Në trajtimin e keratokonit


 • Çfarë është keratokoni
 • Cimptomy keratokoni
 • Për të siguruar trajtimin e keratokonit

 • Çfarë është keratokoni

  Fjala "keratokoni" përbëhet nga dy fjalë greke: «kerato» - kornesë dhe «konus» - kon. Keratokonusi ose "kornea konik" - një kusht sy në të cilën formë normale sferike i kornesë thyer. Si rezultat i degjenerimit dhe i hedh lëng i indeve corneal, kornea merr një formë konike, ajo bulges dhe thins, bëhet e ashpër dhe nganjëherë depozitimi i plagët.

  Pse është atje keratokoni? Keratokonusi njohur për të paktën 200 vjet, por ajo përshkruajnë në mënyrë adekuate dhe të dalluar nga sëmundje të tjera të vetëm mund të mesit të shekullit 19 korne.


  Shkaqet e sëmundjes janë ende të panjohura. Një teori shkencore sugjeron se keratokoni është evolucionar, dmth rrënjët gjenetike. Sipas një tjetër teorisë - sëmundja është një gjendje degjenerative.
  Pika e tretë e view - keratokonit është rezultat i disa të tjera, fillor kundër tij, sëmundjes. Kjo ide është e bazuar në faktin se keratokoni mund të ndodhë në fëmijët me shëndet të dobët, dhe zakonisht prek të dy sytë.
  Një tjetër, hipotezë më pak e zakonshme sugjeron Na sëmundje të sistemit endokrin. Ajo është e bazuar në faktin se keratokoni është zakonisht ndodh gjatë pubertetit.  Simptomet e keratokonit

  Rrezet e dritës refraktar në mënyrë të pabarabartë në pjesë të ndryshme të kornesë për shkak të, formën e saj të ndryshuar konik. Drita është refraktar në mënyrë kaq të çuditshme në sipërfaqe të saj që e shtrembërojnë njeriu sheh botën. Shtrembërim i vizionit në keratokonit është e krahasueshme me llojin e shenjës rrugore kur shihet përmes xham të makinës në shi të rëndë. Ka astigmatizëm dhe nearsightedness (miopi).
  Natyrisht, pacienti ankohet kryesisht për të reduktuar mprehtësi vizuale, shtrembërimit të objekteve, pamundësisë të qartë vizion. Të marrin në konsideratë ndonjë gjë, ai përpiqet një veçanërisht prymruzhytysya ose anim kokën.

  Megjithatë, ndryshe nga e vërteta syzet (primar) miopi se pacienti nuk mund të vini deri - ata ende nuk i japin të kënaqshme mprehtësi e tij vizuale.
  Procesi i hedh lëng i kornesë zakonisht ndodh brenda 5-10 vjet dhe pastaj tenton të ndalet. Ndonjëherë ajo përparon me shpejtësi dhe në fazat e mëvonshme pacienti mund të papritmas ndjeni një vizion të mprehtë paqartë në syrin e pacientit, e cila gradualisht zhduket brenda disa javë apo muaj. Kjo ënjtje akute, ajo është një rezultat i depërtimit të lëngut në kornea shtrirë. Në fazat e fundit të keratokonit duket sy lakuriq konusovydnoe zgjatje të shquar të kornesë.

  Në raste të rënda, sipërfaqe fryrje brirë formuar plagët sipërfaqësore, vizion edhe më pengojë.


  Për të siguruar trajtimin e keratokonit

  Trajtimi i duhur i kësaj sëmundjeje nuk është e ekspozuar. Roli i mjekësisë është reduktuar pothuajse të sigurojë pacientit mundësinë për të pasur vizion të pranueshme. Në fazat fillestare të lehta keratokoni që ka astigmatizëm dhe miopi që mund të korrigjohen nga syzet konvencionale.
  Si të sëmundjes që nuk është e mjaftueshme, dhe e vetmja mënyrë për të kompensuar për lakim të kornesë është përdorimi i gazit depërtueshëm dhe të buta lente kontakti, të cilat janë mjetet kryesore të korrigjimit për një kohë të gjatë.

  Lentet e kontaktit duhet të jenë të zgjedhur me shumë kujdes dhe me saktësi. Çdo ditë duhet të ndahen kohë për të pushuar sytë tuaj nga lentet e kontaktit. Shumica e pacientëve kërkohet kontrollin shpeshta dhe ndryshuar konfigurimin e lente për të arritur mprehtësi vizuale të mirë dhe për të ruajtur rehati. Duhet të theksohet se përmirësimi i vazhdueshëm i gazit depërtueshëm dhe të buta lente kontakti hap mundësi të reja për pacientin. Kjo është arsyeja pse ju duhet të përdorni lente deri lind nevoja në kirurgji.
  Kirurgjisë është e nevojshme vetëm në 10% të rasteve. Deri në vendpushimin mundësitë transplantimit vetëm në rastet kur pacienti nuk është në gjendje të mbajnë lente apo cilësinë e mbetjeve të papërshtatshme përkundër kujdesit shumë të kualifikuar.

  Gjatë operacionit, më i membranës qendror corneal është hequr dhe zëvendësuar me një korne të donatorëve. Humbja e plotë e vizionit nuk përjashtohet, por kjo ndodh vetëm në raste të rralla.
  Kohët e fundit, në fazat e hershme të keratokonit janë përdorur veprimin Excimer-lazer në korne për të forcuar membrana e saj Bowman. Ky operacion është në thelb pak e ndryshme nga PRK i kryer mbi miopi normale, por për shkak të aplikimit të saj terapeutike të quajtur "foto-terapeutik keratectomy."
  Tregu modern i shërbimeve të syrit ofron një qasje të re në zgjidhjen e problemit të progresion të procedurës Keratokonusi, i cili bazohet në zgjidhje të ngopur e ekspozimit riboflavin corneal mëtejshëm ndaj rrezatimit UV kapacitet të caktuar, duke rezultuar në "forcimi" kornea me forcimin strukturën e saj.

  Në fazën e parë të procedurës së hapur pika të veçanta që përmbajnë intervale dritëndieshëm përbërëse të 2 minuta. Faza e dytë - ndikimi i lazer për 30 minuta në këtë çështje kornea të pasur. Pra, të ndaluar përparimin e syve Keratokonusi dhe thyerjes mbetet e qëndrueshme. Së fundi, pacienti është vënë në sy lente kontakti fashë. Procedura mund të kryhet si pacientët e jashtëm.

  Vëmendje të paguajë për çdo ndryshim në gjendjen e syrit ose mprehtësi vizuale. Nëse jeni duke përjetuar paqartë vizion, kruarje ose iritim sytë, sytë e përlotur apo ndjeni ndonjë fluks nga sytë, ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

  Këto simptome mund të për shembull të jetë një reagim për sy lentet e kontaktit dhe tregojnë nevojën për zëvendësim. Gratë duhet të jetë përdorimi i kujdesshëm kozmetikë. Të gjithë njerëzit që vuajnë nga keratokonit, përdorni syze të veçanta not syze kur duke bërë punë fizike dhe sportive.

  Informacion nga artikullin "Trajtimi i keratokonit."