Gurëve të tëmthit Natyra dhe pasojat e formimit të tyre


 • Përbërja dhe formojnë gurë. Kushtet e gurit
 • Sulmi i sëmundjes gur tëmthi

 • Gurë apo gur, janë arsimimi shumë i dendur që shfaqen si rezultat i humbjes së kripërave dhe lëngjeve që janë në zgavrën e tëmthit. Në 1341 në balsamimin kufomën e një italian fisnik u përshkrua për herë të parë një gur të madh e gjelbër gjendet në fshikëz e tëmthit fund. Më vonë, në shekullin XVII, anatomist zvicerane, botanist dhe fiziolog Albrecht Haller propozoi klasifikimin sipas të cilit të gjithë gurët e ndarë në të mëdha vezak, e përbërë nga "substancë pa shije të verdhë që shkrihet kur të nxehtë si dylli, dhe mund të djegur", dhe më të vogla, temnofarbovani.

  Pra, duke u përpjekur për të rock shijen, Haller propozoi një klasifikim të thjeshtuar të përdorur nga larg, gurë dalluese për përbërjen e tyre, kolesterolit dhe pigment.


  Përbërja dhe formojnë gurë. Kushtet e gurit

  Shumë më vonë, studiuesit gjetën se shumica e gurëve është i zbritur nga kristalet e kolesterolit të përfshira në biliare. Këto kristale kanë tendencë që të rrinë së bashku dhe të komunikojnë me substanca të tjera, sidomos kalcium. Në tëmthit gurë janë të rrumbullakët më të zakonshme, total kanal biliare - ellipsoid ose i zgjatur në vnutripechin kanalet - degëzuar. Concretions mund të ketë forcë të ndryshme - nga shumë të fortë për të brishtë që shkërmoqet kur shtypet me gishtin tuaj.


  Nuk janë të butë dhe të ngjyhet në biliare konsistencën e Arsimit, e një balte ose stuko. Sipërfaqja e gurëve mund të jetë ose e sheshtë, i rafinuar dhe i mbuluar me të çara dhe spikes.

  Gurëve të tëmthit janë të vogla si rëra, por nganjëherë rritet topa të mëdha tenis. Numri i gurëve të tëmthit mund të ndryshojnë nga një deri në disa qindra. Në aspektin e radioaktivitetit akumuluar në gur, si unazat e pemëve, shkencëtarët mund të llogarisim se sa shpejt rritet gur. Kështu, guri u rrit nga rërë për 1 cm, duhet të jetë të paktën gjashtë muaj.

  Nuk mund të bëjë asgjë me gurë ose ata janë të mbushur me rrezik?

  Kjo çështje shqetësime të gjithë "kamnenositeley." Për fat të keq, nuk i kushtuar vëmendje të tyre nuk do të funksionojë. Çdo vit mijëra njerëz të bien për kirurgji për të hequr fshikëz e tëmthit, dhe më shumë pacientë që vuajnë nga sëmundje të caktuara të trupit. Dhe mjekët thonë për kamnenosytelstvo kur gurët e fshikëzës vrer është se "heshtur" tani për tani, por në çdo moment mund të flasin gjuhën e dhimbjes. Ose edhe bërtas, ose më mirë ju të bëjë atë për ta, nëse, Zoti na ruajt, ju ndodh dhimbje barku tëmth. Kjo ndodh kur shkëmbinj të vijnë në kanalet biliare, e cila shkakton një sulm të rëndë të përzier, të vjella dhe dhimbje karakteristike të mprehtë në kuadratin e djathtë e sipërme apo bark e sipërme.


  Sulmi i sëmundjes gur tëmthi

  Nëse guri (me madhësi relativisht të vogla) mund të kalojë kanal dhe të bien në duodenum - sulm ndërpritet në mënyrë të pavarur ose të ndaluar nga, siç thonë mjekët. Përndryshe nuk është një bllokim i kanalet biliare, kundër të cilit zhvillohet inflamacion fshikëz e tëmthit - cholecystitis akute. Ky kusht është kërcënuese për jetën dhe shpesh kërkon hospitalizimin e menjëhershme në një departament kirurgjikale. Inflamacion i fshikëz e tëmthit në cholelithiasis mund të ndodhë edhe nuk befas dhe me dhunë, por ngadalë dhe gradualisht - pastaj diagnostikuar me cholecystitis kronike.

  Nëse funksioni çrregullime motor i tëmthit dhe biliare kanalet e (në mungesë të ndryshimeve organike), zhvillimin diskinezi biliar. Manifestimi kryesor i dyskinesia - dhimbje të përsëritura në bark e sipërme të djathtë (kitara e drejtë e sipërme), natyra e të cilave mund të ndryshojnë në varësi të llojit të sëmundjes. Nga vetë, diskinezi konsiderohet sëmundje vrerit nuk është shumë e rrezikshme, por mund të ketë pasoja shumë negative. Nëse kanalet biliare të bëhet i përflakur, zhvillim kërcënues komplikacion - kolangiti. Pasoja më e rrezikshme e gurëve të tëmthit mund të jenë të tëmthit kancerin e fshikëzës që zhvillon në inflamacion kronik afatgjatë.

  Është e të gjithë pa përjashtim këto fatkeqësi kërcënojnë? Perëndia e krijuar njeriu i parë, ndoshta ende shpresonte se puna e tij do të jetojnë në Kopshtin e Edenit dhe hani ushqim organik. Çfarë doli nga ajo - ne e dimë mirë. Ajo që ne hamë dhe pije - Komentet janë të tepërta. Në një dietë të paekuilibruar dhe negativ mjedisor, ka parakushte të tjera për shfaqjen e cholelithiasis. Sigurohuni që ju të hyni në rrezik.

  Informacion nga artikullin "Pse nuk kam gurëve të tëmthit dhe çfarë ata janë të rrezikshme"