Ran d 1 pickimin


 • Plagët nga kafshon
 • Diagnoza dhe trajtimi i plagëve nga kafshon

 • Deklaratat lidhur plagët kafshuar janë mjaft të shpeshta në praktikë ambulatore kirurgjikale. Bit i lënduar, i kontaminuar zakonisht nga mikroorganizmave të ndryshëm që mund të çojnë në shfaqjen e infeksionit dhe, në mungesë të kujdesit mjekësor, zhvillimi i komplikimeve të tilla si absces lokale, osteomielit, artritin septik, meningjiti, sepsa dhe absces hequr. Infeksioni ndodh më i vështirë në pacientët me shtetet e mungesës së imunitetit.


  Plagët nga kafshon

  Man. Plagët pas të qenë njerëzit kafshuar mund të ndodhë kur dhuna fizike (p.sh., dëmtime të lëkurës dhëmbët kur goditi në nofull) dhe gjatë marrëdhënieve seksuale (të ashtuquajturat "kafshon dashuri").

  Bites janë të lokalizuara kryesisht në gishta apo duar, të paktën në qafë, gjoks, organet gjenitale. Rreth 30% e abrasions në dorë të shkaktuar nga një goditje në dhëmbë, të shoqëruar me lezione të thella dhe zhvillimin e infeksioneve ligaments dhe kockat, veçanërisht në vonë (pas 24 orësh) kërkojnë ndihmë mjekësore. Bakteret plagë kontaminiruyuschie janë streptokoket, Staphylococcus aureus, Homophiles spp., Fusobacterium spp., Bacteroides dhe Anaerobet tjera, dhe corrodens Eikenella. Infeksioni nga viruset si hepatiti B, hepatiti C dhe HIV, ka shumë më pak.

  Dogs.


  Plagët pas kafshon qeni i kontaminuar microflora oral këto kafshë zakonisht përfshin patogjene si Pasteurella spp., Streptococcus, Staphylococcus, bakteret anaerobe, dhe në 2-30% të rasteve janë të shoqëruar nga të shfaqjes së infeksionit. Canimorsus Capnocytophaga, ngjit gram, qen herë pas here kontaminiruyut (dhe mace) kafshimet mund të çojë në zhvillimin e shpejtë të sindromit septik potencialisht fatale, veçanërisht në njerëzit immunokomprometirovannyh. Kur kafshuar nga qentë endacakë të kujtuar mundësinë e tërbimit kontraktuese.

  Cats. Kafshon Cat janë më shpesh thikat plagë, e cila komplikon trajtimin e tyre.

  Dëmtimi i lokalizuar kryesisht në duart dhe parakrahët në 2/3 e rasteve të infeksionit. Përafërsisht 75% e infeksionit të shkaktuar nga spp Pasteurella, Ndër patogjene të tjera -. Një gamë të gjerë të mikroorganizmave aerobe dhe anaerobe. Sëmundje zeroja mace mund të ndodhë në vend të shkaktuar nga mace apo qen kafshimit apo e para. Infeksioni është shkaktuar nga Bartonella henselae dhe manifeston pamjen e papules eritematoz (zakonisht 3-10 ditë pas lëndimit), dhe simptomat rajonale lymphadenitis obscheinfektsionnoy. Sëmundja është e lejuar pas 2 muajsh, por në disa raste mund të jetë i komplikuar nga zhvillimi i pneumonia, encefalit ose hepatiti, rrallë patologjinë e parë.

  Brejtësve. Kafshon brejtësve të vogla të tilla si minj, minjtë, hamsters dhe derra gini mund të jenë të kontaminuara nga një shumëllojshmëri e mikroorganizmave, duke përfshirë përfaqësues të Pasteurella spp. dhe moniliformis Streptobacillus (duke shkaktuar "ethe kafshoj rat"). Proteinat Bite gjasa mund të çojë në infeksion apo ethe tularemisë.

  Kafshët e tjera. Kafshon kuaj, gomarë, derra dhe dele mund të infektohen nga spp Acinetobacillus., Pasteurella spp., Stafilokoket, streptokoket dhe bakteret anaerobe. Ferrets kafshon kontaminuar Staphylococcus aureus. Që nga bats transmetueshme pickim tërbimit. Deve kafshon çojë në infektimit nga spp Pseudomonas., Stafilokoket dhe streptokoket dhe Clostridium tetani.

