Roli i hormoneve parathyroid


 • Features parathyroid
 • Rolin e kalciumit në trup

 • Features parathyroid

  Okoloschitovidnye ose gjëndra parathyroid të vendosura në pjesën e përparme të qafës prapa gjëndrës tiroide dhe afër ngjitur në pjesën e pasme të gjëndrës tiroide, polet më të ulëta të të dy grimcave. Zakonisht një njeri ka katër gjëndra parathyroid, dy në çdo anë, por shpesh ka mundësi të ndryshme për numrin e gjëndra parathyroid. Gjëndër parathyroid pëlhurë përbëhet nga dy llojet e qelizave. Disa prej tyre prodhojnë funksion PTH tjetër ende i panjohur.

  Hormon parathyroid - PTH ose paratyryn është një kompleks i proteinave.

  Efektet e hormoneve parathyroid kanë për qëllim kryesisht në rritjen e përqëndrimit të kalciumit dhe fosfatit përqëndrime të ulet në gjak.


  Rolin e kalciumit në trup

  Kalciumi në trup luan një rol vendimtar. Jonet kalcium janë të përfshirë në shumë procese metabolike brenda qelizave të të gjitha indet e trupit të njeriut. Kalciumit përfshirë në transmetimin e impulseve nervore nga sistemi nervor te muskujve dhe në reduktimin e indeve muskujve. Ai është një nga komponentet thelbësore të koagulimit të gjakut. Më shumë se 99% të fondit të përgjithshëm të kalciumit në trup është në kockë. Në kalciumit rritur është rreth një kilogram.


  Për shkak të kockave kalcium është solid dhe të fortë.

  Rreth 99% eshte ne eshtrat e kalciumit është në formën e Kristal hidroksiappatita. Kjo është me masë komponimet shpjegueshëm dhe ai përbëhet nga bazë (matricës) kockave. Qendruar 1% kalciumi ruajtur në kockën në formën e kripërave të fosforit, të cilat janë lehtësisht i tretshëm dhe burimi i kalciumit në gjak në mungesë të tij papritur. Gjaku është gjithmonë një sasi të caktuar të kalciumit. Gjysma e tij është i detyruar të proteinave apo formën e kripës dhe gjysma tjetër - një kalciumit të lirë jonizues. Këto forma mund të kalojnë njëri-tjetrin, por numri i tyre është ruajtur në mes ekuilibrit.

  Trupi është vazhdimisht duke humbur kalcium nga thonjtë, flokët, gjakut otshelushit qelizave të lëkurës nëpër traktin gastrointestinal dhe veshkat.

  Rregullimin e niveleve të kalciumit:

 • paratyryn (PTH hormone paratiroid ose), i cili rrit nivelin e kalciumit në gjak, duke reduktuar nivelin e fosfatit
 • derivatet e vitaminës D (cholecalciferol) - duke çuar në rritjen e niveleve të kalciumit në gjak
 • kalcitonin, Vir%
  D0? Qelizat Atyvaemyy parafollikulyarnymi e gjëndrës tiroide, i cili zvogëlon përqëndrimin e kalciumit në plazmën e gjakut
 • Hormon parathyroid ose PTH paratyryn rrit nivelet e kalciumit në gjak duke vepruar në kockë, veshkave dhe traktit gastrointestinal.

  Në sistemin skeletor PTH rrit kockë nga kalcium lehtësisht i shpjegueshëm, por efekti i saj kryesor është për të përshpejtuar sintezën e enzimeve që shkaktojnë prishjen e matricës kockave. Baza Bone nën ndikimin e PTH nënshtrohet rezorbimit (resorption) dhe joneve kalcium janë lëshuar në gjak.

  Në veshkat PTH shkakton rritje sekretim të fosfat sekretim dhe rritjen reuptake kalciumit duke ulur prodhimin e saj në urinë. Përveç kësaj, PTH rrit sekretim të natriumit dhe sekretim kalium dhe magnez redukton.

  Një tjetër efekt i PTH në veshka - një konvertim i vitaminës D nga joaktiv në formë aktive.

  Në traktin gastrointestinal paratyryn rrit absorbimin e kalciumit në zorrën e hollë nga njëjtin vitaminës lidhjen D.Neobhodimoe ne rregullimin e metabolizmit te kalciumit - një vitamines D dhe derivatet e saj. Ajo është zhytur nëpër zorrët e vogla me substanca apo zhirorasvorimymi të tjera të prodhuara në lëkurë me dritën ultravjollcë.

  Më shumë vitaminë D pëson transformim kimik në mëlçi dhe veshkat dhe konvertohet në metabolitit aktiv, i cili është një hormon i vërtetë. Nën ndikimin e metabolitit aktiv të vitaminës D rrit kalcium në indet e kockave, duke rritur në masë e kockave.

  Në veshkave të vitaminës D shkakton ulje urinare sekretim kalciumit, dhe traktin gastrointestinal stimulon thithjen aktive të kalciumit dhe fosfatit nga ushqimi erdhi.

  Një tjetër komponent rregullimin e kalciumit në trup është kalcitonin - një hormon i prodhuar nga qelizat parafollikulyarnymi gjëndër tiroide. Përfundimisht kalcitonin ul përqendrim kalciumi në gjak kur ajo tejkalon 2.5 mmol / l. Në kockave sistem resorption kalcitonin parandalon kockave dhe kalcium sekretim prej saj. Në veshkat nën ndikimin e calcitonin rrit sekretim e natriumi, klorur, kalcium dhe fosfat.

  Gjithashtu në rregullimin e metabolizmit të kalciumit të përfshirë dhe hormonet e tjera, hormonet mbiveshkore, hormonet seksuale.

  Informacion nga artikullin "sëmundjet e gjëndrave parathyroid"