Puçrra është sjellë në vetëvrasjePothuajse të gjitha adoleshencë keni puçrra fytyre, dhe një në pesë ata janë sëmundje serbeznym.

"Problemet Skin person mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme për adoleshentëve vetë-respekt dhe vetë-besimit", - thotë dermatolog kanadez Jerry Tan.

Megjithatë, shkencëtarët nuk mund të themi me siguri absolute se a probleme të fajësisë fytyre psikikë për shkak se ata nuk kanë qenë e mundur për të gjetur se kush adoleshentët që morën pjesë në studim u përpoq për të trajtuar skuqjen e lëkurës. Mund të shkaktojë tendenca vetëvrasëse është isotretinoin. Isotretinoin - barna aktive përbërës popullore kundër akneve - dyshohet për shkak të depresionit dhe mendime për vetëvrasje.


Por shkencëtarët ende nuk mund të provojë se ekziston marrëdhënie.

Në studim norvegjez i përfshirë 4000 adoleshentët 18-19 vjeç, 14% identifikuar gjendjen e lëkurës së tyre si "shumë i keq" apo "të tmerrshme". Rreth një e katërta e atyre 14% pranoi të disponueshmërisë mendimet e vetëvrasjes, ndërsa përqindja e përgjithshme e rinj të cilët janë duke menduar për vetëvrasje, ishte 11%. Të njëjtin çerek provuar në një farë izolimi social, këta fëmijë janë më pak të studiuar, kishte komunikuar me shokët e tyre, ata nuk kishin marrëdhënie romantike. Ajo doli se efektet negative psikologjike të puçrra fytyre më e fortë tek djemtë sesa tek vajzat. Shkencëtarët nuk e di pse kjo ndodh, por nuk priren të mendojnë se vajzat janë më të angazhuar në dukje, dhe për këtë arsye të vuajnë më pak për shkak të gjendjes së keqe të lëkurës.


Ndërsa nuk ka asnjë dëshmi të drejtpërdrejta se një numër i madh i akneve shkakton çrregullime mendore në adoleshentët. Ka një teori që stresi, disa miq dhe problemet që kanë të bëjnë me seksin e kundërt të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve të lëkurës.