Parandalimi i meningjitit


 • Ndjeshmëria ndaj meningjitit
 • Vaksinimi kundër meningjitit
 • Parandalimi tjetër i meningjitit

 • Meningjiti (nga Meninx greke -. Mater) - inflamacion të membranave të trurit dhe palcës kurrizore. Meningjiti mund të shkaktohet nga viruset e ndryshme dhe bakteret, si dhe kërpudhat. Mënyra më e mirë për të parandaluar meningjit përcaktuara me moshën, shëndetin dhe mjedisin. Për fat të keq, nuk ka asnjë ilaç universal kjo sëmundje e rrezikshme, por do të ndihmojë në uljen e rrezikut të vaksinimit dhe në pajtim me masat paraprake të arsyeshme.


  Ndjeshmëria ndaj meningjitit

  Nga e llojeve të ndryshme të meningjitit të shkaktuar askush nuk është imun.

  Por hulumtimet mjekësore ka treguar se grupmoshave të caktuara janë në rrezik më të madh të sëmundjeve, duke përfshirë:

 • fëmijët më të vegjël se 5 vjet;
 • adoleshentët dhe të rriturit e rinj nga 16 deri në 25 vjet;
 • të rriturit mbi 55 vjet.
 • Studimet kanë treguar gjithashtu se disa sëmundje apo çrregullime (p.sh., shpretkë shpërthyer, sëmundje kronike ose sëmundje të sistemit imunitar) rrit sensibilitet të meningjitit.

  Si disa nga patogjene meningjitit mund të transmetohet tek të tjerët, një epidemi e kësaj sëmundjeje shpesh ndodhin në fushat e turmave të dendura. Kështu, rrit rrezikun e meningjitit kanë tendencë për studentët që jetojnë në një hotel, dhe ushtarët që jetojnë në baraka.


  Megjithatë, edhe në qoftë se ju gjeni veten në një ose më shumë faktorëve të rrezikut nuk do të thotë që ju patjetër të merrni të sëmurë sepse meningjit - një sëmundje e rrallë.


  Vaksinimi kundër meningjitit

  Vaksinimi ndihmon në parandalimin e shumë sëmundjeve që mund të shkaktojnë meningjit. Më të vaksinuar kundër meningjitit bëni fëmijët në një moshë të re. Këtu janë vaksina parandalon meningjit bakterial dhe virale:

  Vaksina kundër haemophilus influenzae B, i cili parandalon infeksionet që shkaktojnë pneumoni, meningjitin dhe sëmundjeve të tjera. Kjo vaksinë është administruar për fëmijët e moshës 2 muaj në 5 vjet, dhe fëmijët më të vjetër se 5 vjet që vuajnë nga sëmundje të caktuara.

  Më parë, këto baktere janë konsideruar agjent më të zakonshme që shkakton sëmundjen e meningjitit bakterial, por në sajë të kësaj vaksine raste të tilla ishin të rralla.

  Vaksina meningjokoku mbron kundër patogjenëve të mëdha, bakteret meningjitit. Ajo administrohet zakonisht në fëmijët e moshës 11-12 vjet. Kjo vaksinë rekomandohet edhe freshmen jetojnë në një konvikt, rekruton ushtarët që vuajnë sëmundje të caktuara të sistemit imunitar si dhe turistët që udhëtojnë në vende ku epidemitë meningjitit ndodhin periodikisht, për shembull, në disa vende afrikane.

  Vaksinimi kundër sëmundjeve të tjera gjithashtu konsiderohet parandalimin e meningjitit.

  Vaksina Triple kundër fruthit, shytave dhe vjollcë administrohen zakonisht për fëmijët. Ajo mbron kundër meningjitit, e cila mund të rezultojë nga fruthit dhe vjollcë. Vaksina e lisë së dhenve, është gjithashtu e rëndësishme sepse infeksion lisë së dhenve mund potencialisht të shkaktojë sëmundje meningjit viral.


  Parandalimi tjetër i meningjitit

  Përveç vaksinimit, mjekët rekomandojnë përdorimin e mjeteve të tilla për parandalimin e meningjitit:

 • Filloni me qartë: Mundohuni të përmbahen nga kontakt me pacientët me meningjit. Disa lloje të meningjitit transmetuara nga pikat ajrore, të tilla si kissing, kollitjes, teshtitjes, dhe duke ndarë sende të higjienës personale të tilla si furçë të dhëmbëve apo peshqir.

  Nëse familja juaj është duke vuajtur nga meningjiti, të përpiqen për të izoluar ata nga pjesa tjetër e familjes;
 • Gjithmonë lani duart me sapun pas kontaktit me një pacient me meningjitit;
 • pas kontaktit të ngushtë me një pacient me meningjit sigurt për të kontaktoni mjekun tuaj. Varësisht nga shkalla e afërsisë së kontaktit dhe llojin e meningjitit ju do të duhet të marrë antibiotikë për parandalimin e sëmundjes;
 • Të jetë veçanërisht të kujdesshëm kur udhëtojnë në zonat potencialisht të rrezikshme. Disa lloje të meningjitit kryera nga kafshët dhe insektet, kështu që të përpiqet për të qëndruar larg prej tyre, dhe mos harroni të përdorni repelentëve.
 • Informacion nga artikullin "Meningjitisi: parandalimi"