Gjumi mund të na mbrojë nga të ftohtëShkencëtarët amerikanë kanë zbuluar se njerëzit flenë më pak se 7 orë në ditë dhe fle burra ndërpritet vazhdimisht, pothuajse tre herë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve virale sesa njerëzve fjetur 8 orë të vazhdueshme ose më shumë.

Studimi është kryer gjatë katër viteve në Universitetin Carnegie Mellon në Pitsburg, Pensilvani, të udhëhequr nga Dr Sheldon Cohen është publikuar në Arkivat e Mjekësisë të Brendshme të ditarit.

Besohet në përgjithësi se gjumi i dobët është tërhequr uljen e imunitetit dhe në këtë mënyrë në zhvillimin e ftohjet, por dëshmi të drejtpërdrejtë nuk është atje.

Cohen dhe kolegët e studiuar cilësinë dhe kohëzgjatjen e gjumit për disa javë para se trupi ishte objekt i infektimit me virus dhe marrëdhëniet ndërmjet cilësisë së gjumit dhe ndjeshmëria ndaj infeksioneve virale.

Për të studiuar janë përzgjedhur 153 vullnetarë të moshës 21 dhe 55 vjeçare vjet. Së pari, për 14 ditë çdo ditë ata folën për sa më shumë flinin në një natë më parë. Hulumtuesit pastaj përcaktohet Kohëzgjatja mesatare e gjumit efikasitetin për çdo lëndë. Atëherë ata ishin pika pikoj përmbajnë Rhinovirusi (virusi që shkakton zhvillimin ftohjet), dhe pas kësaj, të gjithë subjektet ishin të vendosur nën survejim. Gjatë gjithë periudhës së vëzhgimit ata morën teste dhe monitoruar zhvillimin e simptomeve.

Rezultatet treguan se më pak njerëz të fjetur, më shumë ai kishte të ngjarë që të sëmuren.


Për më tepër, pjesëmarrësit të cilët kanë fjetur më pak se 7 orë në ditë ishin pothuajse 3 herë më shumë gjasa për të marrë infeksion viral sëmurë. Përveç kësaj, studimi gjeti se efikasiteti fle edhe ndikuar në zhvillimin e ftohjet. Pjesëmarrësit gjumë e të cilëve ishte e çrregullt kishin 5,5 herë më shumë gjasa për të marrë të sëmurë se ata që flinin mirë.

Një shpjegim i mundshëm për lidhjen midis gjumit dhe rrezikun e ftohjet kontraktuese, sipas shkencëtarëve, është se çrregullim gjumi ndikon në rregullimin e proteinave inflamatore - citokineve, histamine dhe substancave të tjera që janë lëshuar në përgjigje të infeksionit. Në këtë mënyrë rrit ndjeshmërinë e trupit ndaj infeksioneve virale.

Shkencëtarët besojnë se më e mirë është gjumi i vazhdueshëm për 7-8 orë në ditë. Përveç kësaj, studimet kanë treguar se njerëzit që kanë fjetur shtatë deri në tetë orë në ditë kishte numrin më të ulët për sëmundje kardiovaskulare dhe vdekje të hershme.

Lajme përgatitur në faqen www.medicalnewstoday.com