Çfarë tregon urinalysis


 • Koncepti i urinalysis
 • Vlera e ngjyrës urinës
 • Urinë Transparenca
 • Vlera e dendësisë relative (gravitet specifik) të urinës
 • Treguesit reagimi i urinës (pH urinar)
 • Përcaktimi i proteinave në urinë
 • Zbulimi i glukozës në urinë
 • Përcaktimi i organeve ketonit në urinë
 • Përcaktimi i bilirubin në urinë
 • Përcaktimi i qelizave epiteliale në urinë
 • Përcaktimi i qelizave të bardha të gjakut në urinë
 • Përkufizimi i qelizave të kuqe të gjakut në urinë
 • Zbulimi i baktereve në urinë
 • Zbulimi i kripërave në urinë


 • Koncepti i urinalysis

  Urinalysis - një nga testet më të zakonshme, e cila kishte për të marrë të gjithë. Përkundër faktit se urinalysis - një metodë rutinë e hetimit, ajo është ende përdoret gjerësisht si një nga metodat më të rëndësishme të ekzaminimit në shumicën e sëmundjeve, dhe diagnoza e sëmundjeve të sistemit urinar - ajo të luajë një rol udhëheqës.

  Urinalysis përfshin:

 • Vlerësimi i karakteristikave fizike dhe kimike të urinës
 • ngjyrë
 • transparenca
 • Densiteti relativ
 • pH (aciditetit)
 • e bardhë
 • glukozë
 • Organet Ketone
 • bilirubin
 • Reagimi në gjak
 • sedimenteve mikroskopi urinar
 • epiteli
 • leukocytes
 • eritrocitet
 • cilindra
 • mukozë
 • bakteret
 • kripë
 • Indikacionet për studim:

 • veshkave dhe sistemit urinar (të kryejnë shumë dinamikën për të vlerësuar trajtimin dhe kontrollin)
 • dhimbje në të ulët mbrapa
 • Çrregullime urinim
 • Shfaqja e edemë
 • pyrexia (ethet)
 • shqyrtimit nga ekzaminimet profilaktike (e rekomanduar për të kryer analizë 1-2 herë në vit

 • diabet
 • transferohet infeksion streptokokut (grykët, fruth i keq) - është e rekomanduar për të marrë një test urina 1-2 javë pas shërimit
 • Nuk ka trajnim të veçantë është e nevojshme për të kërkimit, është e këshillueshme që të mos hani fruta dhe perime që mund të ndryshojnë ngjyrën e urinës (panxhar, karrota, agrume, shalqi, verë e kuqe, multivitamina). Për analizën duhet, pasi vulvë të kujdesshëm tualet, të mbledhë të gjitha pjesë e mëngjesit e urinës në një enë të thatë, të pastër, llokoçis dhe të heq tub vakum. Gratë nuk janë të inkurajuar për të marrë një test urina gjatë menstruacioneve. Dorëzimit në laborator - për 24 orë në 2 24.


  Vlera e ngjyrës urinës

  Ngjyrë Normal urinë varet përqendrimit të saj dhe mund të shkojnë nga kashtë të verdhë në qelibar. Urina normale është për shkak të përmbajtjes në pigment saj urinar - urohroma. Të ndryshojë ngjyra e urinës mund të jetë për shkak të shfaqjes së papastërtive patologjike në të (bilirubin, eritrocitet, kripë, etj), dhe efektin e përbërësve të ushqimit, drogës dhe agjentëve kontrast.


  Urinë Transparenca

  Normalisht, urina qartë (në këtë rast, Next për të "transparencës" do të jetë rezultati - një "të plotë"). Trazim urina mund të jetë rezultat i pranisë në atë të qelizave të kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut, qelizat epiteliale, bakteret, pikat e yndyrë, reshje të kripërave (urates, fosfateve, oxalates); transparenca varet nga përqendrimi kripë, pH, urinës temperaturë (temperaturë të ulët promovon humbjen e kripërave në llum).

  Urinë zgjatur në këmbë mund të bëhet i turbullt për shkak të rritjes bakteriale. Normalisht, trazim i ulët mund të jetë epitelin dhe mukusit duhur.


