On teratomas pjekur


 • Të gjitha të teratomas pjekur
 • Rrezikshme se teratoma papjekur

 • Nga lloji i qelizave anomali të dalluar "të pjekur" dhe teratomas "papjekur". Shkalla e "maturimit" teratomas varet nga indet që përbëjnë tumor nëse tumor përfshin elementet e normale të rrituri, tipike, indeve (muskul, nerv, yndyrë, lidhës), pastaj të flasim për teratomas pjekur (cist dermoid), për të përcaktuar nëse të njëjtit lloj në ind tumor është e pamundur, ajo është konsideruar teratoma i papjekur (teratoblastoma). Konsideroni këtë ndryshim në teratomas ovarian shembull (kjo është teratomas më e zakonshme tip).


  Të gjitha të teratomas pjekur

  Teratoma pjekur është e ndarë në një të ngurta (pa cysts) dhe cistike (kist dermoid).

  Ka monodermalnye dhe teratomas - vezore Struma dhe carcinoid ovarian, struktura e tyre është identike me indet normale tiroide dhe carcinoid zorrëve.

  Teratoma Mature cistike është një nga tumoret më të zakonshme në fëmijëri dhe adoleshencë, tumor mund të ndodhë edhe në foshnjat. Teratoma pjekur është gjetur në moshën riprodhuese, postmenopausal (si mall pa zot). Teratoma Mature përbërë prej derivateve të mirë të diferencuara të të gjitha tre shtresa embrion dominuar elemente ectodermal. Kjo përkufizon termin "cist dermoid." Tumor është kist unilocular (rrallë vënë re shumë-strukture) janë gjithmonë dashamirës dhe vetëm herë pas here tregon shenja të keqdashje (prirje për të ozlokachestvlenyyu).


  Struktura e kist dermoid është përfshirë ashtuquajturin tumë dermoid.


  Kapsula dermoid kist i dendur fijor trashësi,, të ndryshme, sipërfaqe të qetë, të ndritshme. Teratomas në terma qese kujton që përmbajnë një masë të dendur që përbëhet nga yndyrë dhe flokët, dhe shpesh ka edhe dhëmbë mirë-formuar. Sipërfaqja e brendshme është i veshur me cilindrike mur ose epiteli trajtë kubi. Ekzaminim mikroskopik i indeve të origjinës ectodermal përcaktuar - lëkurë, elementeve nervore ind - glia, neurocytes, ganglioneve. Derivatet Mesodermal jemi kocka, kërc, muskujve të butë, fijor ind yndyror dhe.

  Derivatet endoderma janë më pak të zakonshme dhe zakonisht përfshijnë epitelin bronkial dhe gastrointestinale, indet tiroide dhe gjëndrat pështymore. Objekt shqyrtimi shumë të kujdesshëm histologjik duhet të jetë kodër dermoid për të përjashtuar keqdashje.

  Simptomat Dermoid kist ndryshojnë pak nga simptomat e tumoreve beninje ovarian. Kist Dermoid nuk ka aktivitet hormonal, rrallë shkakton ankesa. Dhimbja është vërejtur rrallë. Gjendja e përgjithshme e gruas zakonisht nuk vuan. Ndonjëherë ka një ndjenjë e shurdhim në bark. Nëse ka një këmbë rrotullim kist dermoid lind simptomat e "barkut akute", që kërkojnë kirurgji emergjente.  Kist Dermoid është e kombinuar shpesh me tumore të tjera dhe formacione tumorale-si të vezoreve. Shumë e rrallë në teratomas pjekur lindin keqdashje, tumor qelizë squamous kryesisht.

  Diagnostikua me teratomas pjekur themeluara në bazë të sëmundjes, studim gjinekologjike dy-vjeçare, me përdorimin e ultrazërit (ultrazërit) me FTC (color Doppler hartës), laparoscopy.

  Në ekzaminim gjinekologjik tumor është kryesisht i mëparshëm në mitër, rrumbullakosura, me një sipërfaqe të qetë, ka një këmbë të gjatë, celular, pa dhimbje, cilësi të dendura. Diametri i teratomas pjekur është 5 deri në 15 cm.  Kist Dermoid me perfshirjen e indit kockore - një tumor të vetme, e cila mund të përcaktuar në vëzhgim x-rreze barkut.

  Sonography ndihmon të qartësuar teratomas diagnoza të pjekur.