  Monkeys kafshon infektuar kryesisht Bacteroides, fuzobakterii, Staphylococcus, Streptococcus dhe E.sorrodens. Nga majmunët kafshoj mund të përhapet virusi herpes B (herpesvirus simiae), duke çuar në zhvillimin e encefalomieliti shpejtë progresiv, në të cilat vdekshmëria është 70%.


  Diagnoza dhe trajtimi i plagëve nga kafshon

  Trajtimi fillestar është kryer historinë mjekësore (kohën dhe llojin e kafshimit të kafshëve), marrjen e mostrave swabs për studim bakteriologjik dhe debridement fillestare. Në praninë e shenjave sistemike të infeksionit dhe marrjen e mostrave të gjakut është kryer për të identifikuar patogjene aerobic dhe anaerobe. Kur plagë kontaminimin me tokën, fragmente bimore ose ujë nga pellgje, liqene, aquariums, si edhe në pacientët me shtetet e mungesës së imunitetit kryer ekzaminimin bakteriologjike per mikobakteret dhe kërpudhave.

  Kur personi i kafshuar duhet të kontrolloni për infeksion me hepatitin B dhe HIV. Hetime të tjera klinike dhe instrumentale kryera për indikacionet (p.sh., X-ray apo me ultratinguj për përfshirje të dyshuar në eshtra, nyje apo prania e një trupi të huaj në plagë).

  Trajtimi është larja plagën me ujë të kripur ose dëmit në përdorim të cekët të mundshëm të antiseptics (peroksid hidrogjeni ose povidon iodin). Suturing e plagëve të rekomanduara për të freskëta (më pak se 6 orë) ka gjasa nuk është i infektuar proceset si dhe për qëllime kozmetike (në fytyrë). Qepje shtyrë (3-5 ditë) e përdorur në recetë kafshon më shumë se 6-8 orë, të lokalizuara në gjymtyrëve dhe indet shoqëruar razmozzhenyem.

  Indikacionet për hospitalizim ethe, sepsë, cellulitis progresive, edemë dhe dëmtim të indeve, humbja e funksionit gjymtyrë, pacienti imunodeficient dhe infeksione të infeksionit të rrezikshme (p.sh., herpesvirus simiae), në të cilat pacientët duhet të mbahen në karantinë.

  Qëllimi i terapisë antibiotike parandaluese është treguar për kafshon njeriun, macet apo qentë kafshon komplikuara, dhe procesit të lokalizimit në gjymtyrë, organe gjenitale dhe fytyrë, përfshirje të rënda të dëmeve në procesin patologjike e kockave dhe lokalizimin e përbashkët ose kafshoj afër arthroplasty protezave në pacientët me imunitetit shtetet e origjinave të ndryshme.

  Zgjedhja e drogës antibacterial është bërë në bazë të hulumtimeve bakteriologjike. Në pritje të rezultateve të drogës tij e zgjedhjes është Amoxicillin / kavulanat (625 mg 3 herë në ditë për të rriturit). Nëse jeni alergjik ndaj penicilinës mund të caktojë Metronidazole në kombinim me kafshon doxycycline e qenve dhe maceve. Kafshimet e njeriut mund të përdoret edhe në kombinim me erythromycin Metronidazole, por më e mirë është përdorimi i Ciprofloxacin në kombinim me clindamycin. Në infeksione të rënda natyra e antibiotikëve intravenoz, kohëzgjatja e terapisë varet nga dinamika klinike.

  Terapi profilaktike antivirale (hepatiti B, HIV, egërsi dhe herpesvirus simiae) është kryer për të dyshuar mundësinë e infeksionit sipas procedurës standarde. Tetanosi Parandalimi (vaksinës tetanus dhe tetanusit imunoglobulinave) është kryer pa pacientit konfirmuar historinë imunologjike (p.sh. të dhënat dhe kohën e tetanusit rutinë të imunizimit). Nëse rreziku i hepatitit kontraktues ose vëzhgimit HIV të pacientit duhet të zgjasë të paktën 3 muaj.

  Informacion nga artikullin "Trajtimi i plagëve të kafshuar."