Roli i hormoneve tiroide gjatë shtatzënisë


 • Ndryshimet në gjëndrën tiroide gjatë shtatzënisë
 • Hypothyroidism primar. Thyroiditis autoimune
 • Diagnoza e sëmundjes tiroide

 • Ndryshimet në gjëndrën tiroide gjatë shtatzënisë

  Gjatë shtatzënisë, funksioni i tiroides pëson ndryshime të caktuara adaptive. Nën ndikimin e sintezës estrogjenit TZH aktivizohet në mëlçi, dhe prandaj rrit përqendrimin e përgjithshëm të hormoneve tiroide në gjak dhe nivelin e lirë (biologjikisht aktive) - mbetet i pandryshuar.
  Në zhvillimin hormon reschultate relative dhe mangësi e jodit si rezultat i zgjeruara detyrues i hormoneve tiroide për të proteinave në placentë, tranzicioni i jodit në fetus dhe humbja e saj në urinë - ka një tendencë për formimin e goiter dhe hypothyroidism.

  Faktorët që ndikojnë kryesisht në tremujorin e parë dhe shkakton stimulim i përkohshëm i gjëndrës tiroide është Gonadotropin chorionic njerëzor. Kjo është për shkak se struktura e hCG dhe tiroide stimuluese hormon të ngushtë sepse Gonadotropin chorionic si tiroide stimuluese hormon mund të stimulojë funksion tiroide. Është e rëndësishme të theksohet se një rritje modeste në thyroxine dhe tiroide stimuluese hormon rënie në tremujorin e parë - fenomen fiziologjik dhe nuk duhet të konsiderohet tirotoksikozë.

  Supozohet se nëna gjëndër tiroide dhe fetusi janë të rregulluara në mënyrë të pavarur, por megjithatë transferimi i pjesshëm nëpër placentë e hormoneve tiroide nënave të bëra.


  Hormonet tiroide luajnë një nënat rolesh të rëndësishme gjatë gjithë beremennsoti (për shembull, luajnë një rol të rëndësishëm për të mbështetur shtatzëninë e hershme). Por nivelet veçanërisht të rëndësishme normale të hormoneve tiroide rëndësi dhe transferimi i tyre nëpër placentë në beremennsoti hershme. Pass pengesë placentar të vështirë për hormoneve tiroide, por ai lehtësisht kalon jodur tyreostymulyuyuchoho imunoglobulinat dhe përgatitjet thyreostatic. Kjo mungesë ekuilibri e hormoneve tiroide gjatë shtatzënisë të luajë një rol udhëheqës në kundërshtim neuropsikiatrike të fëmijëve.

  Si një organ i veçantë në funksion tiroide fetusit fillon nga java e 12-të të zhvillimit të fetusit. Hormonet tiroide ndikojë në rritjen e indeve dhe formimin e sistemit qendror nervor të fetusit.

  Në nivelin e hormoneve tiroide indeve stimuluar sintezën e proteinave, rregullimin Thermogenesis dhe energjisë ekuilibër, të ndikojë në zhvillimin seksual, funksionin menstrual dhe ovulacionit në proceset e ndryshme metabolike.

  Në rajonet me konsum të pamjaftueshëm jodit, i cili përfshin shumicën dërrmuese të zonave, të gjitha gratë shtatzëna me objektivat e parandalimit dhe trajtimit të goiter difuze nontoxic përshtatshme për të rekomanduar marrja e jodit në normën prej 150-200 mg në ditë individuale.

  Aktualisht, diskuton rritje në dozën e rekomanduar profilaktik të jodit 300 mcg.

  Pritjes multivitamin përgatitjet që përmbajnë minerale në t. Ch. 150 mikrogramë të jod, nuk mund të shërbejë si një alternativë për shkak se ajo nuk ka nevojë për të siguruar plotësisht gratë shtatzëna në jod.

  Shtatzënia dhe lindja në gratë me çrregullime tiroide janë karakterizuar nga një frekuencë të lartë të komplikimeve: toksicitetit të hershme, preeclampsia, hipoksi kronike intrauterine të fetusit, të kërcënuar abort, një rrezik në rritje e lindjes parakohe.


  Hypothyroidism primar. Thyroiditis autoimune

  Prania e hypothyroidism primar në gratë është një nga shkaqet çrregullime riprodhues, hypothyroidism dhe në probabilitet nelechenom e shtatzënisë është jashtëzakonisht i vogël.

  Në hypothyroidism butë apo të drogës të saj të kompensuar shtatzëni mund të ketë fëmijë të lindur me të shëndetshme.

  Gratë me thyroiditis autoimune, edhe me funksionin normal tiroide, antitrupat antithyroid mund të transferimit përmes placentës dhe rrezikut të lidhur të vonuar mendor të fetusit. Në utero hypothyroidism është e shoqëruar nga një ngadalësim në rritjen, ngadalësuar normën e zemrës, i vonuar zhvillimin bërthamave kockëzim. Kohëzgjatja e hypothyroidism në foshnjat për shkak të periudhës së tërheqjes së antitrupave të nënës nga gjaku dhe është zakonisht një në tre muaj.

  Shenja më domethënëse e saj klinike janë shtatzënia e pas-gjatë, verdhëz neonatale afatgjatë nuk është, një shumë e peshës në lindje.


  Diagnoza e sëmundjes tiroide

  Për diagnostikimin e hypothyroidism në femra gjate shtatzanise është më informative:

 • vendosmëri në thyroxine serum lirë dhe thyroglobulin
 • përcaktimin titrin e antitrupave për të thyroglobulin dhe peroxidase tireodnyh
 • të zbuluar ndryshimet në ultrazërit indeve tiroide
 • Që nga hypothyroidism mund të jetë i rrezikshëm për një grua shtatzënë dhe fëmija duhet të kryejë një terapi adekuate të drogës.

  Përzgjedhja e një dozë të duhur të L-thyroxine kryer nën mbikëqyrjen e thyroxine lirë dhe thyroglobulin. Gratë që vuajnë nga hypothyroidism dhe terapi zëvendësimit, doza e L-thyroxine gjatë shtatzënisë duhet të rritet për të? 30-50%.

  Informacion nga neni NA Petunin "sëmundje tiroide dhe shtatzënia"

  Diskutoni komuniteteve:

 • Thyroiditis autoimune
 • Shtatzënësi
 • Hypothyroidism