Nevoja ndjesi për gjumë përcaktohet nga gjenet tonaNjerëz mesatare mbi "marmot" - mnohospyaschih dhe "Napoleon" - malospyaschih njohur për shumë. Por ende, pak njerëz e dinë se kohëzgjatja gjumi është jo vetëm zakonet shkak dhe shfaqje e vullnetit, por edhe gjenet. Një studim i fundit zbuloi se njerëzit flenë kohëzgjatjen e kërkuar është e vendosur nga gjen i veçantë i quajtur hDEC2.

Historia na tregon se shumë të famshëm të shkurtuar kohë për të fjetur, duke i dhënë të gjithë forcën e shtetit të punëve - një total prej 4-6 orë gjumë Jul Cezari, Napoleoni dhe Churchill. Ajo është ende e panjohur se si ky prekur shëndetin e tyre, sepse mungesa e gjumit nuk është e mirë për shëndetin dhe të çon në depresion rrit rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve të sistemit endokrin.

Kjo ndoshta është e mbani mend Albert Einstein, i cili ishte duke fjetur të paktën 10 ose edhe 12 orë në ditë.

Ekspertët nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko ka gjetur se respektimin e "gjatë" ose "të shkurtër" gjumit mbjellë gjenetikisht dhe madje edhe njerëzit e mëdhenj nuk mund të ndryshojë atë, ata janë njeriu i thjeshtë, i binden natyrën. Objekti i shkencëtarëve të hulumtimit është bërë një familje të zakonshme ku nëna dhe vajza e zuri gjumi bashkë rregullisht për vetëm 6 orë në ditë, pa reduktimin ditë efikasitet. Anëtarët e tjerë të shtatë dhoma gjumi për 8-10 orë. Studimet gjenetike të mostrave të gjakut të të gjithë anëtarëve të kësaj familjeje ka treguar se nëna malospyaschih dhe vajza në gjak do të thotë hDEC2 gjen ndryshuar, i cili është i përfshirë në rregullimin e gjatësisë optimale e gjumit të njeriut.


Ky gjen vepron si një represorit transcriptional atë bllokon transkriptimi i veprimit dhe disa gjeneve tjera, dhe ajo është e përfshirë në rregullimin e ritmet circadian ditore.

Atëherë hulumtuesit gjenetikisht të modifikuara minj dhe fruta fluturon për të provuar një veprim të modifikuar gjen të njeriut, dhe pastaj shqyrtoi kohëzgjatjen e gjumit të tyre. Analiza tregoi se minjtë mutant fjetur më pak se minj normale. Përveç kësaj, pas privimit gjumë ata kishin nevojë për gjumë shumë më pak se sa kafshëve normale të rifillojë aktivitetin normal. Në popullsitë artificiale e mizat e frutave me mutant gjithashtu kishte një tendencë për të reduktuar kohëzgjatjen e gjumit të qëndrueshëm pa kompromentuar shëndetin.Shkencëtarët shpresojnë që ky zbulim do të ndihmojë në sqarimin e mekanizmit ende të panjohur të rregullimit të gjumit në trup, sepse ende një gjumë mister dhe nevojat e njeriut është larg nga ajo. HDEC2 gjen Studimi përfundimisht të ndihmojë në lehtësimin e patologjinë e lidhur me çrregullime të gjumit, pagjumësi të rënda, depresionit dhe sëmundjeve shoqëruese.

Lajme përgatitur mbi www.independent.co.uk