Parandalimi i gjakderdhjes në hemofiliParandalimi i gjakderdhjes

Pasi një fëmijë të diagnostikuar me hemofili, prindërit duhet të marrë një numër masash për të parandaluar rastet e gjakderdhjes. Shumë prej rekomandimeve të paraqitura më poshtë mund t'i atribuohet në pacientët e rritur me hemofili.

 • Zgjidhni për një fëmijë të vogël të vetëm lodra, pa pjesë të mprehta. Nëse shpesh gjenden bruises kur një fëmijë fillon të ecë, pidshyyte në disa vende pads butë.
 • Tregoni fëmijës tuaj, vëllezërit e motrat e tij dhe fëmijët, me të cilët ai luajti për hemofili sa më shpejt që ata të mund të kuptojnë atë. Prindërit duhet të inkurajojë zhvillimin normal të fëmijës dhe për të organizuar ndërveprimin e saj me fëmijët e tjerë.

 • Ndiqni kalendarin e vaksinimit të miratuar në zonën tuaj. Vetëm mos harroni se këtu duhet bërë injeksion nënlëkurës në vend se Injeksioni intramuskular, dhe pas trajtimit për 5 minuta të nevojshme për të siguruar presionin në vendin e injektimit.
 • Ajo është shumë e rekomanduar për të vaksinuar kundër hepatitit B, si disa produkte të gjakut ende përmbajnë virusin. Ne gjithashtu rekomandojmë rrënjos një fëmijë kundër hepatitit A.
 • Rregullisht të pastruar dhëmbët tuaj dhe për të vizituar dentistin për të parandaluar prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjet çamçakëz. Kjo është e rëndësishme sepse dhëmbët me neglizhence ata mund të bëhen të infektuar dhe mishrat e gjakderdhje.


  Nëse është e mundur, të zgjedhin një dentist që e di se çfarë hemofili, ose një të tillë që do të rekomandojë ekspertë në qendër hemofili. Ju mund të rekomandojë pastë dhëmbësh ose gargarë me fluoride për të parandaluar prishjen e dhëmbëve (e sëmundjeve të dhëmbëve).
 • Shikojnë si trupin tuaj. E mirë për t'u angazhuar rregullisht në ushtrimin aktiv. Muskujt e zhvilluara mbështetjen nyjeve dhe redukton incidencën e gjakderdhjes. Është shumë e rëndësishme për popullin e ato rajone ku produkte të gjakut nuk janë në dispozicion.
 • Kryesisht të angazhuar në not, çiklizëm, duke ecur, si këto lloje të aktivitetit fizik në më pak traumatike për nyje, por ju mund të bëni, dhe shumë të tjera sportive.

  Është e nevojshme për të eliminuar sportet e kontaktit të tilla si boks dhe regbi, si kokë dhe qafë lëndimeve të mundshme. Flisni për ushtrimin ose duke luajtur sportive mjeku, fizioterapisti ose infermieren me qendër hemofili.

 • Kur të kërkoni këshilla mjekësore

 • Kur ka dhimbje në të përbashkët ose të muskujve. Mos prisni deri në zonën opuhne prekur.
 • Gjakderdhje intensive që nuk mund të ndalet pa ndihmë të posaçme, ose të shërohet nga ajo ndihmë të parë.
 • Kur ka gjak në urinë apo feces.
 • Pas një goditje në kokë ose dëmtime të tjera në kokë, ose kur ka arsye të qarta për dhimbje koke të zgjatur ose të përzier dhe të vjella.


 • Kur gjakderdhje ose ënjtje të ndodhë në qafë.
 • Kur ka shkaqe të qarta të dhimbjeve të barkut.
 • Ka situata ku është e vështirë për të marrë kujdes mjekësor në klinikë, megjithatë, për pacientët me hemofili raste kur është e nevojshme për të treguar mjekun e pacientit dhe të sigurojë atë me futjen e barnave esenciale. Për familjen tuaj është shumë e rëndësishme të dihet që më parë se ku ju duhet të zbatohen dhe që të kontaktoni në qoftë se hemofilia pacienti nevojë për ndihmë të veçantë.

  Informacion nga neni "hemofili: Informacion për familjet me hemofili gjetur"