Cigareve në xhepin tuaj


 • Pse ata duhan?
 • Duhanpirësve nonsmokers
 • Çfarë duhet të bëni?
 • Flisni me fëmijët për atë që ata të kujdesen
 • Problemi Look

 • Pse ata duhan?

  Në Belgjikë, pi duhan 45% e djemve dhe 44% vajza, përkatësisht, në Zvicër - 46 dhe 36%, Greqi - 54 dhe 46% në Itali - 55 dhe 51%. Megjithatë, në Paris djegur shume vajza (66%) se sa djem (58%). Në Angli veçanërisht prindërit nuk e kufizojnë pirjen e duhanit në fëmijët, dhe atje djemtë e parë të përpiqet pirjen e duhanit në 9 vjet, dhe vajzat - në 11 vjet.

  Në Moskë pi duhan 45% e adoleshentëve dhe të rinjve. Kjo shkakton shqetësim të madh. Më e re e fëmijëve, më pak ai mbron Pirja e duhanit më shpejt shkatërron trupin e tij. Përveç kësaj, ata që filloi pirjen e duhanit si një fëmijë, për shembull, në 11-12 vjet, ne mund të presim zhvillimin e dështimit të zemrës apo kanceri i mushkërive 35-40 vjet.

  Cigare e parë - një lojë në moshën e rritur. Lufta për pavarësi nga prindërit, rebelim adoleshent, me pak fjalë, të gjithë prag të rrezikshme e adoleshencës u mblodhën së bashku në një cigare të vetme. Nëse shije e duhanit nuk shkakton refuzimin e fëmijës, ajo është vetëm e para në një listë të gjatë të emrave dhe shenjave.

  Vtyahnuvshys ndeshjen e parë të rregulluar tjetrën. Së pari - me shembull, pirja e duhanit në oborr dhe në tualet shkollor.
  Pastaj - instikti i paketë. Të gjithë janë duhanpirës, ​​dhe kam bërë atë që unë, pak, apo çfarë? Nëse unë nuk do të pi duhan - djemtë tallën me mua. Dhe kështu me radhë, këto argumente Lista vazhdon, dhe pa marrë parasysh se sa qesharake ata mund të duket të rriturit, adoleshent këto konsiderata më shumë se serioz.


  Ajo është më e lehtë për të mbajtur një luftë me prindërit e tyre sesa për të mbetur "dele e zezë". Duhanpirës ndër miqtë më të mirë.

  Arsyeja e dytë për pirjen e duhanit adoleshentëve - pasojnë. Dhe kjo nuk është duke shkuar për miqtë dhe shokët e klasës. Pirja e duhanit idhujt - dhe djemtë e kap cigare. Imazhi i duhanpirës reklamohen në mënyrë aktive në TV dhe në revista. Nëse tymi nuk është vetëm të huaj? Nëse babai duhanit apo nënë, vëlla apo motër? Ndërsa pirja e duhanit është tashmë e njohur nga fëmijëria, dhe gjasat që fëmija do të fillojë të tymit, vetëm të merrni pak kohë dhe të holla, shumë më e lartë.


  Duhanpirësve nonsmokers

  Një problem i veçantë për shëndetin e fëmijës është pirja pasive e duhanit.

  Supozoni se adoleshenti e bëri zgjedhjen e tij dhe vendosi të mos pirë duhan. Por ndonjëherë ju ende konfuzion në rrobat e tij erë të zbehta e tymit të duhanit. Miqtë duhan - ai i habitur me pyetjen tuaj. Po, kjo është e vërtetë. Tymi i duhanit lehtë "ngjitet" në flokë dhe rroba, dhe i rrezikshëm për shëndetin e nikotinës është depozituar në mushkëri të fëmijës, edhe në qoftë se ai nuk mund të marrë frymë përmes cigare filtër, por thjesht nga ajri.

  Një rrezik edhe më të madh - pirja e duhanit prindërit. Edhe në qoftë se ata përpiqen për të pirë duhan në ballkon apo në shkallët dhe të lejojë veten të relaksoheni mbi shtëpi kafe dhe një cigare vetëm kur i riu në shkollë. Në shtëpinë ku tymi, pluhuri shtëpiake dhe sipërfaqet e ekspozuara janë depozitat e nikotinës.

