Konflikti rezus në mes nënës dhe fetusit


 • Grupi i gjakut dhe faktori Rh
 • Antitrupat Rh
 • Në qoftë se kjo rezulton se gruaja është Rh-negative
 • Parandalimi i trupit të mbindjeshmërisë - sensibilizimi


 • Grupi i gjakut dhe faktori Rh

  Çdo grua nga një moshë të re duhet të dini llojin e gjakut dhe faktorit Rh. Sipas statistikave, rreth 15-20% e popullsisë femërore janë Rh faktor gjakut negativ. Faktor rezus (Rh ose antigjen) - një proteinë që mund të jetë i pranishëm në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut (qelizat e gjakut që bartin oksigjen të indeve). Rreth 85% e njerëzve kanë faktorin Rh dhe, për këtë arsye, janë Rh pozitiv. Tjetri 15%, e cila nuk është - Rh negative.

  Kërcënimi i shtatzënisë Rh-konfliktit është shkaktuar nga një kombinim i dy faktorëve: (1) një grua është Rh-negativ dhe babai i fëmijës së palindur - Rh pozitiv; (2)
  fetus trashëgon gjenin e babait të tij përgjegjës për Rh pozitiv, dmth
  fëmija i ardhshëm Rh pozitiv. Në këtë rast, trupi i së ardhmes
  Nëna mund të fillojnë formimin protivorezusnyh e antitrupave. Në
  në qoftë se të dy prindërit janë Rh negativ, jo kërcënimi i konfliktit
  ekziston (fëmijë duhet të jenë Rh negativ). Edhe
  kërcënimi i konfliktit nuk ekziston, nëse një grua është Rh-pozitiv
  (Babai përkatësia rezus dhe fëmijë nuk kanë rëndësi). Përveç kësaj,


  nëse nëna Rh negativ dhe do të thotë babai Rh-pozitive
  shans të vogël se fetusi trashëgon nga të dy prindërit
  Gjenet përgjegjëse për Rh negativ dhe konfliktit Rh do të lindin.  Antitrupat Rh

  Antitrupat Rh - një
  struktura proteinike lidhje prodhuara në nënën
  trupi në përgjigje të bien në të, qelizat Rh-pozitive të kuqe të gjakut
  fruta (sistemi imunitar i nënës shtatzënë sheh këto qeliza si e kuqe të gjakut
  Alien). Nëse vëreni në nënën e qarkullimit të gjakut Rh antitrupa obstetër
  diagnoza: Rh sensibilizimin. Kjo ndodh kur
  Përfundimi artificiale ose e pavullnetshme e mitrës ose ektopike

  shtatzënisë. Antitrupat Rh gjithashtu mund të shfaqen pas lindjes së parë,
  nëse fëmija është i lindur Rh pozitiv (gjak gjatë fëmije lindjes
  Nëna merr në gjak, duke shkaktuar një reagim).
  Sensibilizimi i Rh-negative gratë gjithashtu e mundur në
  gjaku transfuzioni i Rh-papajtueshme (edhe në qoftë se transfuzioni
  kryer në fëmijërinë e hershme).

  Procesi i imunizimit
  grua shtatzënë fillon me formimin e antigjeneve Rh
  fetale qelizat e kuqe të gjakut. Për shkak të Rh antigjeneve të përfshira në gjak
  fetus i 7-8 javë të shtatzënisë, në disa raste, është e mundur në fillim
  Sensibilizimi i nënës.

  Megjithatë, në më
  shtatzënia e parë në rastet e Rh-negative gratë (në
  Mungesa e sensibilizimit të organizmit në të kaluarën) të ardhurat pa
  komplikime.
  Rreziku i rritet rezus sensibilizimi me
  Shtatzënitë pasuese, sidomos në rastin e ndërprerjes së parë
  gjakderdhje të shtatzënisë gjatë shtatzënisë së pari, dorë
  placenta, dhe në qoftë se i punës kryhet nga prerjeje cezariane
  ose të shoqëruar nga humbje të konsiderueshme të gjakut. Kjo është për shkak se
  këto komplikime në gjasat e lartë të mëdha
  Numri i qelizave të Rh-pozitive e gjakut të kuq në rrjedhën e nënës gjakut dhe si

  Rezultati - formimi i një numri të madh të antitrupave Rh. Përveç kësaj,
  gjatë shtatzënisë së parë sistemi imunitar i nënës shtatzënë takohet
  Qelizat Rh-pozitive fetale kuqe të gjakut për herë të parë. Sepse antitrupat
  jo prodhuar aq shumë: për aq kohë sa është e nevojshme për
  shkatërrimi të hyjë eritrocitet e gjakut të nënës e fetusit. Përveç kësaj,
  këto antitrupa përkasin të imunoglobulinave M, të cilat kanë i madh
  Madhësia dhe dobët e kalon barrierën placentare të fetusit.
  Por pas lindjes
  trupi i gruas mbetet "qelizat e kujtesës" që në pasues
  Shtatzënitë do të jetë në gjendje të "organizojnë" një antitrup shpejtë dhe të fuqishme
  kundër faktorit Rh.

  Kjo antitrupa do të ketë një lloj të ndryshme -
  imunoglobulina G, të cilat janë më të vogla sesa
  imunoglobulina M, dhe për këtë arsye më të lehtë të kalojnë placentën dhe
  më agresive. Prandaj, reagimi i sistemit imunitar të grave
  Rh fetus antigjen në shtatzëni të dytë dhe të tretë shumë
  menjëherë dhe ashpër se një të parë. Prandaj, rreziku më i lartë
  shkatërrimi i të fetusit.

