On sindromi i dështimit akut të mëlçisë


 • Funksioni më i rëndësishëm i mëlçisë
 • Sindromi i dështimit akut të mëlçisë
 • Diagnostifikimi dhe trajtimi parimet e dështimit akut të mëlçisë

 • Funksioni më i rëndësishëm i mëlçisë

  Mëlçisë në trupin tonë kryen një mision të rëndësishëm. Ndër funksionet më të rëndësishme të mëlçisë përfshijnë:

 • ngrohjes, temperatura më e lartë në mëlçi në trup - 40 ° C;
 • i përfshirë në tretje, produktet e dekompozimit të ushqimit në zorrë të vogla hyjnë në mëlçi, përpunimin e tyre në substanca të dobishme apo të padëmshme për trupin;
 • hequr substancave të dëmshme nga trupi;
 • Edukimi dhe prodhimin e biliare, bile nxit thithjen e yndyrës në zorrë e vogël dhe neutralizimin e acidit klorhidrik.

 • Por ndonjëherë mëlçisë ynë humbet aftësinë e saj. Arsyeja - sëmundje të shumta që rezultojnë mund të zhvillojë dështim akute të mëlçisë.
  Sindromi i dështimit akut të mëlçisë
  Sindromi i dështimit akut të mëlçisë - një shkelje e funksioneve të shumta vitale të trupit nën ndikimin e substancave toksike (helmet) ose infeksioneve. Sëmundja zhvillohet brenda disa orëve apo ditëve menjëherë pas faktorit deystviyapatolohicheskoho. Substancat toksike të shkatërruar qelizat e mëlçisë - hepatocytes dhe mëlçisë pushon të neutralizoj toksina që hyjnë në trup ose të prodhuara nga mikroorganizmat patogjene.


  Më toksik të mëlçisë janë produkte nezneshkodzheni të baktereve të zorrëve, veçanërisht amoniaku, fenolet, të cilat normalisht neutralizohen nga të mëlçisë, si dhe substanca të tjera. Nëse aktiviteti i mëlçisë pothuajse ndalon zhvillimin e rëndë organizmit vetë-helmimi, duke çuar në koma hepatike - pacienti humb vetëdijen ose është në një gjendje të sexhdes, ka një të vjella të vazhdueshme (të vjella ngjyrë të errët me një faull, erë të ëmbël e squfurit), mukozës apo i zbehtë të verdhë.

  Kur dështimi i mëlçisë shqetësuar metabolizmin electrolyte, trupi fillon të ndjehen një mungesë të substancave vitale - glukozës, kalium, natrium, vitamina, dhe kështu me radhë.

  d.

  Dështimi akute të mëlçisë mund të ndodhë papritmas nëse shkaku - helmimi ose infeksionit akut. Shpesh ka sëmundje kronike të mëlçisë, të shoqëruar nga simptoma të ndryshme. Nën ndikimin e faktorëve negative në mëlçi, funksionet e të cilit janë të prekur, mund të zhvillohet dështim akute. Në anën tjetër, një pacient i cili pësoi dështim akute të mëlçisë, jeta do të vuajnë sëmundje kronike të mëlçisë. Sidomos e rëndësishme është dietë.


  Diagnostifikimi dhe trajtimi parimet e dështimit akut të mëlçisë

  Për të diagnostikuar gjendjen e dështimit akut duke përdorur kimi gjakut.

  Megjithatë, duhet të mbahet mend se ndryshimi në përbërjen biokimike të gjakut ndonjëherë mund të zbulohet vetëm pas analizave të përsëritura. X-ray madhësia mëlçisë nuk është ndryshuar (në krahasim me sëmundjet kronike të cilat pikë rritje ose ulur madhësinë e dukshëm të mëlçisë).

  Trajtimi i dështimit akut të mëlçisë që kërkon të mbështesë jetën e trupit para rigjeneruese mëlçisë (qelizat e mëlçisë janë në gjendje të shërohet brenda 10 ditëve nëse shkaku i sëmundjes është eliminuar). Nëse vëreni simptomat e sëmundjes akute të mëlçisë duhet të konsultoheni me një mjek menjëherë dhe në çdo rast jo për të kërkuar trajtim më vete.


  Në përmirësimin e gjendjes përshkruar concoctions e bimëve (Shkumë, mëndafshi misri, Wort Shën Gjonit, kamomil), ushqim diete (për dietën e shërimit është e njëjtë si për sëmundjet kronike).

  Informacion nga artikullin "akute dhe dështimit kronik të mëlçisë."