Kanceri i prostatës


 • Prostatë
 • Statistikat e kancerit të prostatës
 • Shkaqet dhe zhvillimi i sëmundjes


 • Prostatë  Prostata është vetëm për burrat. Ajo ka formën e një arre dhe gjendet poshtë fshikëzës në dalje të saj.


  Ai përmban qelizat në formë të gjëndrrave që prodhojnë një sasi të caktuar të lëngun seminal, i cili mbron dhe lan spermës. Mbi prostatës fshikëza seminale janë prodhuar pjesën më të madhe të spermës. Prostata rrethon pjesën fillestare të uretrës, përmes të cilit urina dhe sperma excreted përmes penisit.


  Hormonet mashkullore stimulojnë zhvillimin e kancerit të prostatës në fetus.

  Hekuri ka vazhduar të rritet për të arritur moshën e rritur dhe burri i saj mbahen në të njëjtën formë sa kohë që hormonet mashkullore janë prodhuar. Në mungesë të hormoneve mashkullore të prostatës tërësisht i ndenjur apo ngushtim në madhësi.


  Mbi 99% e tumoreve të zhvillohet nga qelizat e gjëndrave të prostatës, formën farës fluide, dhe është quajtur adenokarcinoma. Tumoret prostatës zakonisht rriten shumë ngadalë. Ne e dimë se shumë burra të moshuar të cilët vdiqën nga sëmundje të tjera gjithashtu mavsya kancerit të prostatës dalluar. Disa lloje të kancerit të prostatës mund të rriten shpejt dhe u përhap në të gjithë trupin.


  Deri më sot, është e vështirë të parashikohet se cila prostatës tumor mund të jetë kërcënuese për jetën dhe që nuk kërkojnë trajtim.


  Disa njerëz mendojnë se kanceri i prostatës ndodh në një ambient intraepiteliale neoplasia ashtuquajturat prostatës (VENPZH). Kjo gjendje mund të jetë në mes 20 dhe 30 vjet. Pothuajse 50% e meshkujve të moshës 50 do të thotë VENPZH. Në studimin e indit të prostatës gjatë kësaj periudhe mund të zbuluar ndryshimet mikroskopike në qelizat e gjëndrave të trupit. Ky dallim ndryshon në shkallë të ulët dhe të lartë të keqdashje.


  Nëse biopsi të prostatës zbuloi një shkallë të lartë të ndryshimeve keqdashje, kjo do të thotë 30-50% probabilitet për të pasur kancer brenda gjëndër.

  Për këtë arsye, këta pacientë vëzhguar me kujdes dhe i bëri ata të përsërisin biopsi të prostatës.
  Statistikat e kancerit të prostatës  Kanceri i prostatës në SHBA është keqdashje më e zakonshme pas kancerit të lëkurës. Pritet që në 2004 SHBA do të zbulohet 230.110 raste të reja të kancerit të këtij lokalizimin. Një nga 6 është zbuluar kancerin e prostatës, ndërsa vetëm një në 32 do të vdesin nga kjo sëmundje. Burrat African American kanë më shumë gjasa për të zhvilluar dhe të vdesin nga kanceri i prostatës se amerikanët e bardhë dhe burrat aziatike. Arsyeja për këtë nuk është e qartë.
  Kanceri i prostatës renditet e dyta si një shkak i vdekjes nga keqdashje në burra në Shtetet e Bashkuara, të dytë vetëm për kancerin e mushkërive. Pritet që në vitin 2004, 29.900 pacientët mund të vdesin nga kanceri në SHBA këtë lokalizimin ose 10% të numrit të vdekjeve të lidhura me kancerin.
  Shkaqet dhe zhvillimi i sëmundjes  A nuk është kuptuar plotësisht. Zhvillimi i kancerit të prostatës lidhur me ndyshime të hormoneve në burra të moshuar, veçanërisht me testosterone të lartë - hormon seksi mashkull.


  Kanceri i prostatës është një tumor hormon-varur, rritje tumori është stimuluar nga testosterone. Prandaj, burrat e të cilëve testosterone nivelet në gjak është kanceri më i lartë i prostatës dhe gjasa kurs është i keq.
  Kanceri i prostatës karakterizohet nga rrjedhës ngadaltë dhe malinje. Kjo do të thotë se tumor rritet ngadalë (në krahasim me atë të, të themi, kanceri i mëlçisë), kjo mund të mos ndodhë për shumë vite. Në anën tjetër, kanceri i prostatës jep metastazë e hershme, pra madhësia e vogël e tumorit tashmë mund të fillojnë të përhapen në organe të tjera. Më rasprostaranenie shkon në kockë (legen, hips, shpinë), mushkëritë, mëlçisë, veshkave. Ky është rreziku më i madh i kancerit. Për tumor metastatic mund të hiqet, dhe ajo do të ndalojë sëmundjen. Por nëse do të kishte metastases të hequr të gjitha prej tyre nuk mund asnjë kirurg, dhe plotësisht të kuruar një person do të jetë i pamundur.