Historia lebër, trajtimi dhe parandalimi


 • Nga historia e lebrës
 • Diagnoza, trajtimin dhe parandalimin e lebrës

 • Nga historia e lebrës

  Lebër, ose, shkencërisht, lebra ishte
  problemi i njerëzimit që nga kohët e lashta.
  Traktate kineze chotyrohtysyacholitnoyi
  papyri vjetër egjiptian shkruar nga
  3500. BC, për të mos përmendur krijimin
  Plutarku, Galen dhe shkencëtarë të tjerë greko-romak
  periudhë mjaft të përshkruar në detaje klinikë
  lebër, dhe përshkrimi i sëmundjes,
  Avicena e bëri punën e tij epokal
  "Kanuni i Mjekësisë" mjekët moderne përgjithësisht
  asgjë për të shtuar.

  Në të fjalës "lebra" në shumë njerëz
  Filmat historike dhe libra,
  shfaqet para syve të mi imazhin e figurës, përfundoi

  një mantel që fsheh ulcerat të shumta dhe
  mish kalbur gjallë. Kjo shifër është vazhdimisht
  podzvonyuye një zile për të njoftuar të gjithë
  të tjerët rreth qasjen e tyre ogurzi.

  Kryqëzatat dhe shumë
  Luftërat mesjetare feudale kontribuar
  Përhapja e gjerë e sëmundjes në Evropë.
  Njerëzit kishin frikë se është shumë më tepër se ne jemi sot
  frika nga SIDA apo kanceri, dhe shumica e lebrozin
  konsiderohet i mallkuar.


  Lebër ishin të pafuqishëm kundër të gjithë
  mjete të njohura: nuk ndihmojnë as dietë ose
  catharsis, ose madje konsiderohet nga
  efektive mjekim mish infuzion nepërkë.
  Një pacient është konsideruar praktikisht i dënuar. Në
  shenjat e para të Drejtat lebër


  funeral në kishë, si në qoftë se ai tashmë kishte vdekur;
  pas të cilës ai u dha veshje të veçantë dhe bri
  rraketake ose zile kështu që ajo mund të
  parandaluar njerëz të shëndetshëm për e tyre
  përafrim.

  Pacientët lebra ishin të privuar nga të gjithë
  të drejtat sociale, duke përfshirë të drejtat e trashëgimisë.
  Lebër në njërit bashkëshort është konsideruar të ligjshme
  arsye për shkurorëzim, edhe katolikët, të kishës
  Martesat ku nuk marramendës. Dhe
  Muslimanët përsëritur fjalët e Profetit Muhamed:
  "Run lidhur me lebrozin, si një luan" (në Indi
  për shembull, praktikohet me porosi - ushqim
  lebrozë luanët).

  Lebrozë ishin të ndaluar për të hyrë
  kishë apo han, të marrë pjesë në panaire,

  larë në ujë të rrjedhshëm ose pini atë, që së bashku
  me njerëzit e shëndetshëm të prekin gjërat e njerëzve të tjerë
  ose për blerjen e mallrave në, bisedoni me njerëz,
  në qoftë se era është defekt në drejtim të tyre. Nëse pacienti
  kryer të gjitha këto rregulla, ajo me kusht
  "Liria".

  Ka qenë institucion i veçantë ku
  Pacientët përfshira lebra - leproseries.
  Koloni e parë lebroz i njohur në Evropën Perëndimore
  570. Gjatë kryqëzatave, numri i tyre ashpër
  rritur. Vetëm në Europën Qendrore për
  Në 1250 ka pasur tashmë 19 mijë. Më
  i vendosi rreth apo qytet
  tipar për të reduktuar kontaktin me lebrozë
  Banorët.

  Koloni lebroz mesjetar - një

  institucioni mjekësor ku pacientët lebra ishin
  lënë për veten e tyre. Ata janë nën dhimbje
  dënimi me vdekje nuk mund të lënë atë pa
  leje e veçantë. Për të dalë
  leproseries pacientët kishin të veshin e tyre
  "Spetskostyumy" dhe të jetë i sigurt për të njoftuar tuaj
  qasje e shëndoshë të shëndetshme mund të shkojnë në
  rrugë.

  Mjekët e lashtë dhe mesjetare nuk bëjnë
  dyshonte se lebra - infektues
  sëmundje. Ndërsa murtaja dhe lisë,
  Qyteti shkatërruar Evropën, kishte vetëm
  herë pas here, dhe pastaj u zhduk, lebra në Mesjetë
  atje përgjithmonë, duke prekur miliona njerëz.
  Frika e madhe ajo e justifikuar brutal
  Marrëveshjet izolimi i lebrozë.

  Kjo, dhe
  si rezultat i përmirësimeve
  kushtet sanitare numër
  Pacientët lebra në Evropë pas i parë
  gjysmë XIV., u reduktua gradualisht.

  Në qytetin modern, ju kanë gjasa për të
  dëgjoni zërin ogurzi të një zile,
  para se njerëz u detyruan të largohen pa frikë
  shikuar prapa larg nga "papastër", dhe njeriu
  "Kalbur i gjallë" është gjithashtu gjasa për të përmbushur
  rrugën tuaj, edhe në qoftë se ju do të udhëtojnë për
  "Rajoni i rrezikshëm."


  Diagnoza, trajtimin dhe parandalimin e lebrës

  Diagnoza e "lebrën" - një
  Biznesi përgjegjës, kështu që përfshin një numër të
  Pasojat pakthyeshme për pacientin dhe e tij

  familjar. "Ka një diagnozë që nuk mund të jetë
  pyesni nëse nuk ka siguri absolute në e tij
  Besueshmërinë - një diagnozë për lebrën "
  ("Udhëzimet për luftën kundër lebra", WHO, 1982).

