Rreth leukociteve dhe rrezatimit


 • Kur është rrezatim
 • Llojet e qelizave të bardha të gjakut dhe bën që ato i ulët në gjak
 • Manifestimet e rrezatimit
 • Luftimi leukopenia

 • Kur është rrezatim

  Leukopenia reflektohet në mungesën e granulocitet apo limfociteve.

  Reduktimi i numrit të granulocitet mund të vërehet në çdo moshë dhe të çojë në infeksione dhe inflamacion te fytit, traktin e tretjes, humbjen e mukozës dhe lëkurës.

  Zvogëlimi i numrit të limfociteve, të cilat janë formuar kryesisht në nyjet limfatike është e rrallë.

  Kur e bardhë qelizë të gjakut numërimin në gjak bie në nivele të rrezikshme, trupi bëhet i pambrojtur kundër infeksioneve.

  Prognoza varet nga arsyeja që e ka shkaktuar uljen e numrit të qelizave të bardha të gjakut dhe eleminimin e tij të mundshëm.

  Këto arsye përfshijnë (rrezatim shpesh zhvillohet si një komplikacion i disa sëmundjeve):

 • Infeksioni;
 • Sepsa;
 • Infeksionet virale dhe fungale;
 • Infeksionet antiprotozoale (falciparum malaries).
 • Komplikime gjinekologjike

 • Emboli Amnyotycheskaya;
 • Shkëputje placentar;
 • Fetus unreleased i vdekur;
 • Sepsis, që zhvillohet si pasojë e abortit;
 • Eklampsia.
 • Kancer

 • Leukimi akute;
 • Kanceri në shpërndarjen fazë.
 • Sëmundjet që shkaktojnë nekrozë (vdekje) e indeve

 • Djegiet dhe lëndimet të gjera;
 • Shkatërrimi (shkelje e strukturave) indeve të trurit;
 • Refuzim transplantim;
 • Nekrozë e mëlçisë.


 • Arsye të tjera

 • Sulmi i pectoris;
 • Shock;
 • Pickim helmues gjarpër;
 • Cerozë e mëlçisë;
 • Emboli yndyrë;
 • Transfuzioni i gjakut të papajtueshme;
 • Arrestimi kardiak;
 • Kirurgjia përdorur qarkullimin artificial;
 • Kist hemorragjike;
 • Mpiksje të rrezikshme të gjakut në venë.

 • Llojet e qelizave të bardha të gjakut dhe bën që ato i ulët në gjak

  Gjaku përmban pesë lloje të qelizave të bardha të gjakut, qëllimi i të cilit - për të mbrojtur trupin nga bakteret. Të gjitha llojet e qelizave të bardha të gjakut ndahen në dy kategori: granulocitet dhe ahranulotsity.

  Granulocitet

  Për citoplazmë (materiale qelizore) të qelizave të bardha të gjakut karakterizuar nga gruri. Ekzistojnë tri lloje të granulocitet: bazofilet, neutrofile dhe Eozinofilet.  Granulocitet e ulëta e gjakut mund të shkaktohet nga arsyet e mëposhtme:

 • terapi rrezatimi apo anti-kancer droga;
 • rritur ndjeshmëria ndaj antibiotikëve të caktuara dhe në masë të zemrës;
 • një numër i sëmundjeve (p.sh., anemia, kanceri i palcës kockore, disa semundjeve trashëguar, mononukleozë infektive virale, dhe infeksioneve bakteriale);
 • qelizat e gjakut entuziazëm shpretkë.
 • Ahranulotsity

  Në citoplazmën e leukociteve ka asnjë kokërr. Ka dy lloje ahranulotsity: limfocitet dhe monocitet.

  Arsyet për përmbajtjen e ulët të limfociteve:

 • anomalitë gjenetike;
 • terapi rrezatimi apo anti-kancer droga;
 • mosfunksionim të enëve limfatike të zorrëve;
 • hormonet e tepërta steroide të shkaktuara nga përdorimi i hormoneve adrenocorticotropic ose steroid, stresi apo dështimit të zemrës congestive;
 • sëmundje serioze (p.sh., sëmundje Hodgkin, leukemia, anemia aplastike, sarkoidosis, myasthenia gravis, lupus, mungesa e proteinave në dietë, dështimi i veshkave, kanceri dhe tuberkulozi).

 • Manifestimet e rrezatimit

  Përmbajtja e ulët e granulocitet zakonisht shkakton një dobësim gradual të trupit. Si rezultat i infeksionit me zhvillim të shpejtë (simptomat: ethe, të dridhura, impuls i shpejtë, shqetësim, dhimbje koke, lodhje e tërë trupit), inflamacion i gojës, ulcerat në zorrës së trashë, pneumoni dhe infeksione të gjakut të cilat mund të shkaktojnë goditje të dobët.

  Nëse ulur sasinë e qelizave të bardha të gjakut të shkaktuar nga një reagim ndaj barnave të caktuara, simptomat janë rritur me shpejtësi.

  Limfocitet Low Blood karakterizohen nga ënjtje të gjëndrave, shpretkë zgjeruar, bajamet rritje dhe simptomat e bashkuara të sëmundjeve.


  Luftimi leukopenia

  Diagnoza bazohet në histori, ekzaminim, gjatë së cilës mjeku përpiqet të identifikojë rrënjë shkakton shenja të rrezatimit; përveç kur testet e nevojshme të gjakut kryer biopsi të palcës kockore dhe limfatike nyjet.

  Trajtimi ka për qëllim eliminimin ose korrigjimin e shkaqeve që çuan në një rënie në të bardhë numërimin e qelizave të gjakut, kështu që mjeku duhet të krijojë dhe, nëse është e mundur, të eliminojnë shkakun e shkeljes, dhe ngadalësojnë përhapjen e infeksionit.

  Shumë pacientë të shfuqizojë mjekësi dhe radioterapi dhe të fillojnë trajtim me antibiotikë para se të marrë rezultatet e shumë teste. Nuk mund të administrohet drogë antifungal. Përdorur kohët e fundit drogë që të stimulojë prodhimin e neutrofile palcës kockore. Zakonisht brenda 1-3 javësh palcë rimëkëmbet spontanisht zhvilluar leukocite.

  Informacion nga artikullin "leukopenia".