Kancer tiroide


 • Vendndodhja tiroide
 • Tumoret malinje të gjëndrës tiroide
 • Shkaqet e kancerit tiroide


 • Vendndodhja tiroide  Gjëndër tiroide ndodhet në pjesën e përparme të qafës. Për shumicën e njerëzve, ajo mund të shihet apo të fut. Gjëndër tiroide ka dy pjesë të lidhura nga një isthmus ngushtë. Kjo gjëndër thith jod nga ushqimi dhe të gjakut dhe prodhon një hormon që kryen funksione të ndryshme. Gjëndër tiroide përmban kryesisht dy lloje të qelizave:


  Qelizat folikulare që prodhojnë dhe hormon dyqan tiroide. Ato gjithashtu prodhojnë një proteine ​​të quajtur thyroglobulin veçantë dhe qelizat që prodhojnë një hormon tjetër - calcitonin.
  Prej këtyre qelizave, ka lloje të ndryshme të kancerit, të karakterizuara nga rrjedhës, trajtimin dhe rezultati.


  Në tiroide tumoret shfaqet i ndryshëm, me shumicën prej tyre (rreth 95%) - dashamirës. Për shkak të faktit se gjëndër tiroide është e vendosur në afërsi të lëkurës, ënjtje ndodhur në të, duket si një nyjë në qafë. Njësitë në hekur mund të shfaqen në çdo moshë, më shpesh gjenden në të rriturit që e gjejnë veten në tumor.
  Tumoret malinje të gjëndrës tiroide  Vetëm 5-10% e tumoreve tiroide lidhura me kancerin. Ka disa lloje të kancerit tiroide:


  Tumor kanzeroz papilare është 80-85% e tumoreve malinje tiroide.


  Tumor rritet shumë ngadalë dhe ka zakonisht një lob i gjëndrës, por në 10-20% të pacientëve me plagë është bilateral. Edhe pse ky tumor rritet ngadalë, por shpesh ndikon në nyjet limfatike të qafës së mitrës. Për fat të mirë, shumica e njerëzve me kancer tiroide papilare po shërohet.


  Tumor kanzeroz folikulare eshte tumor i dytë më shpesh malinje e gjendrës tiroide dhe është 5-10% të gjitha tumoreve kanceroze. Ajo është gjetur shpesh në vendet ku ka një mungesë të jodit në dietë. Zakonisht ky lloj i kancerit është brenda gjëndrës tiroide, por nganjëherë ajo mund të metastasize në mushkëri dhe kockat. Ndryshe karcinomës papilare, tumor kanzeroz folikulare rrallë të përfshihen në procesin e nyjeve limfatike.

  Moti në pacientët me tumor kanzeroz folikulare e njëjtë ose pak më keq se në pacientët me tumor papilare.


  Tumor kanzeroz anaplastike - Një lloj i rrallë i tumorit malinj të gjëndrës tiroide. Tumor shpejt ndikon në strukturën e qafës dhe të përhapet në të gjithë trupin, shpesh çon në vdekje.


  Karcinoma palce tiroide
  - Vetëm tumor që del nga qelizat C dhe 5% e totalit malinje kancerit. Ajo mund të ndikojë nyje e limfatike, mushkëritë dhe mëlçinë para identifikimin fokusin primar. Ky tumor prodhon një hormon calcitonin dhe antigjenin rakovoembrionalnyy që mund të zbulohet në gjakun e pacientit.
  Limfoma e gjëndrës tiroide zhvillohet nga limfocitet - qelizave të imunitetit, por është shumë e rrallë.
  Shkaqet e kancerit tiroide

  Prevalenca e kancerit tiroide në botë është e ulët - rreth
  1-2% e të gjithë kancerit. Në mungesë të rrezatimit
  ndikojnë në incidencën e kancerit tiroide rritet me
  mosha. Nëse fëmijët e kjo është jashtëzakonisht e rrallë, në moshat mbi 60
  vjet e gjysmë nyja mund të zbulojë kancerin. Çernobilit
  fatkeqësi tregoi se ekspozimi i fëmijëve, duke përfshirë intrauterine
  ekspozimi, në mënyrë dramatike rritur incidencën e kancerit tiroide.


  Arsyeja është se jodit radioaktiv mbledh në
  gjëndër tiroide, që në zhvillimin e fetusit dhe fëmijërinë
  mosha është më e ndjeshme ndaj veprimit të rrezatimit. Në të rriturit,
  vërejtur të njëjtën tendencë, por shumë më pak e theksuar, kështu që
  zhvillim tumor kërkojnë doza shumë më të lartë dhe kohë për
  manifestimet e sëmundjes.

  Progres të madh në të kuptuarit se si ndryshimet në ADN e njeriut mund të transformojë qelizat normale në tiroide malinje. ADN është molekulë që mbart informacion në lidhje me aktivitetet e të gjitha qelizat e trupit. Ne zakonisht duken si prindërit tanë, sepse ata janë burim i ADN-së tonë.

  Megjithatë, ADN-ja ndikon jo vetëm pamjen tonë. Ajo gjithashtu përcakton rrezikun e sëmundjeve të caktuara, duke përfshirë edhe kancerin.


  Disa gjene (pjesë të ADN-së) kontrollojnë rritjen dhe ndarjen e qelizave. Gjenet që promovojnë ndarjen e qelizave janë quajtur onkogjenë. Gjenet e tjera të ngadalësojë ndarjen e qelizave apo shkakun e vdekjes, dhe ata janë quajtur gjenet tumor-supressiruyuscheho. Tumoret mund të rezultojë nga mutacionet (ndryshimet) gjeneve dhe ndikimi i tyre në ONKOGJENËVE dhe gjenet tumor-supressiruyuscheho.


  Njerëzit mund të trashëgojë ADN të dëmtuar nga babai. Në shumë raste, ADN-ja e njeriut është e dëmtuar nga ndikimi i faktorëve të mjedisit, të tilla si pirja e duhanit apo rrezatimi.

  Ndonjëherë mutacione ADN-së të ndodhë për arsye të panjohura.


  Mutacione ADN-së që shkaktojnë disa forma të kancerit tiroide papilare të përfshijë disa nga RET-onkogjeni. Këto mutacione janë fituar gjatë jetës dhe të rrallë të trashëguara. Ata janë të pranishme vetëm në qelizat e tumorit dhe nuk transmetohet tek fëmijët e pacientit. Ndryshimet e fituara në ONKOGJENËVE tjera dhe gjenet tumor-supressiruyuscheho gjithashtu të luajnë një rol në ndodhjen e papilare dhe kancerit tiroide folikulare.


  Mutacionet në pacientët me kancer tiroide palce përfshijë pjesë të tjera të RET gjeneve (krahasuar me kancer papilare). Pothuajse të gjithë pacientët me formë nasleduemoy palce kancerit tiroide në 1 e 5 rastet e formave sporadike të kancerit kanë të njëjtin mutacion në RET gjen.

  Shumica e pacientëve me kancer tiroide sporadike e palcës së kurrizit kanë fituar mutacione të pranishme vetëm në qelitë e tyre të kancerit. Pacientët me familjen palce tumor kanzeroz trashëgojnë mutacion ret e gjenit nga babai. Këto mutacione janë të pranishme në çdo qelizë të trupit dhe mund të gjenden në studimin e qelizave të gjakut DNA.