Konflikti Problem rezus


 • Probabiliteti i konfliktit Rh
 • Pse ka konflikt rezus


 • Rh faktor - një substancë të veçantë që përmban gjak. Ajo i detyrohet emrin e saj në një kafshë - majmunët rezus në të cilën është zbuluar për herë të parë. Është vërtetuar se mungesa e substancës në gjakun e grave mund të ndikojnë në fatin e shtatzënisë së saj.


  Faktor Rh (D-antigen) është një proteinë e vendosur në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut ("qelizave të kuqe të gjakut" - qelizat e gjakut që të japë oksigjenit tek indet). Prandaj, nuk ka njeri Rh-pozitiv në qelizat e kuqe të gjakut që të përmbajtura Rh (rreth 85% e popullsisë), dhe përndryshe, nëse substanca mungon, personi i tillë është Rh negativ (10-15% e popullsisë).

  Fetus rezus përkatësia është formuar në periudhën e hershme të shtatzënisë.


  Probabiliteti i konfliktit Rh

  Probabiliteti i shtatzënisë Rh-konfliktit (papajtueshmërisë së nënës dhe fetusit në D-antigjen) ndodh nëse nëna e ardhshme është Rh-negative dhe Rh ardhmja baba-pozitiv dhe fëmija trashëgon Rh gjen pozitiv nga babai.


  Nëse gruaja është Rh-pozitiv ose të dy prindërit Rh konflikt negativ Rh nuk do të zhvillohet.


  Pse ka konflikt rezus

  Arsyeja e Rezus-konfliktit apo Rh sensibilizimin gjatë penetrimit shtatzënisë është qeliza Rh-pozitive e gjakut të kuqe në gjak e fetusit është nënë Rh-negativ.


  Në këtë rast nëna e percepton qelizat fetale gjakut të kuqe si të huaj dhe të reagojnë ndaj tyre antitrupave - lidhjeve strukturën e proteinave (ky proces quhet sensibilizimi).


  Për ta bërë më të qartë pse prodhojnë të trupit antitrupat, a dal nga tema.
  Antitrupi - një protein (imunoglobuline plazma) në kafshët gjakut dhe me gjak të ngrohtë, sintetizohet nga qelizat e indit limfoid sipas antigjeneve ndryshme (agjentët huaj). Bashkëveprojmë me mikroorganizmave, antitrupat parandalojnë riprodhimin e tyre ose neutralizoj emetimet e substancave toksike; ata promovojnë imunitetin, antitrupa që punojnë kundër antigjenit.

  Procesi i imunizimit (për sensibilizimin) në rastin e papajtueshmërisë Rh mund të ndodhë, duke filluar 6-8 javë shtatzënë (kjo është në këtë fazë të fetusit qelizave të kuqe të gjakut që gjenden në gjak e nënës); Efekti i antitrupave të nënës që kanë për qëllim adresimin qelizat e kuqe të gjakut fetale.


  Në takimin e parë të sistemit imunitar të nënës shtatzënë me Rh-pozitiv antitrupat qelizat e kuqe të gjakut të prodhuara fetale (imunoglobulinat) klasit M, struktura nuk i lejon ata të kalojnë placentën; Kështu, këto antitrupa nuk kanë efekt në të fetusit në zhvillim. Pas takimit në sistemin imunitar të formuar "qelizat e kujtesës" që me kontakt të përsëritura (e cila ndodh në shtatzënitë pasuese) prodhuar antitrupat (imunoglobulinat) klasë G, të cilat kalojnë placentën dhe mund të çojë në sëmundje hemolitik të fetusit dhe porsalindur.

  Pasi futi, e klasës antitrupat G mbeten në trup për gratë e jetës. Kështu, antitrupat Rh në trup gratë Rh-negative mund të duket ndërprerjen artificiale ose e pavullnetshme të mitrës apo të shtatzënisë ektopike pas lindjes së parë në lindje Rh-pozitiv fëmijë. Rh sensibilizimin është gjithashtu e mundur, në qoftë se një grua i kryer ndonjëherë transfuzionet e gjakut duke përjashtuar faktorin Rh. Rreziku i rritjes rezus sensibilizimi në shtatzënitë pasuese, sidomos në rastin e ndërprerjes së shtatzënisë së parë, gjakderdhje gjatë shtatzënisë dhe lindjes, placenta manuale dhe gjatë lindjes nga cezariane.

  Kjo është për shkak se në këto situata nëna e qarkullimit të gjakut merr një shumë të qelizave fetale Rh-pozitive të kuqe të gjakut dhe kështu sistemi imunitar reagon në mënyrë të përshtatshme formimin e një numri të madh të antitrupave.


  Sipas literaturës mjekësore, pasi shtatzënia e parë imunizim ndodh në 10% të femrave. Nëse në shtatzënisë së parë, Rh imunizimi nuk ka ndodhur, atëherë shtatzënia tjetër, shans Rh-pozitiv fetus përsëri imunizimi është 10%. Antitrupat Rh qarkullojnë në nënën e qarkullimit të gjakut shtatzënë, nuk e dëmtojnë shëndetin e saj, por duke marrë nëpër placentë, mund të përbëjnë një rrezik serioz për të fetusit.