Një vaksinë gripi universalDrogës e re do të bëjë atë të panevojshme përditësim vjetor të vaksinave për gripin sezonal.

Vaksinat aktuale të gripit për të ndihmuar sistemin imunitar të njohë proteinat sipërfaqësore hemaglutininës viral dhe neuraminidaza. Për shkak se struktura e këtyre proteinave të ndryshojë për shkak të mutacioneve të shpeshta për t'u marrë me lloje të reja të gripit nevojë vaksinë të re.

Vaksina ACAM-GRIPI-A, i zhvilluar nga kompania Acambis, shkakton një përgjigje imune ndaj një tjetër proteinë sipërfaqësore quajtur M2e. Gjen kodimin këtë strukturë e proteinave, mbetet e pandryshuar në të gjitha varieteteve të tipit të virusit të influencës A - kështu, ata do të bëhen të njohur dhe të shkatërruar nga sistemi imun e marrje ryshfeti njeriut.

ACAM-GRIPI-A nuk mund të mbrojë kundër viruseve të gripit B, të cilat gjithashtu mund të shkaktojë shpërthime të sëmundjeve në njerëzit. Megjithatë, të gjithë e pandemisë, përfshirë një pandemi të mundshme të H5N1 të gripit të shpendëve, janë shkaktuar nga tipi virus A. Sipas OBSH-së, çdo vit në mbarë botën vdesin nga gripi nga 500 mijë deri një milion njerëz.

Faza e parë e hulumtimeve klinike treguan se vaksina ACAM-GRIPI-A është e sigurt dhe mund të stimulojë prodhimin e antitrupave kundër M2e. Përveç kësaj, studimi laborator paralele demonstruar aftësinë e një droge të re për të reduktuar vdekshmërinë e kafshëve të infektuara me tendosje Vietnamese të gripit të shpezëve 100-30 qind.


Pas përmirësimit formulën e vaksinës (e saj të dashur për t'u përdorur në kombinim me droga immunomodulatory) zhvilluesit janë duke shkuar për të filluar përgatitjet për një fazë të re, të avancuar e testimit.