Pseudotuberculosis


 • Koncepti i psevdotuberkuleze
 • Simptomat
 • Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjeve

 • Koncepti i psevdotuberkuleze

  Pseudotuberculosis - një sëmundje akute infektive karakterizohet nga ethe, dehje e përgjithshme, lezionet e zorrë e vogël, mëlçisë, shpesh skuqje Scarlatiniform.

  Patogjene pseudotuberculosis i përkasin familjes së baktereve të zorrëve. Pronat e këtij bakter është e ngjashme me patogjene të derrit dhe yersiniosis zorrëve. Bakteret e gjetura në tokë, ujë, të izoluara nga trupi i shumë specieve. Megjithatë, burimet kryesore të infeksionit janë brejtësit. Një person, zakonisht një burim i infeksionit nuk është.

  Bakteret pseudotuberculosis janë të ruajtur mirë në mjedis, në veçanti mbi produktet (deri në 3 muaj). Vdesin shpejt kur nxehet.

  Rruga kryesore e pseudotuberculosis - ushqim. Produktet më të mëdha të ruajtjes dimrit rrezik (patate, lakër, karrota, etj) që mund të infektuar brejtësve, prodhimet e qumështit janë ngrënë pa trajtim të ngrohjes paraprak dhe përdorimin e ujit nga rezervuaret e hapura. Psevdotubrekulez ndodh në të gjitha grupmoshat, por shumica e fëmijëve në vitet e para të jetës.


  Simptomat

  Sëmundja fillon akute, ka të dridhura, ethe, temperaturë deri në 38-38,5 ° C, simptomat e intoksikimit, në ditët e para të sëmundjes mund të jenë simptomat e rrufë të traktit të sipërm respirator.


  Pacientët shqetësuar dhimbje koke, dobësi, dhimbje në muskuj dhe nyje. Së bashku me sindromin dehje ndodhin përzier në disa pacientë - të vjella, dhimbje barku, cramping ose të cilat janë të përhershme. Lokalizimi i dhimbjes - në rajonin epigastrike, rreth kërthizë, bark më të ulët të djathtë, nganjëherë në kuadratin e djathtë e sipërme.
  Lëngshme karrige, i trashë, me një erë të athët. Në disa pacientë me përfshirjen e zorrës së trashë në mukusit stol duket papastërti, më pak gjak. Frekuenca e feces 2,3-15 herë në ditë. Kohëzgjatja semundja 2-15 ditë.

  Ndër shenjat kardinale të sëmundjes përfshijnë funksion "kapuç" (fytyrë të kuqe dhe qafën), "dorashka" dhe "çorape" (skuqje e kufizuar e duart dhe këmbët).

  Këto simptome shpesh shfaqen 2-4 sëmundje ditor. Scars Duration - 1-7 ditë. Pas zhdukjes së saj, java e dytë e sëmundjes, shumica e pacientëve të shfaqet pityriasis lëkurë trungu, fytyrën dhe qafën dhe lamellated (fletë) - shuplakat lëkure dhe këmbët.

  Shpesh gjuha e pacientit, vlerësohet në ditët e para të sëmundjes lulëzim të bardhë, 5-7-ditor të rafinuar dhe të bëhet një "butë", që përforcon pseudotuberculosis ngjashmëri nga fruth i keq (formë Scarlatiniform).


  Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjeve

  Përveç simptomat kryesore për të konfirmuar diagnozën duke përdorur metoda të veçanta të diagnozës - bakteriologjike dhe serologjike.

  Materialet kryesore për studim bakteriologjik janë feces, gjakut, lëngun cerebrospinal, nyjet limfatike dhe shtojcën. Për të përcaktuar antigjenet prania psevdotuberkuleznyh në feçe dhe materiale të tjera që përdorin ELISA.

  Për trajtimin e pseudotuberculosis antibiotikëve përdorura (chloramphenicol, tetraciklinë dhe Streptomicina), sulfonamides dhe kimioterapia. Chloramphenicol emërojë 0.5 g 4 herë në ditë për 10-14 ditë. Kur simptomat e intoksikimit të rënda emërohet infuzion intravenoz të 5% zgjidhje glukozë gemodez.

  Kohezgjatja e trajtimit varet formën e sëmundjes.

  Duke punuar në kulmin e krevatit sëmundjes. Ndonjëherë dëshmia kërkohet kirurgji. Pacientët nga spitali pas shërimit të plotë klinike dhe ekzaminimin dyfishtë negativ bakteriologjike të jashtëqitjeve.

  Parandalimi i sëmundjes është për të kontrolluar si dyqanet e perimeve, kontrollin e brejtësit, si dhe pajtueshmërinë me masat sanitare në fabrikat e ushqimit dhe departamentit hotelierike, pajtueshmërisë, ruajtjen, përgatitjen dhe shitjen e produkteve ushqimore, të ndalojë përdorimin e perime (lakër, karrota) pa trajtim të ngrohjes, Mbikëqyrja e vazhdueshme e furnizimit sanitare të ujit.

  Vaksinat që vaksinat pseudotuberculosis nga atje.

  Informacion nga artikullin "pseudotuberculosis, simptomat, trajtimin, parandalimin"