Pheochromocytoma Modern diagnostikues


 • Pheochromocytoma: Madhësia nuk ka rëndësi
 • Pheochromocytoma diagnostike

 • Pheochromocytoma: Madhësia nuk ka rëndësi

  Pheochromocytoma - një sëmundje e shkaktuar nga një tumor beninje ose malinje ind të caktuar të veshkave gjëndra, të cilat normalisht ndodh catecholamines hormoneve (epinephrine, norepinephrine), si dhe zhvillimin e tumoreve sekretimit të catecholamines është i tepruar; ose tumor që nuk është në gjëndra veshkave dhe gjetkë duke sekretuar sasi të tepërta të catecholamines. Burim për tumore të tilla mund të shërbejnë qelizat të veçanta që mund të prodhojnë catecholamines, por pas lindjes parëndësishme.

  Në 85-90% të rasteve të pheochromocytoma lokalizuara në gjëndra veshkave - shpesh në të djathtë, ndërsa 10% e tumorit është bilateral. Në raste të tjera, tumor ka vnenadpochechnikovuyu lokalizimin, mund të ndodhë në pjesën e barkut të aortës, zgavrën e kraharorit, fshikëz, kokë dhe qafë. Pheochromocytoma vnenadpochechnikovoy lokalizimin shpesh diagnostikuar në fëmijët.

  Pheochromocytoma -. Tumoret zakonisht kanë një kapsulë, një furnizim të mirë të gjakut, me një diametër prej 1 deri 12-14 cm dhe pesha 1-60 m Nuk janë tumore të mëdha.
  Aktiviteti hormonal i tumorit nuk varet nga madhësia e tij. Një tumor i përbërë nga qelizat e palcë veshkave.  Pheochromocytoma diagnostike

  Është e rëndësishme kur pacienti ka një ankesë tipike për të përcaktuar nëse këto simptoma janë një shenjë e pheochromocytoma ose të nënshkruajë hipertensionit ndodhin me kriza periodike që ofrojnë diagnozë diferenciale midis këtyre sëmundjeve.

  Në diagnozën diferenciale të pheochromocytoma dhe hipertensionit duhet marrë parasysh simptomat e mëposhtme:

 • përmirësuar metabolizmin performancës bazë, manifestohet përmes testeve të veçanta, me pheochromocytoma; me tregues që lidhen me gjëndrën tiroide - normal;
 • 6-10 kg humbje peshe, dhe në disa raste deri në 15% ose më shumë të peshës ideale të trupit;
 • Mosha e re e pacientëve dhe kohëzgjatjen e hipertensionit deri në dy vjet dhe reagimin e pazakontë e presionit të gjakut me përdorimin e substancave të caktuara medicinale, ajo redukton;
 • shkelje e tolerancës ndaj karbohidrateve (të tilla si rritje periodike në sheqerit në gjak).

 • Ekspertët me analizë të kujdesshme e më shumë se 2 mijë historitë e pacientëve me hipertension kanë treguar se prania e dhimbje koke, palpitations dhe djersitje në këta pacientë është një kriter i rëndësishëm për diagnozën e pheochromocytoma. Simptoma të shpeshta janë edhe lëkurë të zbehtë, ankth. Krahasuar kapsllëk hasur shpesh.

  Diagnoza e saktë e sëmundjes ndihmon teste të veçanta:

 • Histamine mostër kryer në presion normal të gjakut fillestare. Pacienti, i cili është në një pozicion horizontal, të matur presionin e gjakut, pastaj injektuar 0,05 mg e histaminës në 0,5 ml zgjidhje kripur dhe presionin e gjakut matet çdo minutë për 15 minuta.

  Në e parë 30 sekonda pas administrimit të histamine mund të ulur presionin e gjakut, por më tej vërejtur rritur atë. Rritja e numrit të 60/40 mm Hg. c. të prodhimit të parë 4 minuta e pas administrimit të histamine tregojnë praninë e pheochromocytoma.
 • Test me tyramine. Mbajtur nën të njëjtat kushte si provë me histamine. Shkruani 1 mg tyramine intravenoz, dhe rritur për 2 min systolic (lart) presionin e 20 mm Hg. c. dhe lejon më shumë dyshojnë praninë e pheochromocytoma.
 • Test me glukagonit. Një agjërimi dhe në kushte të njëjta: 0,5 ose 1 mg e glukagonit administruara vena, tensioni i gjakut matet çdo 30 sekonda për 10 minuta.

  Rezultatet e testeve janë të njëjta si kur administrohet histamine dhe tyramine.
 • Test me clonidine. Pacienti, i cili është në pozitën e shtrirë në shpinë në një dhomë të veçantë në kateteri venë dhe pas 30 minutave të marrësh gjakun për të përcaktuar shumën e catecholamines në plazmë. Atëherë pacienti është marrë me goje 0,3 Clonidine mg, dhe pas 3 h ri duke bërë marrjen e mostrave të gjakut për përcaktimin e këtyre hormoneve. Në pacientët me përmbajtje pheochromocytoma e hormoneve në plazmën e gjakut pas administrimi i clonidine nuk ndryshon, ndërsa në pacientët me nivele të hipertensionit e norepinephrine të reduktuara në normale apo edhe më të ulëta.
 • Ekziston edhe një test Clonidine-hlyukahonovaya, sjellje e cila është e rekomanduar në pacientët me vetëm nivele pak më të larta të catecholamines në plazmë.

 • Në të vazhdueshme hipertensionit dhe gjakut presion jo më pak se 160/110 mm Hg. c. provë e aplikuar me fentolamine (rehitin) ose tropafenom. Në të njëjtat kushte si gjatë testeve me histamine injektuar intravenoze 5 fentolamine mg ose 1 ml prej 1% ose zgjidhje 2% tropafen. Uljen e presionit të gjakut për 5 min në 40/25 mmHg në krahasim me praninë fillestar mund të dyshohet pheochromocytoma. Vini re se pas pacientëve test për 1,5-2 orë duhet të shtrihen.
 • Rëndësia e madhe diagnostike në pheochromocytoma dhënë studim hormonal: Përcaktimi i catecholamines në plazmën dhe urinës.

  Nivelet e rritura catecholamine të shoqëruara nga rritja sekretim në urinë si catecholamines dhe substancave të formuara pas rënies. Veçanërisht i rëndësishëm në krahasim catecholamine pjesë të përmbajtjes urinë mbledhur para sulmit, dhe nivelet e tyre në pjesë të urinës të mbledhura pas sulmit. Ndryshimet e nivelit të catecholamine në një duzinë disa herë.

  Për të përcaktuar tumor aplikoni:

 • Ultratinguj;
 • tomography llogaritur;
 • Imazhe rezonancë magnetike;
 • scan veshkave pas injektimit të një substance të veçantë;
 • kateter përmes një venë në kofshën dhe duke marrë mostrat e gjakut për përcaktimin e catecholamines.

 • Sipas statistikave, trajtim në kohë zbuloi pheochromocytoma është i suksesshëm në 95% të rasteve.

  Informacion nga neni "pheochromocytoma."