  Sipas
  literaturë mjekësore, pasi ndodh shtatzënia imunizimi i parë
  10% e femrave.
  Nëse një grua me gjakun Rh-negativ arratis
  Rh imunizim pas shtatzënisë së parë, pastaj i ardhshëm
  Shtatzënia Rh-pozitiv imunizimi probabilitet fetus përsëri
  është 10%.  Shëndeti i
  nënë Rh sensibilizimin asnjë të keqe, por ajo mund të përfaqësojë
  rrezik për fëmijën. Pasi në gjakun e fetusi antitrupave RH
  të shkatërruar qelizat e saj të kuqe të gjakut, duke shkaktuar anemi (reduktuar hemoglobinë)
  toksiciteti, përçarje e organeve dhe sistemeve vitale. Një i tillë
  një gjendje tjetër që quhet sëmundje hemolitike (haemolysis - shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut).

  Kolapsi i qelizave të kuqe të gjakut të çon në dëmtim të veshkave dhe trurit të fetusit.
  Që qelizat e kuqe të gjakut vazhdimisht shkatërruar mëlçinë e tij dhe mërzi
  duke u përpjekur për të përshpejtuar zhvillimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut, duke rritur në
  madhësia. Në fund të fundit ata nuk mund të përballojnë.

  Ka vjen një i fortë
  mungesë e oksigjenit, dhe fillon një raund të ri të trazirave të rënda në
  trupi i fëmijës. Në rastet më të rënda, është mbi të
  vdekja intrauterine në faza të ndryshme të shtatzënisë, çakmak
  Konflikti rezus manifestuar pas lindjes verdhëz apo anemi
  porsalindur. Sëmundje më hemolitike zhvillohet me shpejtësi
  foshnja menjëherë pas lindjes, të ndihmuar nga një fluks i madh
  Numri i antitrupave në gjakun e një foshnje në shkelje të integritetit të enëve të gjakut
  placenta.

  Trajtimi i sëmundjes hemolitik
  i vështirë, kompleks, dhe nganjëherë fëmija duhet zamennoe transfuzioni
  gjak. Mjekët injektuar atij Rh negativ grupin e gjakut dhe të shpenzojnë atë

  Reanimacioni. Ky operacion duhet të zbatohen në
  brenda 36 orë pas fëmijës në botë.  Në qoftë se kjo rezulton se gruaja është Rh-negative


  i rëndësishëm në adresimin e konfliktit Rh - parandalimin e tij.
  Përcaktoni grupin e gjakut dhe faktorit Rh mundësisht përpara shtatzënisë.
  Nëse shtatzënia nuk mund të bëni atë, pastaj gratë
  Pjesëmarrja në konsultim të parë është kryer përcaktimin e statusit Rh.
  Në qoftë se kjo rezulton se gruaja është Rh-negativ, atë të marrë në
  rekord të veçantë. Të gjitha gratë shtatzëna me gjakun Rh-negativ duhet
  shqyrtuar rregullisht për praninë e antitrupave Rh në serum. Në
  zbulimin e antitrupave duhet të zbatohet për të specializuara

  qendrat mjekësore për vazhdim.  Arsenal kryesor klinika obstetrike kemi pajisje të avancuar,
  Ju mund të kontrolloni fetusin për të diagnostikuar shkallën e
  ashpërsia hemolitike sëmundje dhe, nëse është e nevojshme, për të kryer themelore
  Masa terapeutik - transfuzioni intrauterin i gjakut (nën kontroll
  Ultratinguj përmes përparme nënat e barkut mur depërtojnë në venë kërthizës dhe
  derdh frytin e 20-50 qelizave të kuqe të mbushura ml të gjakut). Ky operacion përmirëson
  fetus dhe për të vazhduar shtatzëninë.

  I rregullt
  mbikqyrjen e grave shtatzëna me Rh sensibilizimin në të specializuar
  qendra për të zgjedhur kohën optimale dhe mënyrën e dorëzimit.  Parandalimi i trupit të mbindjeshmërisë - sensibilizimi

  I rëndësishëm
  Roli në parandalimin e Rh sensibilizimin dhënë planifikimit familjar.
  Garanci e të pasurit një fëmijë të shëndetshëm në Rh-negative gratë (në
  jo sensibilizimi i mëparshëm nga gjaku)
  ruajtja është shtatzënia e parë.

  Nga
  për të parandaluar Rh sensibilizimin e përdorur drogë
  prodhimi vendas - gama Antirhesus globulin. Ky mjekim
  shkatërron mbetur në qarkullim pas lindjes nëna është Rh-pozitiv
  qelizat fetale gjakut të kuqe, në këtë mënyrë nuk i dhënë fillimin e duhur
  përgjigje imune të nënës (prodhimi i protivorezusnyh mëmë

  antitrupat). Futja e drogës duhet pas lindjes nëse i lindur
  Fëmijë Rh-pozitive; pas artificial apo spontan
  aborti; pas një operacioni, i bërë në lidhje me
  shtatzëni ektopike. Mbani në mend se efektiviteti i kësaj
  Çfarë e shkaktoi drogës në drejtim të inputit: në pranueshëm
  koha për 72 orë konsiderohet optimale për një periudhë jo më shumë se 2 orë
  lindjes ose kirurgji sipër.

  Informacion nga neni "Shtatzënia. Faktori Rh "