  Vlera e dendësisë relative (gravitet specifik) të urinës

  Përcaktimi i dendësisë relative të urinës është i një rëndësie të madhe klinike sepse ajo i jep një ide të përqendrimit të substancave të tretur në atë (ure, acidi i urinës, kripëra, elektroliteve) dhe pasqyron aftësinë e veshkat për t'u përqëndruar dhe hollimi. Ajo duhet të kihet parasysh se densiteti relativ (gravitet specifik) varet jo vetëm nga numri i grimcave të tretur, por edhe në peshën e tyre molekulare.

  Normalisht, luhatjet e dendësisë relative gjatë ditës është 1008-1025.


  Treguesit reagimi i urinës (pH urinar)

  Veshkat luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen ekuilibrin acid-bazë të trupit. Aftësia e veshkave për të nxjerr një përfundim joneve hidrogjenit dhe bikarbonat e gjakut - një nga mekanizmat për ruajtjen e pH të gjakut. Perqendrimi (aktiviteti) e joneve hidrogjenit lira (H +) në të urinës përfaqëson reagimin e urinës (pH urinar).

  Normalisht, pH urina është zakonisht pak acid (5.0-6,0), por mund të ketë një reagim të ndryshme (pH 4,5-8,0). Luhatjet në pH të shkaktuar nga përbërja e urines te ushqimit: dietë të mishit shkakton urinës acid (5,0), prevalenca e bimëve dhe të qumështit ushqime çon në alkalization së urinës (7,0).


  Përcaktimi i proteinave në urinë

  Proteina në urinë - një nga provat më të rëndësishme diagnostike laboratorike të sëmundjeve të veshkave. Për shkak të madhësisë të madh të molekulave proteinike dhe struktura e tyre, shumica e proteinave të gjakut nuk do të kalojnë nëpër membranën e glomeruli renale. Pra, në proteina shëndetshëm në urinë ose mungon, ose mund të jetë në përqendrime vogla deri në 0.1 g / l - proteinuria fiziologjik.


  Zbulimi i glukozës në urinë

  Në glukozë normale njerëzore që merr në urinë fillor (pas filtrim përmes një cipë të glomeruli renale), reabsorbed pothuajse tërësisht në tubthave renale dhe në urinë përfundimtar nuk është përcaktuar. Kur përqendrimi i glukozës në gjak mbi 9,99 mmol / l - tejkalon pragun renal (Kapaciteti maksimal i veshkave në reuptake e glukozës) glukozës në urinë fillon rrjedhin, dhe aty glycosuria.

  Përcaktimi i glukozës në urinë është më e rëndësishme për diagnozën e diabetit, si dhe për të vlerësuar efektivitetin terapinë antidiabetike dhe si një kompensim shtesë kriter i diabetit.


  Përcaktimi i organeve ketonit në urinë

  Normalisht Ketone trupa në urinë mungon. Përmbajtja e organeve ketonit në urinë është quajtur Ketonuria. Duke keton organe të përfshijë tre komponimet: aceton, acid acetoacetic dhe acid beta oksymaslyana. Organet Ketone janë të formuar nga rënia e acideve yndyrore në indet janë të oksidohet me shpejtësi për të CO2 (dioksid karboni) dhe të ujit, si prodhimit të urinës në ditë sasi minimale të paspecifikuar të trupave ketonit.

  Ketonuria mund të jetë për shkak të rritjes formimin e organeve keton dhe rezultatin e kalbjes së tyre. Më të Ketonuria kanë vërejtur në diabet të rëndë, por ajo është gjetur në uria karbohidrate.


  Përcaktimi i bilirubin në urinë

  Normalisht, bilirubin në urinë mungon. Shfaqja e bilirubin në urinë është quajtur bilirubinuria. Bilirubinuria gjetur për mëlçinë dhe traktit biliar, kryesisht në parenkimale dhe mekanike (obstruktive) verdhëz kur përqendrimit të lidhura me rritjet e gjakut (i drejtpërdrejtë) bilirubin, pasi që vetëm pjesë të tretshme të bilirubin mund të merrni në urinë.

  Kur bylyrubynemyy verdhëz hemolitik është vënë re, si i lirë bilirubin (indirekt) në urinë nuk i përshtatet.


  Përcaktimi i qelizave epiteliale në urinë

  Në mikroskopi në sedimenteve urinar mund të gjenden qelizat banesë, epitelin kalimtare dhe renale.

