Pleqëri një plak ose dementia senile


 • A e dini se çfarë dementias senile apo siç quhet popullorçe, marazëm senile?
 • Si është çmenduri dhe çfarë të bëni për të afërmit e pacientit?


 • Shpesh
  dëgjoni gjuhës fyese adoleshentët papjekur, dhe nganjëherë
  mjaft të rriturit rreth të afërmve të tyre të moshuar rreth çuditshme të tyre
  sjellje, paaftësia për të përdorur pajisje moderne, e tyre
  ngathtësi dhe papërshtatshmëria për jetën. Dhe nganjëherë duket se pasaktësi të tyre,
  paaftësia për jetën moderne dhe shumë oddities tjera asgjë,
  si një ngurrim për të bërë asgjë si duhet. Kjo edhe vjen në
  mend se këto çrregullime - shenjat e progresiv funksional

  sëmundja trurit - dementia senile, e cila ndikon shumë se 35
  milion. njeri në botë, dhe se pacientët e moshuar kanë nevojë për ndihmë mjekësore dhe
  kujdes i duhur, jo zemërimi yt dhe Murmuritjet.

  A e dini se çfarë është çmenduri pleqërishte
  ose, siç quhet popullorçe, marazëm senile?


  Çmenduri pleqërie kuptohet çmenduri blerë, manifestohet
  rënie të vazhdueshme në funksionet njohëse të trurit. Çmenduri është e shoqëruar nga
  Aktiviteti njohëse, humbja e aftësive të mësuara dhe njohuri, mungesa e
  fitojnë aftësitë e reja, që është, në fakt, dementias senile - një
  Shpërbërja e funksioneve mendore përgjegjës për përshtatjen e shoqërisë njerëzore, nga


  Fjalimi i tij, veprim, aftësia për të marrë vendime.


  dementia senile vuan qarkut?% B
  5 një por disa funksione njohëse të trurit,
  Kjo është, për shembull, nuk e vetëm të bien jashtë kujtesës si në amnezi, por edhe shkelen
  të menduarit abstrakt, kritika perceptim vuan gjuhës, koordinimin e llogarisë
  Lëvizjet. Ndryshimi cilësitë personale dhe të afërmit shpesh
  duket se njerëzit e moshuar të bëhet i pavëmendshëm, agresive, të ndaluar
  tregojnë nipërit e interesit të familjes dhe janë plotësisht në shtëpi, në tuaj
  bota.

  Nga Çmenduri askush nuk është imun. Kjo zakonisht ndodh në
  mosha e vjetër, por kundër vaskulare apo sëmundjeve organike të trurit

  dhe mund të ndikojë në njerëz të rinj. Shkaku i çmenduri pleqërie shpesh
  të bëhet një aksident cerebrovaskulare (në 10-20% të rasteve), e shkaktuar
  atherosclerosis dhe goditje imët, në mes të përhapur
  hipertensionit. Duke çmenduri më shpesh shkaktojnë atrophic
  proceset trurit palidhura për qarkullimin e gjakut, të tilla si sëmundja Alzheimer (60% e rasteve), sëmundja e Pick. Ndonjëherë ka çmenduri
  pas lëndimeve traumatike të trurit, tumoreve të trurit, hematomas subdurale dhe
  hydrocephalus.

  Dementia primar mësipërm ndodh në 90%
  raste, por ka edhe një çmenduri e mesme senile, të shkaktuara nga

  mund të jetë infeksion, të tilla si meningjit, encefalit, neurosyphilis, shumëfishtë
  sklerozë, dështimi i veshkave, sëmundje Cushing, shkelje të rënda të
  gjëndër tiroide. Të kontribuojë në zhvillimin e mangësi çmenduri të vitaminës B12, B3,
  thiamine, acid folik. Çmenduri e mesme është 10% e të gjitha rasteve
  sëmundje.

  Vlen të përmendet se pleqërishte
  Çmenduri -
  vazhdimisht sëmundje progresive, e cila, megjithatë,
  për të trajtuar. Me kujdes të duhur mjekësor dhe kujdesin e duhur të vjetër
  të mbajtur aktivitetin e tyre dhe mos të bëhet një barrë për familjen.


  Sa është çmenduri dhe çfarë të bëni
  të afërmit e pacientit?

  I parë

  kujtim i thyer, aftësinë mësuarit është e humbur, interesi dobësuar
  bota. Njeriu fillon të shmangur kontaktit me familjen dhe miqtë
  kolegët, braktis aktivitetet e zakonshme dhe format e argëtimit. Së bashku me
  sepse kapaciteti për jetë të pavarur nuk është i shqetësuar, pacienti është plotësisht
  në gjendje të shërbejë veten e tyre dhe nuk kërkojnë kujdes të vazhdueshëm. Gjatë kësaj periudhe,
  veçanërisht e rëndësishme që të i kushtoj vëmendje për shkeljet në zhvillim dhe menjëherë të kërkojë
  Mjeku. Kjo do të përgjithmonë të vonojë përparimin e sëmundjes.


  Faza tjetër e çmenduri pleqërie humbur profesional dhe personal
  aftësitë, jetën sociale.

  Kjo aftësi është e ruajtur
  Shërbim vetë- në aspektin e higjienës dhe të ushqyerit. Dërgo këtë pacient pambikëqyrur
  i rrezikshëm, vazhdimisht duhet të shikojmë pasi të afërmit e moshuar për
  shmangur një aksident.

  I plotë
  aftësia e kufizuar - kjo është faza e fundit e çmenduri. Një person i moshuar bëhet një barrë për familjen, ajo nuk e njeh të tjerët, paguan
  vëmendje të kërkesës nuk është i aftë për gjëra të thjeshta si jo
  hani vetëm humbet aftësitë e higjienës, nuk kontrollojnë urinim
  dhe jashtëqitje. Sigurisht, duke pasur parasysh ritmin aktual të jetës, të afërmit kanë
  të punësojë një infermiere ose të përcaktuar pacientin në një bord të specializuar.


  përfundim, ne vërejmë se kujdes i një senylnoy personi vuajtjet
  çmenduri, kryesisht përfshin respektin për pacientin individual. Mos
  i mërzitur dhe fajësojnë për pakujdesisë, paaftësia për të përdorur shtëpinë
  pajisjet, hutim të kërkesave - është jo cilësitë personale, ajo
  manifestimet e sëmundjes. Mundohuni të mbani respektin dhe ndjenjat e ngrohta për pacientin,
  së bashku me një trajtim kompetent ajo kohë do të gëzojnë socializing me
  një mik i ngushtë.