Arsyet për dysarthria në të rriturit dhe trajtimin e saj


 • Shkaqet e dysarthria rriturve
 • Trajtimi i të rriturve dysarthria

 • Më i rrezikshëm është dysarthria në fëmijë, sepse me humbjen e të folurit normal shkelur të adaptimit të tyre me botën, sepse është e vështirë të perceptojnë të kuptuarit e gjuhës, dhe për këtë arsye, në të ardhmen, lexojnë dhe shkruajnë. Në lidhje me këtë të rriturit më të lehtë. Në të rriturit, dysarthria nuk shkatërrojnë perceptimin e të folurit me vesh. Si njerëz të dëgjuar dhe kuptuar më lart, dhe pasi të marrë dysarthria ai e kupton. I lexuar njëjtë si lexuar paraprakisht. Dhe sëmundja e tij aftësitë e të shkruarit nuk është prekur. Gjuha ndryshuar.


  Shkaqet e dysarthria rriturve

  Le të flasim për çdo gjë në rregull.

  Së pari, le të përgjigjet në pyetjen: Çfarë mund të shkaktojë dyzartryyu një i rritur?

  Parë, ajo është një goditje (qarkullimi varfër në tru). Ky është shkaku më i zakonshëm i dysarthria në të rriturit. Arsye tjerë mund të quhet çrregullime vaskulare, inflamacion dhe trurit tumoret, sëmundjen Alzheimer (shkatërrim gradual i sistemit nervor qendror), Parkinson (sëmundje kronike progresiv i sistemit nervor qendror), Huntington (a çrregullim gjenetik i sistemit nervor). Në këtë listë ju mund të shtoni sklerozë të shumëfishtë dhe paralizë asthenic bulbar.

  Shumë më pak dysarthria rezulton nga dëmtimi të kokës, helmimi me plumb (ose karbon monoksidit) ose një mbidozë e ilaçeve.


  Mbaro me këtë listë e toksinave dhe infeksioneve të shkaktuara nga me drogë dhe alkool. Siç mund ta shikoni, ndryshe nga fëmijët, të rriturit dysarthria mund të lindin nga "të ndërgjegjshëm" akte.

  Arsyet që kemi shënuar dysarthria, dhe pastaj e njëjta histori si ajo e fëmijëve. Aparat Gjuha si një fëmijë dhe një i rritur kërkon operacion të koordinuar e njëkohshëm të një numri të sistemeve. Dhe në shkelje të çdo sistem Lidhje (ose ndërveprimit) mund të çojë në dysarthria.

  Se sistemi i përfshirë në formimin e gjuhës:

 • Sistemi i frymëmarrjes, i cili përbëhet nga të hundës, hundës zgavër, nasopharynx, laring, trake dhe bronke. Qëllimi kryesor i saj - është ushqim i oksigjenit, dioksidit të karbonit dhe përfundimin holosoobrazovanye.

 • Sistem artikulim, i cili përbëhet nga laring, litarët vokale, gjuhën, qiellzën e fortë dhe të butë, dhëmbët, buzët dhe resonators. Objektivi kryesor i sistemit të artikulim (pajisje) - krijimin e tingujve të të folurit, dmth recheproizvodstvo.
 • Sistemi nervor qendror përbëhet nga truri dhe palcës kurrizore, e cila përmes sistemit nervor periferik "organizuar" të koordinuar tërë trupin, dhe gjuhën si.
 • Lumë dritë ajër ushqyer në trake dhe laring. Ku janë pa ajër. Ajror në fyt e bën zërin që reflektohet në zgavrën, hyn në aparatin e të folurit. Dhe atje ai është marrë nga të buta shije, gjuhën, dhëmbët, buzët dhe nofullat.

  Çfarë bëjmë ne të dalë? Zanore dhe bashkëtingëllore, të cilat janë krijuar fjalë dhe fjali. Dhe të gjithë këtë zinxhir të sistemit nervor qendror monitoron procesin dhe merr komandat e nevojshme.

  Kjo është një foto e përkryer. Ne po flasim për dysarthria. Dysarthria, shkelje shqiptim, e cila është shkaktuar nga dëmtimet e sistemit nervor qendror. Nëse sistemi i frymëmarrjes është në gjendje të keqe, atëherë zëri mund të jetë tepër i qetë. Problemet në laring mund të manifestuar veten në një ngadalshëm fjalës, të ngjirur. Qiellëz e butë është përgjegjës për të siguruar që zëri ishte "si" hundë. Dhe në qoftë se është i palexueshëm dhe fuzzy - Nevoja për të kuptuar gjuhën, buzët, nofulla dhe "punonjës" aparate të tjera të folurit.


  Trajtimi i të rriturve dysarthria

  Metoda kryesor i trajtimit të dysarthria - trajtimi i sëmundjes cili shkaktuar atë. Por shpesh kjo nuk është e mjaftueshme. Ajo është e mirë për të filluar menjëherë për të trajnuar të gjitha sistemet e përfshira në formimin e gjuhës.

  Në mënyrë që të fuqizohet (tren) sistemin e frymëmarrjes shpesh përdorin sistemin stërvitje NJË Strelnikova. Ky sistem i frymëmarrjes është quajtur paradoksale. Çfarë është paradoks i saj? Fakti që ajo është në kundërshtim me ushtrime të frymëmarrjes konvencionale. Ne jemi përdorur për të se lakimi - bëj nxjerr frymë. Një rozpryamlyayuchys - frymë. Në Strelnikova kundërt: shpat, dhe një frymë të mprehtë; vypryamlyayuchys - nxjerr frymë.

  Sistem artikulim gjithashtu i nënshtrohet trajnimit. Ne kemi përshkruar disa ushtrime artikulim kompleks ju mund të përdorni për të "mësojë" veprimet e sakta të movotvorennya. Sigurisht, për të bërë masazh, zbutës vrull muskujve; relaksim i tepruar i muskujve në vend intensifikohen.

  Sistem qendror nervor gjithashtu "trenat", si e çuditshme si ajo Dashuri. Workouts e saj të trajnimit të zhvillohen njëkohësisht me artikulimin dhe të sistemit të frymëmarrjes. Paralel dhe në heshtje sy. Kjo është, kryerjen artikulim dhe ushtrime të frymëmarrjes automatikisht "krijuar" marrëdhënieve të dëmtuara mes rajoneve të trurit.

  Informacion nga artikullin "dysarthria Adult"