Kanceri i mushkërive, faktorët e rrezikut sëmundje


 • Dy llojet e kancerit të mushkërive
 • Kush kancerit të mushkërive ndodh

  Drita është një organ gjendet në frymëmarrje dhe gjoks. Mushkërive e drejtë ka tre lobes, dhe të majtë - dy dhe më të vogla se sa të djathtë për shkak të faktit se zemra është pjesë e vëllimit të gjysmës së majtë të gjoksit. Për shkak të ajrit të mushkërive hyn në trup, duke sjellë oksigjen dhe pastaj shfaqet së bashku me dioksid karboni.

  Shell rreth mushkërive, i quajtur pleurë, mushkëritë dhe ndihmon në mbrojtjen lëvizjen e tyre gjatë frymëmarrjes. Për trakeale ajror hyn në mushkëri. Trake është i ndarë në bronke, dhe ata nga ana tjetër - në bronke vogla, bronchioles quajtur. Në fund të këtyre degëve të vogla janë shumë të vogla qese ajri - alveoli.  Shumica e kancereve të mushkërive nga zhvillimi epitelin bronkial, por ato edhe mund të ndodhë në vende të tjera - trake, bronchioles dhe alveole. Shpesh nevoja për zhvillimin e kancerit të shumë vite. Nëse kanceri i mushkërive u shfaq, ajo mund të përhapet (metastasize) në pjesë të tjera të trupit. Kanceri i mushkërive është e rrezikshme për sëmundjet e njeriut, siç është shpesh tashmë në fazën e përhapur.


  Dy llojet e kancerit të mushkërive

  Ka dy lloje kryesore të kancerit të mushkërive: qeliza të vogla dhe kanceri i qelizave jo të vogla. Nëse tumor ka karakteristika të të dy llojeve të kancerit, ajo quhet e përzier vogla-shkallë të kancerit.

  Jo të vogla të kancerit të mushkërive qeliza - Lloji më i zakonshëm i kancerit të mushkërive është 80% dhe numri i gjithë kancereve të mushkërive.


  Pjesa e vogël kancerit të mushkërive qelizë përbën rreth 20% të të gjithë tumoreve të mushkërive. Qelizat e tumorit me këtë formë të kancerit të shumëfishohen me shpejtësi, duke formuar një nyje të mëdha tumor dhe metastasize (përhap) në organe të tjera: tru, mëlçisë dhe të kockave.

  Qelizë e vogël pothuajse gjithmonë të shkaktuara nga pirja e duhanit dhe rrallë ndodh në njerëzit e duhanit.

  Kush kancerit të mushkërive ndodh

  Faktorët e rrezikut që rrisin gjasat e kancerit në tumoreve të ndryshme të ndryshme. Disa faktorë, të tilla si pirja e duhanit, mund të ndryshohet. Të tjerët, të tilla si mosha apo histori familjare (trashëgim) nuk mund të ndryshohet. Prania e një ose më shumë faktorëve të rrezikut nuk do të thotë se ai person do të lindin kancerin.  Pirja e duhanit është një faktor i madh rreziku për kancer të mushkërive. Pirja e duhanit Duhani është 8 nga 10 raste të kancerit të mushkërive. Sa më gjatë një person pi duhan dhe më shumë pako cigare në ditë, të lartë rreziku. Nëse një person ndalon pirjen e duhanit para se të kancerit të mushkërive, indeve të mushkërive ngadalë kthehet në normale. Ndalimin e duhanit në çdo moshë redukton rrezikun e kancerit të mushkërive. Pirja e duhanit puro dhe tuba të ngjashme me cigaret e duhanit dhe të shoqëruar nga i njëjti rrezik. Deri më sot nuk ka prova për të mbështetur se pirja e duhanit e cigareve tar i ulët redukton rrezikun e kancerit të mushkërive.

  Pinë duhan njerëz cilat thithin tymin e duhanit (pirja e duhanit pasiv)
  , gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të kancerit të mushkërive.

  Nëse njëri bashkëshort pi duhan, rreziku i kancerit të mushkërive në jo-duhanpirësve i dytë rrit me 30% krahasuar me të pinë duhan çift.

  Punëtorët industrinë e aluminit , gazifikimit dhe coking qymyr, industria shkritore, prodhimi i alkoolit isopropyl, industria e gomës dhe prodhimin e kuqe e mbylltë është gjithashtu një probabilitet të lartë të kancerit të mushkërive.

  Asbest është një tjetër faktor rreziku për kancer të mushkërive. Njerëzit të cilët punojnë me asbest janë në rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të mushkërive. Nëse ata gjithashtu duhan, rreziku rritet në mënyrë të konsiderueshme. Mesothelioma (tumor i keq) i lidhur me asbest, shpesh zhvillohet nga pleurë.  Radon është një gaz radioaktiv që rezultojnë nga prishja e natyrshme e uraniumit. Radonit mund të shihni, shije apo erë. Radonit mund të përqendrohen në ambiente të mbyllura dhe të çojë në një rritje të rrezikut të kancerit.

  Substancat që shkaktojnë kancerin janë: uraniumi, arsenik, klorid vinyl, nikel, produktet e qymyrit, mustardë, eteret hlormetilovye, exhausts naftë. Njerëzit që punojnë me këto substanca duhet të jenë të kujdesshëm dhe rregulloret e sigurisë.

  Marijuana. Cigare marihuanë përmbajnë më shumë katran se cigaret konvencionale. Në marihuanë përmban shumë substanca që shkaktojnë kancerin, si dhe cigare.

  Ka tregues se marihuana mund të shkaktojnë kancer të gojës dhe fytit.

  Tuberkulozi dhe disa lloje të pneumonisë shpesh lënë pas plagët, dhe ato plagët mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive.


  Minerale. Talk mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive tek ata që merr e tij ose drejtimin me të. Njerëzit me sëmundje të shkaktuara nga inhalimi i mineraleve të caktuara gjithashtu kanë një rritje të rrezikut të kancerit të mushkërive.

  Histori personale apo familjare. Nëse ju keni pasur kancer të mushkërive, ka një rritje të rrezikut të tumorit tjetër malinje të mushkërive. Të vëllezërit, motrat dhe fëmijët e personave të cilët kanë pasur kancer të mushkërive pak rrit rrezikun e kancerit të njëjtën.  Një dietë e ulët në fruta dhe perime mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive në njerëz të cilët janë të ekspozuar ndaj tymit të duhanit. Besohet se mollë, qepë dhe disa fruta dhe perime të tjera kanë një efekt mbrojtës kundër kancerit të mushkërive.

  Paul. Disa studime kanë treguar se gratë nën ndikimin e tymit të lehta, më shumë të ngjarë të jetë degjenerim malinje.

  Në vitet e fundit, progres i madh në të kuptuarit se si faktorët e rrezikut të çojë në ndryshime në ADN-në e qelizave të mushkërive, duke shkaktuar ato që të kthehet në malinje. Shpresohet se ndryshimet e ADN-së do të diagnostikuar kancerin e mushkërive në fazat e hershme të saj Përveç kësaj, puna është duke u zhvilluar në atë se si për të rivendosur ose zëvendësuar gjene e ndryshuar në mënyrë të ndaluar rritjen e tumoreve dhe për të parandaluar përhapjen e kancerit.

  Informacion nga artikullin "Lung Cancer".