Rreziku i diabetit varet nga madhësia e gjirit


Studimi, i kryer nga hulumtuesit nga Universiteti i Torontos (Universiteti i Torontos), i përfshirë rreth 92.000 gra. Shtetet anëtare Mosha mesatare e të cilit ishte 38 vjet, i intervistuar në lidhje me madhësinë e gjinjve të tyre në moshën njëzet.

Pas kësaj, shkencëtarët kanë vërejtur gratë, ndreqim raste të diagnostikuara përsëri e diabetit.

Duke krahasuar gjetjet, studiuesit gjetën se gratë me madhësi bra A më pak të sëmurë nga diabeti.

Gratë me një zemrat madhështore dhe madhësi bra B diabetit jo të mira nga 32% madhësia e C - 71%, dhe madhësia e D - 58% më shumë të ngjarë se madhësia gra sytjena e A.

Këto shifra janë marrë pas të kontabilitetit të njohur faktorët e rrezikut diabet, duke përfshirë trashëgim dhe mbipeshë.

Diabeti i tipit të dytë (insulinë) është i lidhur me ulur ndjeshmërinë e qelizave të trupit ndaj insulinës dhe zakonisht zhvillohet në njerëz mbi 40 vjet. Vetëm në Britani të Madhe është shtëpia e 1.8 milionë njerëzit që vuajnë nga diabet tip II.

Arsyeja për marrëdhëniet në mes të përmasave të mëdha të gjirit dhe diabetit të llojit të dytë nuk dihet saktësisht. Shkencëtarët sugjerojnë se roli kryesor i indit dhjamor gjirit, tejkalimi i të cilave mund të rrisë imunitetin e qelizave ndaj insulinës.