Kanceri i qafës


 • Çfarë është kanceri i qafës së mitrës dhe ndryshimet precancerous?
 • Kanceri i qafës së mitrës duke shkaktuar lloje të HPV sigurtë.
 • Virusi lyth njeriut (HPV)
 • Lythat gjenital


 • Çfarë është kanceri i qafës së mitrës dhe ndryshimet precancerous?

  Kanceri mund të ndodhë në rastet kur ndonjë zonë nga qelizat e trupit rritet ndryshuar në krahasim me norma. Kanceri i qafës - një rritje të qelizave abnormale të qafës së mitrës. Qafën e mitrës - është pjesë e mitrës që lidh pjesën e sipërme të vaginës.

  Kanceri i qafës së mitrës është një sëmundje serioze që mund të rrezikojnë jetën e grave. Kjo ndodh në gratë e infektuara me lloje të caktuara të HPV. Nëse sistemi imunitar nuk është në gjendje për të përballuar me infeksion, qelizat normale mund të fillojnë të rriten siç duhet dhe ka ndryshime precancerous.

  Në mungesë të zbulimin e hershëm dhe trajtimin e rritjes të tillë anormale e qelizave mund të shndërrohet në kancer. Në shumicën e rasteve, kjo merr disa vite, por në disa raste mund të zgjasë deri në një vit.


  Kancerit të qafës së mitrës duke shkaktuar lloje të HPV i sigurt

  Dikush duke pasur kancerin e qafës së mitrës dhe ndryshimet precancerous?

  Kancerit të qafës së mitrës dhe para-kanceroze ndryshime mund të zhvillohet në gratë e infektuara me lloje të caktuara të HPV, në të cilën trupi nuk mund të përballen me këtë infeksion viral.

  Rreth gjysma e të gjitha grave të kancerit të qafës së mitrës të cilit u zbulua, u moshave 35 deri 55 vjet. Shumë nga këto gra janë të ngjarë të ketë kontakt me llojet e HPV që shkaktojnë kancer, të moshës 10-20 vjet, ose në mes 20 dhe 30 vjet.


  Shumica e grave që zhvillojnë kancerin e qafës së mitrës kurrë nuk mund të testohen ndot.

  Si mund ta di nëse kam kancerin e qafës së mitrës ose ndryshimet precancerous?

  Ndryshimet precancerous dhe kanceri fazë e hershme zakonisht nuk shoqërohet me simptoma klinike. Ata janë shpesh herë të parë në fazat e mëvonshme të sëmundjes.

  Simptomat mund të paraqiten kur tumor rritet dhe rritet në indet përreth. Simptomë më e zakonshme është gjakderdhje abnormale vaginale që ndodhin në kohë të ndryshme në mes të periudhave të menstruacioneve apo janë më të forta se menstruacioneve normale. Dhimbje gjatë raportit seksual mund të jetë një shenjë e kancerit të qafës së mitrës.

  Duhet të theksohet, megjithatë, se këto simptoma mund të jenë shenja dhe sëmundje të tjera përveç kancerit të qafës së mitrës për të përcaktuar shkakun e simptomat e grave duhet të konsultoheni me një mjek.

  Testi Pap është një nga metodat më të mira për të ndihmuar në parandalimin e kancerit të qafës së mitrës.

  Kanceri i qafës së mitrës dhe qelizat abnormale të zbuluar nga testi Pap (diskreditimi Pap në). Nëse kjo provë tregon praninë në qafën e mitrës së qelizave jo normale, mjekët mund të rekomandojë një grua për të përsëritur atë testuar për HPV ADN-së, të bëjë kolposkopik (qafën e mitrës hulumtimit me një pajisje zmadhuese) ose të pësojë biopsi (duke marrë një mostër të indeve - biopsi - për të studiuar në laborator).

  Ajo ndryshon nga rezultatet normale biopsi mund të përshkruhet si CIN (neoplazia intraepiteliale i qafës së mitrës), ose neoplasia qafës së mitrës intraepiteliale. Termi "neoplasia" i referohet rritjes anormale të qelizave. Termi "intraepiteliale" i referohet shtresën e qelizave që mbulojnë sipërfaqen e mitrës. Termi CIN lidhur me numrat (1 në 3) tregon zëvendësimin thellësi të qelizave normale të shtresës epiteliale e qelizave jonormale. Termi CIN 3 do të thotë se qelizat e transformuar thellësisht të zënë të gjithë shtresa sipërfaqësore e qafës së mitrës.

  Si për të trajtuar kancerin dhe precancerous ndryshime të qafës së mitrës?

  Qelizat e më abnormale në shtresën epiteliale të qafës së mitrës me kalimin e kohës ysche-zaet veten.


  Për devijime të vogla nga mjeku normë mund të zgjidhni vëzhgimin taktik të kujdesshëm të pacientit. Një shmangie më të theksuara nga e qelizave normale fshirjen ndryshuar mund të pothuajse gjithmonë të parandalojë zhvillimin e kancerit në të ardhmen.

  Metodat aktualisht përdoret për të ndikuar qelizat alteruar e qafës së mitrës, duke përfshirë ngrirjen, hiqni duke përdorur mjetet e pushtetit dhe heqjen e thjeshtë kirurgjikale Nëse qelizat abnormale të lindin përsëri, trajtimi mund të përsëritet.

  Të tre trajtimet kryesore për kancerin e qafës së mitrës përfshijnë: heqjen kirurgjikale të tumorit, terapi rrezatimi (aplikimi i rrezatimit të lartë të energjisë për të vrarë qelizat e kancerit) dhe kimioterapia (përdorimin e drogës për të shtypur rritjen e qelizave të kancerit).

