Profesionet që bartin sëmundjeÇfarë është sëmundjet profesionale

Sëmundjet profesionale rezultojnë efekte negative në faktorët e mjedisit trup.

Manifestimet klinike shpesh kanë simptoma specifike, si dhe informacione të vetëm në lidhje me kushtet e punës së pacientit mund të krijojë pjesëtarët e kategorive të identifikuara patologjinë e sëmundjeve profesionale. Pak prej tyre janë karakterizuar nga simptomë të dallueshme shkaktuar nga një lloj të ndryshimeve radiologjike, funksionale, biokimike dhe hematologjike.


Cilat janë sëmundjet profesionale

Klasifikimi i zakonshëm i sëmundjeve profesionale ekziston. Më të marrë njohjen për bazë të klasifikimit etiologjik.

Prandaj, përzgjodhi pesë grupet e sëmundjeve profesionale:

 • shkaktuara nga veprimi i faktorët kimike (toksiciteti akute dhe kronike, si dhe pasoja tyre rrjedhin nga lezioni izoluar ose kombinuar e organeve të ndryshme dhe sistemet);
 • shkaktuar nga ndikimi i pluhurit (pneumoconiosis, silikozës, silicatosis, metallokoniozy, pneumoconiosis dhe saldatorëve hazorizalnykiv elektrike, grinders, Nazhdachnyk dhe t e..);
 • duke shkaktuar%
  D0? Emye ndikimin e faktorëve fizikë: sëmundje dridhje; Sëmundjet e lidhura me kontakti veprim tejzanor - polyneuritis vegjetativ; lloji i humbjes së pezmatim nervi koklear dëgjimit - sëmundje e zhurmës; semundjet e lidhura me ekspozimin ndaj rrezatimit elektromagnetik dhe rrezatimi lazer shpërndara; sëmundje rrezatimi; Sëmundjet që lidhen me ndryshimet në presion atmosferik - sëmundje decompression, hipoksi akute; sëmundje që rrjedhin nga kushtet e pafavorshme të motit, temperatura, sëmundje konvulsive, endarteritis obliterans, polyneuritis vegjetative të ndjeshme;


 • shkaktuar nga overexertion, sëmundje nga nervat dhe muskujt periferik pezmatim nervi, radikulopolinevrity, polyneuritis vehetosensitivnye, qafë dhe sup plexites, vohetomiofaotsity, miofastsyty; sëmundje të sistemit musculoskeletal - tenosynovitis kronike, stenosing lihamentity, bursit, sup erikondilit, deformimeve artrit; neuroses koordinatornye - Shkrimi vrull, dhe format e tjera të diskinezia funksionale; sëmundje të zëshëm trakt - fonasteniya dhe vizion - asthenopia dhe miopi;
 • shkaktuar nga ndikimi i faktorëve biologjike, infektive dhe parazitare - tuberkulozi, bruceloza, kërrnjotë, të antraksit, goiter, kandydomikoz lëkurës dhe mukozës, candidiasis organeve të brendshme, etj
 • Jashtë ky Sistematika etiologjik profesionale janë sëmundjet alergjike (konjuktivit, infeksion të traktit të sipërm respirator, astma, pezmatim i lëkurës, ekzemë) dhe kancerin (tumoret e lëkurës, fshikëzës, mëlçisë, kancer të traktit të sipërm respirator).


  Sëmundjet kronike profesionale po vazhdon të mprehtë?

  Nuk janë sëmundjet profesionale akute dhe kronike. Sëmundje profesionale mund të jetë akute ose kronike, midis këtyre dy nuk janë të lidhura. Sëmundje akute profesionale (dehje) ndodh papritmas, pas një (për jo më shumë se një zhvendosje punë) ndikimi i përqendrime relativisht të larta të kimikateve të përfshira në zonën e frymëmarrjes të punëtorëve dhe niveleve dozë dhe faktorë të tjerë negative. Sëmundje kronike profesionale është rezultat i efekteve afatgjata sistemike mbi faktorët e pafavorshme të trupit.


  E rëndësishme të dini

  Disa sëmundjet profesionale të tilla si silikozës, berylliosis, asbestozë, lyth i fshikëzës mund të ndodhë shumë vite pas përfundimit të ekspozimit ndaj rreziqeve industriale. Disa të ndihmojë në diagnostikimin është konfirmuar zbulimin në lëngjet biologjike kimike që ka shkaktuar sëmundjen ose derivatet e tij (e produkteve të dekompozimit të metabolizmit, grimcat). Në disa raste, vetëm monitorimi dinamik i pacientëve për një kohë të gjatë e bën të mundur që të zgjidhë përfundimisht çështjen e marrëdhënieve të sëmundjes me profesionin.

  Ndër masat më të rëndësishme parandaluese për sigurinë dhe parandalimin e sëmundjeve profesionale të lidhura paraprak (kur hyjnë punësim) dhe anketat periodike të punonjësve të ekspozuar ndaj kushteve të dëmshme dhe të pafavorshme të punës.

  Jo uhylyaytesya ekzaminim mjekësor, të jenë të kujdesshëm për shëndetin tuaj! Cheers!

  Informacion nga artikullin "sëmundje profesionale"