Psikozë në Fëmijëve


 • Psikozë në fëmijët: Shkaqet dhe simptomat
 • Si për të diagnostikuar psikozë në fëmijë
 • Trajtimi dhe parandalimi i psikozë tek fëmijët

 • Psikozë në fëmijët: Shkaqet dhe simptomat
  Psikozë është një sëmundje e rëndë mendore që është e karakterizuar nga aftësia e paaftë për të dalluar në mes të fantazisë dhe realitetit dhe reaguar ndaj ngjarjeve kritike. Për më tepër, psikozë është një term i përgjithshëm që përdoret për të përshkruar disa lloje të shkeljeve të rënda të shëndetit mendor.
  Çdo lloj i psikozë të konsiderueshme të dëmtojë jetën e një fëmijë të sëmurë. Psikozë zakonisht krijon disa të menduarit organizative, përdorimin e drejtë të gjuhës, impulset kontrolluese - sjelljet sipas normave sociale të emocioneve dhe marrëdhëniet me të tjerët.  "Tipike" sjellje psikotike është e vështirë për të përshkruar, sepse ajo mund të marrë forma shumë të ndryshme. Një nga shenjat më të dukshme të sjelljes psikotike është një iluzion në të cilin fëmija i sëmurë sheh, dëgjon, ndjen, shijon dhe ndjen për të dëgjuar diçka që nuk ekziston. Një tjetër shenjë e dukshme është e pakuptimtë - Keqinterpretimi i qëllimit ose kuptimit të asaj që në të vërtetë ekziston. Sjellje të ngjashme (edhe pse më pak demaskuese) përfshinë fjalë trillues, të qeshura mbi gjëra që nuk janë qesharak apo edhe të pakëndshme, acarim të rënda në çdo rast ose pa arsye.

  Hallucinations, iluzionet, dhe këto sjellje e bën të lehtë për të dalluar fëmijët me psikozë.


  Për shembull, duke dëgjuar historinë e Hirushja, një fëmijë i cili nuk vuan nga psikoza mund të ëndërrojnë për t'u bërë një hero dhe ndjen neveri kur të menduarit rreth njerka e keqe. Një fëmijë me psikozë mund të besoj se ai ose ajo është i Hirushja dhe njerka e keqe është me të vërtetë në të njëjtën dhomë.

  Për vite, ekspertët mjekësorë po debatojnë nëse janë apo jo psikozë të ndikojë fëmijët preteen moshën, dhe nëse po, si për të dalluar ata nga psikozat rritur dhe çrregullime të tjera të fëmijëve.
  Edhe pse këto mosmarrëveshje janë ende subjekt i debatit, shumica e ekspertëve mjekësorë tani janë dakord që fëmijët në moshën preteen mund të vuajnë nga psikoza, e cila, si dikur mendonte janë gjetur vetëm në adoleshentët dhe të rriturit.

  Shumica e ekspertëve pajtohen se provat të saktë të psikozë domethënë, aftësia për të shprehur fjalët perceptimin vulgarisht të shtrembëruar të realitetit duhet të ekzistojnë para se ajo mund të diagnostikuar. Kështu, është e pamundur për të diagnostikuar psikozë të veçantë derisa fëmija nuk mund të flasë, por në psikozë të dyshuar për shkak të sjelljes së keqe bruto.

  Psikozë tek fëmijët mund të jetë për shkak të një numri të kushteve afatshkurtra ose afatgjata fizike, duke përfshirë përdorimin e drogës (p.sh., përfundimit të parakohshëm apo gjatë trajtimit steroide), temperaturë të lartë, meningjitit dhe i rritur ekuilibrin hormonal (p.sh., rritja ose funksionin e gjëndrës tiroide ulur).

  Në shumicën e rasteve, psikozë shkaktohet nga probleme të përkohshme fizike, sulmi përfundon kur problemet zgjidhen ose pa majë. Ndonjëherë, megjithatë, një shërim i plotë nuk është i mundur deri sa ju të merrni disa javë pasi ajo është shëruar sëmundje themelor, si pacient ka nevojë për kohë për të shërohen dhe të përshtatur me realitetin.

