Mentaliteti i moshuar


 • Ndryshime mendore në moshë të vjetër
 • Neuroses në të moshuarit
 • Depresioni tek të moshuarit
 • Çmenduri në Moshuarve

 • Disponueshmëria e shëndet të mirë mendor gjatë gjithë jetës nuk siguron imunitet ndaj çrregullimeve mendore në moshë të moshuar dhe pleqërie. Njerëz të vjetra me çrregullime mendore ishin dukshëm më shumë gjasa se të rinjtë dhe të moshës mesatare. Pra, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë në mesin e 236 të moshuar e 100 mijë njerëzve që vuajnë nga sëmundje mendore, ndërsa në grupmoshën 45-64 vjet - vetëm 93. Por nuk mendoj se mosha e vjetër është e lidhur në mënyrë të pashmangshme me përkeqësimin shëndetësor, duke përfshirë edhe mendor.

  Shumë sëmundje mund të shërohet në të moshuarit. Është e rëndësishme që të jetë i vëmendshëm për veten e tyre dhe të afërmit e tyre të vjetër dhe në kohë për të parë një mjek.


  Ndryshime mendore në moshë të vjetër

  Ndërkohë, të moshuarit janë kthyer për psikiatërve dhe psikoterapistëve dy herë më pak gjasa se sa popullata e përgjithshme. Njerëzit mbi moshën 60 shpesh nuk e vërejnë çrregullime tyre mendore apo i konsiderojnë ata si një rezultat i pashmangshëm i plakjes. Për fat të keq, kjo është absolutisht qëndrim i gabuar ekziston dhe të afërmit që janë shpjeguar moshën e vjetër dhe mendoj se kjo është ende diçka mund të bëhet.

  Një tipar karakteristik i çrregullimeve psiko në moshë të moshuar dhe të vjetër është fenomen i somatization, dmth shprehje trupore e çrregullimeve mendore.


  Këta pacientë shkojnë më për të?
  ? Oschyu të mjekëve të përgjithshëm, të cilët nuk janë gjithmonë në gjendje të njohin çrregullime mendore në të moshuarit, veçanërisht për shkak të çrregullimeve depresive dhe çrregullime të mushkërive e kujtesës dhe të menduarit.

  A nuk të kalojë nga ndryshime të dukshme në sjelljen apo disponimin e të afërmve të tyre të moshuar. Këto ndryshime mund të jenë simptoma të depresionit dhe çrregullimeve të tjera. Shumë sëmundje janë të shoqëruara me çrregullime mendore të moshuar, dhe atje vetëm ka nevojë për ndihmë psikiatër. Trajtimi i duhur mund të çojë në përmirësim dhe të kthehet në personin e moshuar jetën normale të lumtur.


  Neuroses në të moshuarit

  Në pacientët e moshuar janë të përfaqësuara edhe manifestime të ndryshme të neurozë, bazuar kryesisht - lezione vaskulare të trurit. Ankesat tipike të shurdhim në kokë, zhurma dhe tingëllim në veshët, marramendje, tronditëse kur ecin ose në këmbë deri nga shtrati, duke rritur lodhje madje edhe me aktivitete të vogla fizike. Ka nevojë për një ditë pushimi. Pacientët të bëhet nervoz, të padurueshëm, mos tolerojë zhurmë, i lehtë ka lot në sytë e tij, një rënie e kujtesës, gjumë i shqetësuar. Ndihmë në raste të tilla është zakonisht bëhet pacient i jashtëm.


  Depresioni tek të moshuarit

  Çrregullimet më të shpeshta mendore të moshës së vjetër - depresioni. Gjendja është e ulët, e karakterizuar nga jetëgjatë ndjenjë të mërzinë apo ankthi, një ndjenjë e pavlefshmëri, mungesës së shpresës, pafuqisë, fajit të pabazë, humbje e interesit në ish hobi, familjen, miqtë, punën.

  Kapaciteti Reduced mendore, bazuar në pamundësinë për të përqendruar, humbje kujtese dhe çorganizimit të përgjithshëm të proceseve mendore - mund të jetë një manifestim i depresionit.

  Depresioni mund të kenë simptome fizike: humbje apo, anasjelltas, rritjen e oreksit, pagjumësia apo marramendje, lodhje konstante, kapsllëk, dhimbje që nuk mund të shpjegohet me anë të ndonjë sëmundje.

  Nëse keni vënë re në veten apo dikë që e doni ndonjë nga këto simptoma, dhe ata mbajnë më shumë se dy javë - duhet të kërkoni ndihmë nga një profesionist. Psikiatria Modern ka një gamë të gjerë të mjeteve për trajtimin e suksesshëm të depresionit dhe me kohë trajtimi është filluar pothuajse me siguri të kthehet shëndetin e njeriut.

  Nëse nuk janë mendimet e vdekjes ose vetëvrasjes, ndihma është e nevojshme urgjentisht! Nëse i afërmi juaj nuk pranon të shihni një mjek veten dhe të insistojnë mos hezitoni të përdorë masa të pavullnetshme. Kur ju të përpiqet të bëjë vetëvrasje - shkakton kujdes të shpejtë psikiatrik.


  Çmenduri në Moshuarve

  Çmenduri - një rënie e dukshme në IQ e lidhur me sëmundje të ndryshme të trurit. Kështu ka humbje të kujtesës, duke çuar në konfuzion në përreth, konfuzion, pamundësisë për të kryer edhe operacionet e thjeshta intelektuale. Këta pacientë nuk e mbani mend se ku ata jetojnë, mund të ketë humbur në rrugë. Në raste të rënda, është shkatërrimi i aftësive vetë-shërbimit, pacientët nuk janë në gjendje për të larë, veshje, humbasin aftësitë ushqim dhe higjienë personale.

  Shkaku i çmenduri në moshë të moshuar dhe të vjetër zakonisht janë sëmundje vaskulare (hipertension, lezione vaskulare të trurit, zemrës, etj) dhe sëmundje të trurit, më shpesh sëmundjes Alzheimer.

  Trajtim efektiv i çmenduri nuk është gjetur, por në shumë raste është e mundur për të arritur një ngadalësim të rëndësishëm në këtë proces, kështu që është e rëndësishme për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur. Dhe sigurisht, këta pacientë kanë nevojë për kujdes dhe vëmendje nga të dashurit e tyre.

  Pseudodementia quajtur çrregullime kthyeshëm mendore që shfaqen nga pamja e jashtme si çmenduri. Pacientët me shenja të çmenduri, është e rëndësishme për të parë një specialist i cili do të kryejë një ekzaminim të plotë mjekësor të të dy gjendjes mendore dhe fizike. Nëse simptomat e çmenduri e lidhur me disa faktorë të tjerë, heqja e tyre të çon në përmirësimin dhe shërimin.

  Për shembull, pacientët me depresion nganjëherë mund të jetë si pacientët dementnyh.

  Zhytje në përvojat e tyre, ata duken të tjetërsuar nga jashtë, nuk mund të përqendrohen, të humbur në bisedë. Megjithatë, depresioni mund të trajtohet, dhe me të shkojnë simptomat e çmenduri.

  Ndiqni shëndetin mendor të afërmit e tyre të moshuar. Në çfarë moshe duhet një person mund të ndjehen të shëndetshëm.

  Informacion nga artikullin "Shëndeti mendor i të moshuarve"