Sa cigare ju mund të pi duhan pa dëmtuar shëndetinShumë prej nesh e shohin pirjen e duhanit si një mënyrë jo vetëm një kënaqësi fizike dhe psikologjike, por edhe për estetikë e procesit. I ulur në një restorant komod dhe pirë kafe, pirja e duhanit shpesh gëzojnë jo vetëm pjesën e rregullt të nikotinës, por edhe vende të mjedisit, pushim dhe një cigare në dorë. Dhe ata që pijnë duhan shpesh ndihen se nuk shkaktojnë ndonjë dëm në trupin tuaj - për një cigare pak në javë, ata mendonin mjaft e sigurt dhe mund të heqë gjendjen shpirtërore, jo shëndetin zashkodyvshy.

Kontrolloni nëse kjo është kështu, shkencëtarët vyrishylysya College Mjekësi dhe Universiteti Cornell në Nju Jork.

Ata ofruan 120 vullnetarëve të ndryshme cigare, dhe pastaj ekzaminohen analizat e tyre. Qëllimi i eksperimentit ishte të gjetur se si shumë cigare ju mund të pi duhan pa dëm për shëndetin. Rezultati ishte i parashikueshëm - pas duke kontrolluar duhanpirësit frymëmarrjes zbuloi se edhe një cigare shkakton mushkërive qelizë ndryshime të rëndësishme. Urinalysis tregoi se ai përmban nikotinë kotynin - metabolitit nikotina që akumulon në trup gjatë pirjes së duhanit.

Shkencëtarët thonë se edhe një cigare nxit akumulimin e hershëm të carcinogens. Në të nikotinës nga duhanpirës tym cigare merr rreth pesë mijë substanca të dëmshme, duke përfshirë pothuajse të gjithë tabelën periodike.


Cigareve furnizon amoniak trupit të njeriut përdoret për pastrimin plumbers, metanol, e cila përdoret për të prodhuar karburant raketash, dhe madje edhe formaldehyde - një ruajtës përdorur në morg. Shumica e përbërësve të tymit të duhanit mund të shkaktojë kancer.