Puna i ulur dyfishon rrezikun e kanceritPunë prestigjioze dhe karriera shumica prej nesh e lidhin me zyra, monitor, karrige të rehatshme tavolinë, snacks dhe socializing me kolegët. Pothuajse të gjitha tiparet e një punëtor modern zyrë i ulur kryen. Megjithatë, shumë pak njerëz e dinë se banesat e zgjatur gjatë ditës duhet të kompensojë aktivitet shkollimi fizike, dhe më e rëndësishme prej nesh rregullisht vizitojnë klubet e shëndetit ose të luajnë sportive në shtëpi.

Megjithatë, sipas një studimi të fundit të shkencëtarëve australianë palestër nuk do të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Nëse ju jeni punëtorët e zyrës 10 ose më shumë vjet në zyrë kryesisht ulur, rrezikun e disa llojeve të kancerit të zorrës së trashë rritet përafërsisht i dyfishtë.

Për të mësuar, një grup i studiuesve të intervistuar rreth 1000 pacientë me kancer të zorrëve për kushtet e tyre të punës dhe krahasuar këto kushte me punonjësit e puna e të cilave kërkon ulur zgjatur. Hulumtuesit janë të interesuar edhe në nivelin e subjekteve të aktivitetit fizik. Ata gjetën se njerëzit që kishin për t'u ulur më shumë se 10 vjet, zhvillimin e tumoreve në zorrën e trashë dhe kancerin e zorrës së trashë skajor ndodhur pothuajse dy herë më shpesh.
Në burra, pasiviteti fizik pothuajse 30%, duke çuar në një rritje të rrezikut të kancerit të prostatës.

Shkencëtarët besojnë se shkaku i këtyre të dhënave zhgënjyese qëndron në rritjen e vazhdueshme të numrit të sheqerit në gjak dhe insulinës iniciojë proceset sesa të vuajnë një shumë të punëtorëve të "ulur".


Palestër për më tepër pas punës dhe në fundjavë nuk mund të kompensojë për dëmin e shkaktuar me personin gjatë javës.