Rrezatimi terapi kanceri i gjirit


 • Koncepti i terapisë rrezatuese
 • Metodat e aplikimit të radioterapisë

 • Koncepti i terapisë rrezatuese

  Terapi Rrezatimi (ose radioterapi ose rrezatim ekspozimit) - është një metodë shumë efektive e ndikimit mbi një pëlhurë të ngushtë. Ajo është përdorur kryesisht pas operacionit për të "vras" qelizat e mbetura tumorit.

  Shumë pacientë të ndjehen të dyshimtë në lidhje me terapi rrezatimi, duke pasur parasysh se ky është ndikimi i rrezatimit mbi gjithë trupin e tyre. Megjithatë, kjo metodë është e lehtë për të kryer, se, për shembull, me kimioterapi dhe efektet e saj anësore janë të kufizuara vetëm vendi.

  Terapia me rrezatim mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit në 50-66%.

  Metoda e terapie rrezatimi eshte përdorimi i rrezatimit. Ky rrezatim është i ashtuquajturi rrezatim jonizues, e cila është një lloj i rrezatimit gama. Me depërtimin e rrezatimit, gama-si grimca trokas elektronet nga molekulat organike, duke rezultuar në jonizmit tyre. Rezultati është shkatërrimi i strukturës së qelizave. Ky është parimi i terapisë rrezatuese. Edhe pse rrezatimi ndikon në qelizat e shëndetshme, qelizat e tumorit janë shumë më të ndjeshme dhe për këtë arsye prishen më shpejt. Përveç kësaj, qelizat e kancerit nuk posedojnë këto aftësi të ripërtëritjes që janë qeliza të shëndetshme gjirit.  Metodat e aplikimit të radioterapisë

  Aplikimi i jashtëm i rrezatimit në indin e prekur është metoda më e përdorur zakonisht e terapisë rrezatuese. Duke përdorur këtë metodë përdor një pajisje të veçantë - një përshpejtues të grimcave lineare. Ajo formon një rreze të rrezatimit, të cilat janë dërguar në një pjesë të veçantë të trupit. Ky trajtim është ambulator, pra pacienti do të duhet të vijnë çdo ditë për ekspozim të rrezatimit për 5 ditë në javë. Kursi zgjat 5-7 javë, në varësi të situatës.

  Ndonjëherë ky ekspozim mund të kryhet në doza të vogla dy herë në ditë - të ashtuquajturin radioterapi hiperfraktsionnaya.

  Edhe pse ky lloj i terapisë rrezatuese dhe është i lidhur me efektet anësore më të rënda në periudhën e vonë të këtyre efekteve janë shumë më të vogla.

  Para procedurës, terapi rrezatimi është zakonisht në lëkurë në zonën ku ju doni të rrezatim, të vënë një pikë shënues për të shënuar drejtimin e rreze. Këto etiketa janë mbajtur gjatë gjithë rrjedhës së terapisë rrezatuese.

  Pacienti gjatë terapisë rrezatuese është e rekomanduar që të veshin rroba të rehatshme dhe të lirshme. Kjo është për shkak të faktit se rrezatimi mund të shkaktojnë acarim të lëkurës dhe veshje të shtrënguar-montim fërkon kundër lëkurës, duke rritur siklet dhe parehati.

  Shpesh pacientët janë të shqetësuar se rezultatet e terapisë me rrezatim në radioaktivitet e vendit ku ajo është aplikuar.

  Kjo nuk është kështu. Pasi përfundon procedura e ekspozimit në këtë fushë ka asnjë gjurmë të rrezatimit të lartë të sfondit.

  Terapi brendshme rrezatimi, ose bahiterapiya - nje lloj i terapisë rrezatimi ku rrezatimi burimi rrezatimi eshte instaluar direkt në indin e organit prekur. Me këtë lloj të ekspozimit në burimet e rrezatimit të rrezatimit jonizues janë objekte radioaktive në formën e kokrra, kasetë ose kapsula. Këto objekte janë të instaluar direkt në indin e tumorit ose indin përreth. Instalimi i tyre është kryer duke përdorur një tub i hollë, i quajtur një kateter.

  Zakonisht para se kateteri është futur për vendosjen e një substancë radioaktive, këtë zonë znebolyuyetsya. Terapi rrezatimi i brendshëm mund të bëhet në tri mënyra:

 • rrezatimi në doza të vogla
 • rrezatimi në doza të larta
 • rrezatim konstante
 • Në doza të ulëta të rrezatimit substancë radioaktive mbetet në indin e prekur gjirit brenda 1-7 ditësh. Kursi i pacientëve të trajtimit janë në spital. Pas trajtimit mjeku heq kateterin apo aplikues me substanca radioaktive.

  Kur përdorni rrezatimit të lartë-dozë substancë radioaktive mbetet në indet e gjirit për 10-20 minuta.

  Kursi i trajtimit mund të ndodhë brenda 2-5 ditëve, dy herë në ditë ose një herë në javë për 2-5 javë. Pacienti gjithë mund të trajtohen në një spital ose fle në shtëpi, por unë vij çdo kohë për trajtim.

  Për rrezatimin konstant substance radioaktiv injektohet në indin e gjirit, pas së cilës kateteri është hequr. Kështu, farë radioaktiv mbetet në indet, dhe rrezatimi është zbehur.
  Në herë të parë do të ketë nevojë për të kufizuar kontaktin me të tjerët për të shmangur ekspozimin e tyre ndaj rrezatimit. Duhet të theksohet se me këtë metodë të terapisë rrezatuese për kancerin e gjirit sekretim fiziologjik (urinë, djerse, pështymë) nuk do të lëshojnë rrezatim.

  Informacion nga artikullin "terapi Rrezatimi i tumoreve të gjirit"

  Diskutoni komuniteteve:

 • Radioterapia
 • Kanceri i gjirit