  Në mënyrë tipike diagnoza
  mund të jenë shenja klinike të sëmundjes,
  shefi ndër të cilat janë specifike
  lezione të lëkurës. Por ajo duhet domosdo
  konfirmojë bacterioscopic dhe
  Studimet e histologjike.

  Kur studim bacterioscopic
  shikohet nën mikroskop me fshin
  Mukoza e hundës dhe Gërryerjet nga
  lëkurës të prekur. Bojë e tyre të veçanta
  metodë për të zbuluar acidin

  bakteret dhe grupimeve vërejtur M.leprae. Në
  Studimet histologjik të marrë biopsies (material)
  dëmtuar indet dhe të përpiqemi për të identifikuar
  Ndryshimet karakteristike (gunga).

  Tani ka më shumë ose më pak të
  droga efektive për të trajtuar lebra, por
  dhe tani terapi sëmundje kërkon kohë
  dhe kërkon durim. Varësisht nga lloji i
  sëmundje në njeri apo trajtojnë leproseries,
  ose qëndrimi (nëse manifestimet lëkurore
  i vogël dhe jo agjent në mikroskopi
  kthehet). Kompleks trajtim, duke kombinuar
  mjetet specifike të përgatiten dhe
  stimuluese.

  Ish përfshijnë themelor
  droga protivoleproznye (diafenilsulfon,

  solyusulfon, dyutsyfon dhe derivatet e tjera
  Numri sulfonic) dhe rifampicin, lampren,
  protionid, etionid. E dyta - dhe gama globulin
  pirogenal, Methyluracilum, vitamina,
  immunomodulators, etj

  Kurse Trajtimi
  deri në 6 muaj. Intervalet
  1 muaj. Efektiviteti i trajtimit është vlerësuar në
  Rezultatet bacterioscopic e monitorimit dhe
  ekzaminim histologjik.

  Kohëzgjatja e trajtimit në mesatare
  tani reduktohet në 3-3,5 vjet. Nuk është një rregull:
  pas eliminimit të manifestimeve të dukshme të sëmundjes dhe
  Hansen shkopinj zhdukjen e qelizave në inde
  Lezionet në mukozën e hundës washings
  shell, pacientët mund të shkarkohet në

  përkujdesje e mëtejshme pacient i jashtëm. Ajo duhet
  të vazhdojë me lebër ende tuberkuloidnoy
  1,5 vjet, me lebër padiferencuar -
  3 vjet, me lepromatoznoy dhe dyformësh
  lebër sa më shumë që 10 vjet!

  Parandalimi i lebrës si
  Parandalimi i infeksioneve të tjera, duke përfshirë
  individual dhe kolektiv (social)
  masat. Masa paraprake Sociale -
  përmirësimin e standardeve të jetesës së
  cila varet direkt mbi nivelin e natyror
  imunitet; zbulimin e hershëm, izolimi dhe trajtim
  pacientët; Vëzhgimi dhe shqyrtimi i kontaktit
  njerëz (një herë në vit për të paktën 7 vjet). Anëtarët
  Pacientët lebra e familjes dhe ata që ishin me ta

  në kontakt të zgjatur, nuk nënshtrohet ankesës
  ushtri.

  Parandalimi personal - i plotë
  higjienën personale! Çfarëdo
  Kjo mund të tingëllojë banal, por të pastër dhe të bukur -
  armiqtë kryesorë të lebrës (Hansen i fjalëve).
  Të gjithë personat e kontaktit emëruar poperedzhtyme
  kimioterapia sulfone.

  Ka pasur raporte të vaksinës
  kundër lebre, dhe ky është një parakusht i madh për
  eliminimin e sëmundjes. Megjithatë, është shumë pak
  të dhëna për efektshmërinë e saj.

  Pavarësisht përmirësimeve në
  trajtim rast, njerëzit vazhdojnë të jenë të infektuar për një kohë të gjatë
  i sëmurë, dhe numri i pacientëve është ende shumë
  i madh.

  Për fat të keq, shumica e rajoneve

  përhapja e lebrës përfshijnë një
  popullsi e madhe dhe, nëse nuk
  Një masa efektive parandaluese,
  Situata e lebrës ende mund të merrni nga
  kontroll. Sulfonovyye mbështetje droga
  Imuniteti njerëzor, përshtatur atë për të luftuar
  lebër, por mos parandalimin e infeksionit, dhe të varfër
  kushtet e jetesës, popullsia mbipopullimi, i varfër
  gjendja sanitare-epidemiologjike ishte
  kontribuojnë (më saktë, nuk bën
  duke kontribuar në) shërohen nëse infeksioni ka
  ndodhur.

  Organizata Botërore
  Shëndeti njoftoi kohët e fundit "kryqëzatë
  Fushata "kundër lebër, që ka për qëllim të plotësisht
  Tokë për të shkatërruar këtë sëmundje të lashtë, dhe në

  Gjatë viteve të ardhshme. Për këtë ne kemi nevojë për të identifikuar dhe
  kuruar rreth 2.5 milion pacientë lebër.
  Swiss kompani farmaceutike «Novartis»
  dhuruar për këtë qëllim në shumë prej ilaçeve
  30 milionë dollarë, Bamirësi Japanese
  fond mjekësore - në 24.000.000 $, dhe më shumë
  20 milionë do të vijnë nga Federata Ndërkombëtare
  shoqata kombëtare për të luftuar lebra. Jo
  Fakti se do të mposhtë lebra, por idenë, pa
  dyshime, të lutem.

  Informacion nga artikullin "lebër".