  Dhe burime të dorës së dytë duhan për fëmijët. Shkencëtarët thonë se disa javë të qëndruar në një shtëpi, fëmijët mund të jenë të ekspozuar ndaj ekspozimit të tillë ndaj tymit të duhanit, e cila është ekuivalente me disa orë të duhanit intensive pasiv.

  Ne duhet gjithashtu të thuhet për kafe me një "jo-pirja e duhanit dhoma". Ajo u gjet se rregullimin e dhomave ku pirja e duhanit është e ndaluar, shumë pak mbrojtje nga mbytje nga tymi. Hulumtuesit në përfundimin se zona të tilla në klube dhe restorante, në të mirë, të ndihmojë për të zvogëluar tymin "mesme" thithur dy herë.


  Çfarë duhet të bëni?

  Nëse pirja pasive e duhanit është gradualisht duke u bërë një faktor tjetër i ndotjes së mjedisit, e cila është e vështirë për të luftuar, pastaj aktiv - një problem serioz, rrezik për shëndetin e fëmijës që është e vështirë të injorojnë.

  Çfarë mund të bëni personalisht për të mbrojtur fëmijët nga ky varësisë?

  Para së gjithash, të jetë një shembull për fëmijët. Nëse keni fëmijë, menjëherë të lënë duhanin. Ju kurrë nuk do të jetë në gjendje për të bindur një fëmijë për të lënë me një cigare, kur një duhanxhi veten. Edukojnë fëmijët për rreziqet e pirjes së duhanit. Sillni shembuj qaj për atlasit ndihmë anatomike. Mundohuni për të larguar idenë e duhanit si një person në modë, ose, në gjuhën e të rinjve, "tip i ftohtë". Ju mund të mospërfillës në njoftim - të gjithë tym dhe ju vendosni për të filluar? Unë disi menduar (s) ju nuk jeni nga ata që ecin paradë. Dhe kush pi duhan? Çfarë ata të gjithë? Dhe një nga ata që ju duan të jenë si?


  Flisni me fëmijët për atë që ata të kujdesen

  Të them të rinjve se në 40 vjet ai do të vdesin nga kanceri i mushkërive - kështu që nuk thonë asgjë. Të rinjtë janë kryesisht të shqetësuar për ditët e sotme. Këtu janë avantazhet e të qënit jo-duhanpirësve, në të cilat të rinjtë mund të jenë të interesuar sot:

  Dukje: Gishtat dhe dhëmbët duhanpirës shpesh precipituar duhani pllakë të verdhë. Kjo nuk është saktësisht tërheqës.

  Mjetet: adoleshent poprosite llogaritur se sa ai shpenzon (ose mund të kaloni, nëse vetëm do të jetë një duhanpirës) cigare në ditë ose në javë. Sa të holla ju mund të ruani në qoftë se ju nuk pi duhan?

  Krahasoni këtë shumë në çmimin e parave dëshiruar adoleshentë gjëra - qendra muzikë, një kompjuter të ri, një udhëtim jashtë vendit.

  Ndjenja: e dini se pirja e duhanit blunts disa shije, si dhe shqisën e të nuhaturit. Për një të riu i cili padurim rushes për të gjithë të mirat në botë, është humbje dukshëm.


  Problemi Look

  Shpesh duhanit - sinjalizojë një problem serioz psikologjik. Çfarë ndodh me fëmijën tuaj të drejtë tani? Ndoshta ai ka humbur miq favor të vjetër dhe shokët e klasës, nuk arriti oboyat vajzë të preferuar? Të përballur për herë të parë me moshatarët apo të rriturve tradhëti? Ndoshta ai mori në telashe dhe çmendurisht në kërkim të një mënyrë për të dalë?

  Se një cigare në duart e tij - një shenjë e dëshpërimit dhe rebelimit që aq shpesh shkojnë së bashku.

  Mos e humbni komunikimin me fëmijën tuaj. Bisedoni me atë më shpesh, dhe jo vetëm subjektet e vlerësimit ose e shkollave. Nëse një fëmijë ju, shanset tuaja për parandalimin e duhanit adoleshente apo bind beson një i ri është shumë më e lartë. Dhe në qoftë se nuk ... mendoj se nëse ju aksidentalisht shkaktuar që biri yt ose bija jote bërë miq me një lodër të rrezikshme - cigare?

  Informacion nga nenet Jana Hmelovskoyi "cigare në xhepin tuaj."