Manifestimet e fibrozë cistike në foshnjatManifestimet e fibrozë cistike në foshnjat

Në lindje, 20% e fëmijëve me fibrozë cistike manifestuar shenja të pengim zorrëve. Kjo gjendje quhet pakalim i ileumit mekonialnyy. Ai zhvillon si rezultat i malabsorption e klorurit të natriumit dhe të ujit në zorrë e vogël. Si pasojë, të shqetësuar tretje dhe bllokim rezultuar e zorrë e vogël është e trashë dhe ngjitës meconium (feces parëlinduri). Me pak përjashtime, prania e ileus mekonialnoho tregon fibrozë cistike.

Verdhëz të zgjatur pas lindjes është gjetur në 50% të fëmijëve me ileus mekonialnyy. Por ajo vetëm mund të jetë shenja e parë e sëmundjes.

Zhvillon verdhëz për shkak të trashje e biliare, duke e bërë të rrjedhin nga fshikëz e tëmthit vështirë.

Në vitin e parë të jetës në foshnje me fibrozë cistike, ka kollë e vazhdueshme e thatë. Gjëndra e mukozën rreshtim rrugët e frymëmarrjes të prodhuar sasi të mëdha të mukusit trashë që akumulon në bronke, mbyllet pastrimin e tyre dhe ndërhyn me frymëmarrje normale. Që mukusit stagnon, ajo fillojnë të shumohen patogjene që shkaktojnë inflamacion purulent. Për shkak se këta fëmijë janë bronkit shpeshta dhe pneumoni. Nëse disa nga manifestimet e fibrozë cistike dominuar shkelje të sistemit të frymëmarrjes, atëherë flasim për formën e mushkërive të sëmundjes.Zhvillimi fizik

Foshnja është vërejtur shpesh vonesë në zhvillimin fizik - fëmija nuk është duke fituar peshë, ajo është e zhvilluar shumë dobët nënlëkurës yndyrë, në mënyrë të konsiderueshme në krahasim me bashkëmoshatarët e rakitizmi.

Në të njëjtën kohë manifestim i sëmundjes është shumë i shpeshtë, të bollshme, me erë të keq, stools me vaj që përmbajnë mbetjet e ushqimit të patrazuar. Stol vështirë se të larë nga djepi mund të jetë papastërtitë qartë të dukshme yndyrë. Manifestimet e tilla të zhvilluar për shkak të trashje e lëng pankreatik, clots bllokojnë ngushticën e. Si rezultat i enzimave pankreatik të ndikuar aktivisht proceset e tretjes, nuk arrijnë zorrët - atje dispepsi dhe metabolizmit të ngadaltë, veçanërisht yndyrna dhe proteina.

Në mungesë të trajtimit të duhur ajo në mënyrë të pashmangshme do të çojë në vonesë në zhvillimin fizik të fëmijës. Enzimat pankreatike, pa rënë në zorrët, pankreasi ndarë veten, akumulojnë në të. Pra, shpesh në muajin e parë të jetës indeve pankreatik është zëvendësuar nga ind lidhës (kështu emrin e dytë të sëmundjes - kystofybroz).

Nëse në rrjedhën e sëmundjes është e dominuar me shkeljet e sistemit të tretjes, atëherë flasim për formën e zorrëve të fibrozë cistike.

Shpesh ka një formë perzier i sëmundjes, kur ka një çarë në pjesën e sistemeve të frymëmarrjes dhe tretjes nga.


Përbërja e djersës

Një tipar shumë i rëndësishëm i fibrozë cistike është një ndryshim në përbërjen e djerse.

Me djersën disa herë rritur natrium dhe klor. Ndonjëherë prindërit njoftim lëkurës shije të kripur e foshnjës puthur s, kristalet më pak kripë mund të shihet në lëkurën e tij.

Në 5% të fëmijëve me fibrozë cistike mund të ndodhë prolapsi rektal (gjatë jashtëqitjes rektale mukozës "dalje" nga anusit, i shoqëruar nga ankthi i fëmijës).
Në prani të këtyre simptomave duhet kërkuar kujdes mjeksor, përfshirë përjashtimin e fibrozës cistike.

Diskutoni komuniteteve:

  • Fibrozë cistike
  • Sëmundjet e trashëguara metabolike