantimit është rreth një vit, por nëse shëndeti i pacientit përkeqësohet, ajo mund të jetë e nevojshme për të ri-shtrimin në spital.

  Informacion nga neni "Bone palcë transplantim: indikacione për kirurgji dhe metodave"