  Herë trajtim përfshin dy ose më shumë prej këtyre metodave.


  Virusi lyth njeriut (HPV)

  Çfarë është HPV?

  HPV - një virus i përhapur që ndikon në të dy gratë dhe punën mashkull. Ka më shumë se 100 lloje të virusit. Shumica e llojeve të HPV nuk shkaktojnë asnjë simptomë, të padëmshme dhe zhduket nga trupi vetë.

  Rreth 30 lloje të HPV janë quajtur HPV gjenital sepse ata ndikojnë në zonën gjenitale. Disa nga këto lloje mund të shkaktojë kancerin e qafës së mitrës ose pamjen e sipërfaqes (epiteliale) shtresë e mitrës së qelizave jo normale që mund të transformojnë në kancer. Llojet e tjera të HPV mund të shkaktojë lythat gjenitale dhe ndryshimet beninje (dmth nuk lidhen me kancer) në qafën e mitrës.

  HPV themeluar edhe komunikimin me sëmundje të tjera të rralla, të tilla si kanceri i vulvë dhe vaginës, dhe RRP (papillomatosis i përsëritur i frymëmarrjes) - një sëmundje të traktit të sipërm respirator, frymëmarrje vështirësi.

  Në botën e kancerit të qafës së mitrës janë të vdesin çdo ditë, më shumë se 650 gra.

  Ata të cilët janë të infektuar me HPV?

  Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në botë është e infektuar me HPV rreth 630 milionë. Njerëzit. Qelizat abnormale në qafën e mitrës dhe kushte precancerous që mund të lëvizin në kancerin e qafës së mitrës është rreth 40 milion. Gratë.

  Sepse njerëz të infektuar me HPV nuk mund të shënohen shenjat dhe simptomat e infeksionit, ata, pa e ditur, mund të transmetojnë virusin tek të tjerët.

  Personat që ushtrojnë çdo lloj aktiviteti seksual që përfshin kontaktin gjenital mund të jenë të infektuar lloje gjenitale HPV, edhe nëse marrëdhënia është i përfshirë.

  Është vlerësuar se në mbarë botën 40 milionë. Gratë i infektuar me HPV.

  Si të di nëse ju keni HPV?

  HPV zakonisht shkakton asnjë simptomë, shumica e njerëzve të infektuar me HPV nuk e di atë. Shumica e rasteve të infeksionit HPV është zbuluar për herë të parë në bazë të rezultateve të shkëlqyera nga testi normal Pap. Ky test është pjesë e ekzaminimit gjinekologjik dhe ndihmon të zbuluar qelizat abnormale në shtresën sipërfaqësore të qafës së mitrës para konvertimit tyre eventual të ndryshimeve precancerous apo kancerin e qafës së mitrës.

  Shumë ndryshime precancerous në qafën e mitrës (dmth ndryshimet që mund të çojë në kancer) të lidhur me HPV dhe mund të shërohet me sukses një rast të zbulimit të hershëm. Kjo është arsyeja pse ajo është aq e rëndësishme për të zbuluar ndryshime të tilla që më parë.

  Si për të trajtuar infeksionin HPV?

  Aktualisht nuk ka asnjë mënyrë që do të provojë infeksionin vylikovuvaly HPV. Shumica e njerëzve të infektuar me infeksionin HPV me këtë organizëm vetë për të përballuar me sukses.

  Megjithatë, është e mundur për të trajtuar disa nga pasojat e mundshme të infeksionit HPV, duke përfshirë edhe qelizat abnormale të qafës së mitrës, kanceri i qafës së mitrës dhe lythat gjenitale.

  Vaksina ka indikacione për parandalimin e papillomatosis korrente të frymëmarrjes.


  Lythat gjenital

  Lythat gjenital Çfarë?

  Lythat gjenital - një mish-colored rritje që janë më shpesh të shkaktuara nga lloje të caktuara të HHV. Si gratë dhe burrat Lythat gjenital shpesh ndodhin në organet gjenitale të jashtme dhe anusit. Lythat gjenital Më pak ndodhin në vaginë ose në qafën e mitrës.

  Është vlerësuar se lythat gjenitale ndodhin gjatë jetës së rreth 10% të meshkujve dhe femrave.

  Si për të treguar nëse ju keni lythat gjenitale?

  Lythat gjenital shpesh nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Në disa raste, megjithatë, ato mund të shkaktojnë djegie, kruarje dhe dhimbje.

  Mjekët zakonisht e njohin lythat gjenitale nga inspektimit të thjeshtë. Ndonjëherë shihet me ekzaminime kontrolluese pas marrjes teste miratim.

  Si për të trajtuar lythat gjenitale?

  Lythat gjenital ndonjëherë zhduket vetë pa ndonjë trajtim. Megjithatë, ju kurrë nuk mund të them nëse ata do të zhduket ose do të rritet në madhësi.

  Mjeku juaj mund të vendosë lythat gjenitale të trajtojë krem ​​të veçantë ose zgjidhje. Përndryshe, disa lythat gjenitale mund të hiqet me anë të ngrirjes, electrocautery ose shkatërrimin e rreze lazer. Nëse këto trajtime nuk sjellin rezultatin e dëshiruar, lythat mund të hiqet kirurgjike.

  Nuk është një shans që lythat gjenitale pas trajtimit të lindin përsëri si që shkaktoi HPV i tyre ende mund të ruhen në trup.