Kanceri i veshkave


 • Shkaqet e kancerit të veshkave
 • Siç rezulton kancerin e veshkave?
 • Diagnoza e kancerit të veshkave
 • Trajtimi i kancerit të veshkave

 • Shkaqet e kancerit të veshkave

  Pirja e duhanit dyfishon rrezikun e kancerit të veshkave.

  Asbest. Disa besojnë se ekziston një lidhje midis ekspozimit ndaj asbestit dhe kancer të veshkave.

  Kadmium. A nuk e përjashton marrëdhënien ndërmjet veprimit të kadmiumit dhe kanceri i veshkave. Për më tepër, kadmium mund të rrisë efektin kancerogjene të pirjes së duhanit. Kontaktoni me kadmiumit në ajër mund të jetë në prodhimin e bateri elektrike, ngjyra dhe materialeve për saldim.

  Mutacionet (Ndrysho) gjen mund të çojë në rritjen e rrezikut të kancerit të veshkave. Disa mutacione mund të trashëgohet (në njerëzit me kancer të veshkave familjare), të tjerët të ndodhë në të ardhmen, për shembull, nën ndikimin e pirjes së duhanit.  Sindromi von Hippel-Lindau shkaktohet nga mutacione të gjeneve të trashëguara dhe mund të rrisë mundësinë e zhvillimit të kancerit të veshkave.

  Sklerozë gunga. Pacientët me këtë sëmundje shpesh kanë cysts në veshkat, mëlçisë dhe pankreasit, si dhe rritjen mundësinë e zhvillimit të kancerit të veshkave.

  Ushqimi dhe peshë. Ushqimi ushqime të lartë në yndyrë, duke çuar në trashje është shoqëruar me një rritje të rrezikut të kancerit të veshkave.

  Dializë zgjatur. Në pacientët që janë në dializë kronike, paraqitjen e cysts në veshkat, të cilat mund të kontribuojnë për të kancerit të trupit.

  Age. Kanceri i veshkave është i rrallë në fëmijët dhe të rinjtë dhe është diagnostikuar më shpesh në njerëzit e moshës 50-70 vjet.
  Paul. Në burra, gjasat e zhvillimit të kancerit të veshkave është dy herë më e lartë se në femra.

  Parandaluar kancerin e veshkave nuk mund, megjithatë, duke marrë parasysh marrëdhënien e duhanit me këtë lloj kanceri, ajo është e rekomanduar për të hequr qafe këtë zakon. Nëse ju punoni me asbest dhe kadmium, ndiqni sigurinë.

  Siç rezulton kancerin e veshkave?

  Në shumicën e pacientëve me tumor qelizë veshkave zbuluar nga shfaqjen e shenja ose simptoma të caktuara. Screening (zbulimin e tumoreve pa simptoma) Kanceri i veshkave nuk ekziston, sepse në kohën e diagnostikimit të tumorit është zakonisht i madh. Por ndonjëherë kanceri i veshkave zbuluar rastësisht gjatë testit për ndonjë arsye tjetër.

  Me zbulimin e hershëm të mbijetesës tumorit është e lartë.

  Prania e gjakut në urinë - shenjë më e zakonshme e kancerit të veshkave. Megjithatë, gjak në urinë mund të jetë në infeksionet e fshikëzës dhe sëmundjeve të tjera jo-neoplastike.

  Simptomat e kancerit të veshkave:

 • Prania e gjakut në urinë
 • Dhimbje prapa
 • Tumor në abdomen
 • Lodhje
 • Fast humbje peshe pashpjegueshme
 • Rritja e temperaturave në mungesë të ftohjet, grip dhe infeksione të tjera
 • Ënjtje e nyjeve dhe ekstremiteteve të ulëta
 • Presionin e lartë të gjakut
 • Këto shenja dhe simptome mund të shoqërohet me sëmundje të tjera.


  Diagnoza e kancerit të veshkave

  Nëse dyshoni se një tumor i veshkave duhet të testojë.  Tomography llogaritur (CT) përmes të shumta X-ray imazheve ju lejon të marrë një pamje të detajuar të organeve të brendshme, duke përfshirë veshkat.

  Imazhe rezonancë magnetike (MRI) është që të përdorin një magnet dhe radio valët e mëdha dhe e bën të mundur për të shqyrtuar veshkat dhe organet e tjera.

  Ultrasonografia (US) lejon përdorimin valët e zërit për të rishikojë statusin e zgavrën e barkut dhe hapësirën retroperitoneale.

  Pyelogram intravenoz. Futja e një material të veçantë kontrasti në venë mund të ndihmojë në zbulimin e tumorit të veshkave dhe shkallën e humbjes së saj.

  Arteriography. Kjo metodë aplikohet edhe një ngjyrë të veçantë kontrast, injektuar në arterie që lidhet me veshka.

  Në këtë mënyrë, janë anijet që ushqejnë tumoret, e cila ndihmon kirurg për të planifikuar operacionin.

  X-rrezet e gjoksit e bën të mundur për të zbuluar metastaza në mushkëri dhe lezione kockave atë zonë.

  Bone Scan mund të diagnostikojnë humbjen e tyre.

  Studimet laboratorike:

 • Në analizën e urinës mund të zbulojë bakteret dhe nganjëherë qelizat e tumorit
 • Në analizën e gjakut periferik mund të zbulojë anemi (anemi)
 • Cystoscopy. Me këtë metode, pajisja në formën e një tubi të gjatë hollë është futur në fshikëz. Kjo bën të mundur për të zbuluar uretrës tumorit.


  Trajtimi i kancerit të veshkave

  Operacioni është trajtimi kryesor për kancerin e veshkave.

  Nephrectomy më së shpeshti kryhet radikal me të cilin hiqet gjitha veshkë, gjëndër veshkave dhe përreth indet dhjamor dhe nyjet limfatike ngjitur.

  Me një sasi të vogël të kancerit mund të prodhohet heqjen pjesshëm të veshkave (heqje) me tumor. Ky operacion mund të kryhet edhe me lezionet bilaterale e veshkave ose në prani të vetëm një veshkave. Ndonjëherë tumor veshkave hiqet për dhimbje oblechenyya, edhe pse ajo zakonisht nuk vazhdon funksionimin e jetës.

  Arterie embolization është ndalur rrjedhjen e gjakut në veshka. Ky lloj i ndërhyrjes është përdorur ndonjëherë para operacionit për të vrarë qelizat e tumorit dhe të reduktuar gjakderdhje gjatë largimit të veshkave, si dhe disa prej pacientëve paoperueshëm.  Nëse gjendja e përgjithshme e pacientit nuk mund të kryejnë kirurgji, është e mundur për të kryer trajtim tjetër.


  Një numër i pacientëve përveç operacioni mund të kryhet kimioterapi. Megjithatë, si rregull, kanceri i veshkave është i ndjeshëm ndaj anticancer drogë.

  Terapia me rrezatim mund të rekomandohet për pacientët të cilët nuk do të mbijetojnë operacionin. Rrezatim ndihmon në zvogëlimin e dhimbjeve dhe gjakderdhje të lidhur me kancerin e veshkave.

  Immunotherapy ka për qëllim për të forcuar sistemin imunitar të luftuar tumorin. Ka disa mënyra immunotherapy, një nga të cilat është përdorimi i interferonit.