  Qelizat squamous shkruani urinës nga vulvë dhe uretrës (uretrës). Ka në urinë e individëve të shëndetshëm (gratë mund të jenë të pranishëm në numër të madh); Diagnostike special nuk kanë rëndësi.


  Përcaktimi i qelizave të bardha të gjakut në urinë

  Qelizat e bardha të gjakut në urinë e njerëzve të shëndetshëm janë kryesisht neutrofile dhe përmbante një sasi të vogël (burra - 0-3 në horizont, gratë dhe fëmijët - 0-5 në horizont).

  Rritja e numrit të qelizave të bardha të gjakut në urinë e më shumë se 5 në pamje të quajtur leucocyturia. Ka disa lloje leucocyturia:

 • leucocyturia infektive (inflamacion bakterial të traktit urinar - pyelonephritis, prostatitis, cystitis, Uretriti); piuri (qelb në urinë) mund të përcaktohet edhe macroscopically dhe korrespondon me përmbajtjen në urinë e 60 apo më shumë leukociteve në sytë

 • leucocyturia pa mikrobe ndodh në glomerulonefriti, amiloidosis, kronike renale refuzimit marrje ryshfeti, nefrit kronike intersticiale
 • Prania e qelizave të bardha të gjakut në urinë mund të jetë për shkak të përzierje e shkarkimit të urinës nga vulvë me vulvovaginitis, jo vulvë të kujdesshëm tualet ndërsa mbledhjen e urinës për analizë.


  Përkufizimi i qelizave të kuqe të gjakut në urinë

  Normalisht, qelizat e gjakut të kuqe në mungon urinar sedimenteve ose i rrallë në mostër. Nëse ju gjeni qelizat e kuqe të gjakut, madje edhe në sasi të vogla është gjithmonë e nevojshme follow-up dhe urina përsëritet (gjithashtu duhet të eliminojë mundësinë e kontaminimit të urinës me gjak si rezultat i menstruacioneve).

  Qelizat e kuqe të gjakut mund të jetë i pandryshuar, që përmbajnë hemoglobinën, dhe hemoglobina modifikuar-lirë, i zbardhur, ose në formën e unazave single-bajpas. Këto qeliza të kuqe të gjakut gjenden në urinë e densitet të ulët relative. Urina densitet të lartë relative e qelizave të kuqe të gjakut tkurren.

  Qelizat e kuqe të gjakut mund të ndodhë ose të veshkave ose të traktit urinar.

  Shfaqja e qelizave të kuqe të gjakut në urinë është quajtur hematuria. Hematuria, vetëm (nuk ndikon në ngjyrën e urinës) është quajtur microhematuria mikroskopik dallueshėm; hematuria është edhe në studim makroskopike quhet hematuria bruto.


  Zbulimi i baktereve në urinë

  Bakteret në urinë normalisht mungon ose mund të përcaktohet me anë të një sasi të vogël (më pak se 2h103 mikroorganizmave në 1 ml). Bacteriuria - absolutisht nuk ka prova të besueshme e inflamacionit në sistemin urinar. Rëndësia vendimtare e vlerës sasiore. Në urinalysis studim konstatuar vetëm prania e thjeshtë të bacteriuria.

  Përcaktoni llojin e baktereve dhe të vlerësuar nivelin e bacteriuria dhe zbulojnë ndjeshmërinë e mikroorganizmave ndaj antibiotikëve me përdorimin e urinës bakteriologjike.


  Zbulimi i kripërave në urinë

  Sedimenteve inorganike urinë e përbërë nga kripërave në këmbë e urines beftë si kristale dhe masë amorfe. Formimi i kristaleve gjithashtu kontribuon në temperaturë të ulët. Natyra e kripes varet gjendjen koloidale e pH e urines dhe vetitë tjera. Në urinës acid janë: urate dhe kripëra oxalate, urina alkaline kur ka urate acid amoni, trypelfosfatov, fosfateve amorf.

  Përmbajtja Teprica kripë në urinë kontribuon në formimin e concretions dhe urolithiasis.

  Në të njëjtën kohë vlerës diagnostik në prani të kristaleve të urinës kripë zakonisht vogla.

  Informacion nga artikullin "urinalysis (me mikroskopi sedimenteve)»