Radioterapia


 • Koncepti i terapisë rrezatuese
 • Periudhat radioterapi

 • Koncepti i terapisë rrezatuese

  Terapi Rrezatimi (radioterapi, kilocuritherapy, elektronoterapiya, terapi neutron, etj) - është përdorimi i një lloj i veçantë i rreze të energjisë së rrezatimit elektromagnetik apo grimcave elementare bërthamore që mund të vrasin qelizat e tumorit ose frenojnë rritjen e tyre dhe ndarjen. Disa qeliza të shëndetshme që hyjnë në zonën e rrezatim, i dëmtuar gjithashtu, por shumica e tyre mund të restaurohen. Qelizat e tumorit të ndarë më shpejt se qelizat përreth të shëndetshme, kështu që rrezatimi vepron mbi ta më e dëmshme.

  Këto dallime dhe përcaktojnë efikasitetin e terapisë rrezatuese të kancerit.

  Për radioterapi duke përdorur pajisje të posaçme të sofistikuara që ju lejon për të drejtuar rrjedhën e energjisë në terapi tumorit. Këto pajisje të ndryshojnë në parimin e funksionimit dhe janë përdorur për qëllime të ndryshme. Disa janë përdorur për të trajtimin e kancerit sipërfaqësore (kancerit të lëkurës), të tjerët janë më të efektshme në trajtimin e tumoreve të vendosura thellë në trup. Cila është më e mirë për të përdorur pajisje të përcaktuara nga mjeku.


  Periudhat radioterapi

  Në kryerjen terapi rrezatimi konvencionalisht të ndarë në tre periudha e trajtimit - është peredpromenevu, rrezatimi dhe posleluchevoy.


  Secila nga këto periudha ka karakteristikat e veta që përcaktojnë rregullat e sjelljes për pacientin. Përputhja e tyre do të përmirësuar rezultatet dhe të reduktuar incidencën e efekteve anësore.

  Në periudhën peredpromenevu kryer hulumtime shtesë për të qartësuar lokalizimin dhe vlerësimin e fokus patologjike përreth indeve të shëndetshme. Para radioterapi kurs llogaritur me kujdes dozat dhe përkufizimin e mënyrave në të cilat ju mund të krijojnë shkatërrim përfundimtar të qelizave të tumorit dhe mbrojnë inde të shëndetshme në fushat e subjektit trupit të ekspozimit. Çfarë dozë kjo nevojë durueshëm, se si të mbajë atë dhe sa seanca ajo do të marrë, zgjidh një mjek.

  Për të kryer këto llogaritje komplekse ndihmon një grup të tërë të specialistëve të kualifikuar - fizikantet, dosimetry, Matematikanë. Një vendim mund të marrë disa ditë. Kjo procedurë quhet planifikim.

  Pacienti poprosyat qëndrojnë në heshtje në një tavolinë ndërsa një radiolog me një X-ray makinë të veçantë përcakton ekspozimit në terren. Zona të tilla mund të ofrohen. Pikët e përshkruara rrezatimit fields ose linja (shënuar), duke përdorur bojëra të veçanta. Këto shenja do të mbetet në lëkurë deri në fund të trajtimit, kështu që kur dush pacienti nuk duhet të pije atë.

  Tashmë periudhë peredpromenevu nuk duhet të aplikohet tretësirë ​​e jodit dhe mjeteve të tjera ngacmues të lëkurës, të jetë subjekt i ekspozimit të rrezatimit. Mos bëj banja dielli. Në prani të chafing lëkurës, skuqjen duhet të specifikojë ato mjekun. Ai do të përshkruajë trajtimin e duhur (pluhurat, ointments, aerosols). Nëse terapi rrezatimi është kryer për trajtimin e tumoreve të zonës Maksilofaciale e nevojshme para shëndetësor dentar (trajtimi ose heqjen e dhëmbëve me karies). Kjo është një masë e rëndësishme për parandalimin e komplikimeve të rrezatimit në gojë.

  Zakonisht trajtimi zgjat 4-7 javë.

  Në disa raste ku radiotherapy është dhënë para operacionit të tkurret tumor apo për lehtësimin e pacientit, kohëzgjatja e kursit është 2-3 javë. Zakonisht seanca radiotherapy kryhet 5 herë në javë. Ndonjëherë në mënyrë që të mbrojë indet normale në të rrezatuar zonën doza ditore e ndarë në 2-3 seanca. Pushim dy-ditor në fund të javës lejuar inde të shëndetshme për të shërohen. Vendimi për dozë totale të rrezatimit dhe numri i seancave merr radiolog mjek i bazuar në madhësinë e tumorit dhe vendndodhja e tumorit, lloji, gjendja e përgjithshme e pacientit dhe llojeve tjera të trajtimit.

  Gjatë pacient radioterapi do të kërkohet për të shtrihen në një tavolinë për trajtim ose ulur në një karrige të veçantë. Sipas fushave të caktuara në lëkurë do të fushave të ekspozimit të përcaktuar saktësisht. Ind i shëndetshëm në ndikimin do të jetë i mbrojtur nga ndarësit të veçanta (blloqe). Prandaj, gjatë ekspozimit pacienti nuk duhet të lëvizë. Duhet të qëndrojnë në heshtje, pa lodhje, frymëmarrje duhet të jetë natyrore dhe uniforme. Në studim pacienti është rreth 15-30 minuta, por kohëzgjatja e trajtimit është më pak se 1-5 minuta. Para se të kthyer personelin mjekësor për instalimin në një dhomë tjetër dhe shikimin nëpërmjet ekspozimit në TV ose përmes dritares.

  Disa nga pajisjet për radioterapi në punë mund të lëvizin dhe të krijojnë zhurmë. Mos u shqetësoni, i gjithë procesi është i stafit të mbikëqyrur.

  Informacion nga artikullin "Çfarë është terapi rrezatimi, pse dhe si është bërë"