  Edhe pse shumë lloje të sëmundjeve fizike mund të çojnë në episodet psikotike, psikoza nganjëherë zhvillojnë pa sëmundje të tilla dhe të ndodhë shpejt ose të jenë afatgjata, ose herë pas here për muaj apo edhe vite. Ekspertët besojnë se psikozë e tillë shkaktohet nga anomalitë biokimike që mund të jetë i pranishëm në lindje apo e fituar në kushte të tilla si abuzimi i drogës apo alkoolit.  Duket se anomalitë biokimike në disa njerëz të çojë vetëm deri përshtatet përkohshme të histerisë dhe vetëm gjatë disa lloje të ndikimeve të jashtme, të tilla si një situatë e vështirë. Në raste të rralla, si në fëmijët më të vjetër ka simptoma psikotike të tilla si hallucinations, në përgjigje të një situatë e vështirë, siç janë lënë në shtëpi për t'u regjistruar në kolegj. Këto "avari psikotik" priren të jenë të shkurtra, që zgjat vetëm disa ditë ose javë.

  Njerëz të tjerë ndoshta lindur me çrregullime të rënda kushtetuese që manifestojnë psikozë spontanisht në një moshë të re dhe invalidor vazhdon gjatë gjithë jetës.

  Arsyeja për këtë fenomen nuk është i qartë. Ekspertët besojnë se stresi i jashtëm nuk është i vetmi faktor, dhe nuk ka asnjë dëshmi bindëse se ata luajnë ndonjë rol në të gjitha kur simptomat shfaqen në fëmijërinë e hershme. Hulumtuesit vazhdojnë të kontrollojnë teorinë mjekësore që faktorët gjenetik të luajë një rol në ndodhjen e psikozave të vazhdueshme.
  Si për të diagnostikuar psikozë në fëmijë

  Fëmija mund të duhet të përsëritet provimi për javë ose edhe muaj profesionistëve të ndryshme të tilla si një mjek që e specializuar në sëmundjet e zhvillimit, psikiatër të fëmijëve, si dhe një neurolog (specialist nervor sistem), një otolaringolog (një specialist në sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit) dhe gjithashtu një ekspert për gjuhën dhe të folurit (terapisti i të folurit).


  Procedurat diagnostike përfshijnë një ekzaminim të plotë fizik dhe psikologjik, monitorimin e vazhdueshëm të sjelljes së fëmijës, teste aftësinë mendore, kontrollin e dëgjimit dhe të folurit.
  Fëmijë mund spital prej studimit ndryshme të sistemit nervor qendror. Në qoftë se kjo rezulton se fëmija me psikozë kanë probleme themelore me procedurat e shëndetit fizik diagnostikuese mund të përqendrohen në sëmundje themelor.
  Nëse prindërit kanë ndonjë dyshim në lidhje me diagnozën, të tilla si nëse ajo është sa duhet e saktë, ata kanë për të dëgjuar mendimin e mjekëve të tjerë.
  Trajtimi dhe parandalimi i psikozë tek fëmijët


  Episodet e shkurtra të psikozë shkaktuar probleme me shëndetin fizik, janë ku zhduket sëmundja kryesor. Megjithatë, është e vështirë për fëmijët e prekur duhet të konsultohen për profesionistët e shëndetit mendor - psikiatër, psikolog ose punonjës social që të merren me episode psikotike. Zakonisht ju vetëm duhet një diskutimet pak, edhe pse disa fëmijë mund të kërkojnë terapi afatgjatë.
  Gjithashtu, një fëmijë i cili është duke përjetuar një ndarje psikotike përmes situata të vështira shpesh kërkojnë afat-shkurtër apo psikoterapi afatgjatë. Në disa raste, këta fëmijë mund të ndihmojë afatshkurtër ose përdorimi afatgjatë të ilaçeve, i cili kompenson trazirat e supozuara biokimike.  Episodet psikotike shkurtra shoqëruara me çrregullime shëndetësore fizike themelore mund të parandalohet vetëm në trajtimin ose parandalimin e arsyeve kryesore.

  Informacion nga artikullin "psikozë".