  Teratomas pjekur janë rrugë zakonisht i qartë. Ata mund të jetë strukturë me porosi të brendshme. Brenda në tumor dhe prosmatrivayutsya shumëfishtë përfshirjes së saj të vogël - "bisht kometë". Teratomas Ndoshta kistike struktura të ngurta me një komponent të dendur, e rrumbullakët ose ovale, me konturet e qetë. Ky diversitet i strukturës së brendshme të tumorit shpesh krijon vështirësi në siç duhet diagnostikimin dhe vlerësimin e gjendjen e saj.  Si një metodë shtesë në diagnozën e teratomas pjekur pas aplikimi i ultrazërit mund të përdorni CT (tomography llogaritur).

  Kist Dermoid është ngjyra e pabarabartë të verdhë-bardha dhe cilësi të dendura. Po aq i rëndësishëm në diagnozën e teratomas të pjekur kanë vendin e tyre në frontin e harkut, ndryshe nga llojet e tjera të tumoreve, zakonisht të vendosura në hapësirën in utero-rektal. Leg cysts dermoid janë zakonisht të gjatë, i hollë, kapsulë mund të jetë hemoragji të vogla.

  Trajtimi i teratomas pjekur vetëm kirurgjikale. Fushëveprimi dhe kirurgjia qasje të varet nga arsimi, mosha e pacientit dhe patologji shoqëruese gjenitale.

  Gratë e reja dhe vajzat si ohranichivayutsya mundur oophorectomy pjesshëm brenda indeve të shëndetshme (Kistektomiya). Kjo është e preferueshme për të përdorur qasje laparaskopike duke përdorur qese të evakuuar. Në pacientët më të vjetër e përdorur supravaginal amputimin teratoma pjekur. Ndonjëherë kur shtojca nevojshme të mitrës është hequr nga palët e prekura në qoftë se mitra nuk është ndryshuar. Moti në trajtimin e teratomas pjekur zakonisht gjithmonë të favorshme.


  Rrezikshme se teratoma papjekur

  Teratoma papjekur (teratoblastoma) i referohet tumoreve malinje të vezores. Teratoma papjekur është gjetur, për fat të mirë, shumë më pak se të pjekur.

  Tumor ka tendencë të rritjes së shpejtë dhe mund të arrijnë madhësi të konsiderueshme. Ekzaminimi mikroskopik është e përcaktuar nga një kombinim të derivativëve të të gjitha tre shtresa embrion. Sipërfaqja e teratomas papjekur zakonisht të ndryshme, nga të zbehtë gri të errët ngjyrë kafe. Në ekzaminim i vendosur kockave, kërc, flokët, tumoret shpesh përmbajnë në masë yndyrë.

  Teratoma papjekur është e vendosur zakonisht në anën e mitrës, një-njëanshëm, pothuajse gjithmonë në formë të çrregullt, të pabarabartë butë, nganjëherë i dendur, në varësi të indeve primar, përmasave të mëdha, me sipërfaqe të pabarabartë, jo aktive, të ndjeshme në prekje (probing).

  Me kapsula mbirjes futur tumor (vnedryaetsya) në peritoneum, retroperitoneale metastasizes në nyjet limfatike, mushkëritë, mëlçisë, trurit. Metastases teratoma papjekur si tumor primar, zakonisht përbëhen nga elemente të ndryshme të indeve të strukturave papjekur.

  Pacientët me teratomas papjekur zakonisht ankohen për dhimbje barku, dobësi të përgjithshme, letargji, lodhje, rënie të performancës. Funksioni menstrual shpesh nuk është prishur. Në gjakun vërejtur ndryshime karakteristike e tumoreve malinje. Me rritjen e shpejtë të simptomeve për shkak të dehje, kolapsi dhe metastazë tumor maskiruyutsya gjatë sëmundjeve somatike.

  Kjo shpesh çon në joadekuat (mis) trajtim. Deri në kohën e njohjes, në raste të tilla, tumor është tashmë running.

  Përdorimi i ultrazërit me FTC (color Doppler hartës) kontribuon në konfirmimin e diagnozës teratomas papjekur. Sonography zakonisht tregon të përzier, struktura cistike-solid teratoma papjekur me konturet përafërt fuzzy. Ashtu si të gjitha tumoreve malinje opsione papjekur teratoma është struktura e brendshme kaotike me neovascularization të rënda (të rritjes anormale e enëve të reja të gjakut).


  Trajtimi i teratomas papjekur - kirurgjikale. Used oophorectomy supravaginal amputim dhe heqjen e omentum.

  Teratomas papjekur pandjeshëm për terapi rrezatimi, por nganjëherë mund të përgjigjet për kombinim kimioterapi. Moti teratomas papjekur trajtim - të varfër.

  Informacion nga nenet GM Saveliev, VG Breusenko "Herminohennye tumorit. Teratomas. "