Droga për kimioterapi


 • Options kimioterapia
 • Mekanizmi i veprimit të barnave kemoterapeutikë
 • Grupet Kimioterapia drogë

 • Options kimioterapia

  Kimioterapia - një metodë të trajtimit të tumoreve malinje duke përdorur citotoksik (toksike te qelizave, pengojne qelizat aktivitetit) drogë. Në onkologji mund të përdoren dy lloje të kimioterapia:

 • monochemotherapy (një trajtim të drogës)
 • kimioterapia (trajtimi me drogat shumëfishta njëherësh dhe / ose sekuenciale)
 • Kimioterapia është më e përhapur. Kimioterapia mund të përdoret si trajtim i vetëm ose në kombinim me metodat tjera - kirurgji dhe rrezatimi.

  Në rastin e trajtimit të kombinuar kimioterapia mund të paraprijë metoda të tjera, si dhe trajtim të plotë.


  Mekanizmi i veprimit të barnave kemoterapeutikë

  Mekanizmi i veprimit në himoterapevticheskih të ndryshme ka për qëllim fazat e ndryshme (fazave) të ciklit të jetës dhe të proceseve të ndryshme në qelizë. Pothuajse të gjithë agjentët kemioterapeutike janë "pune" qelizat dhe nuk ka efekt në fazën joaktive ose qelizave pushimi faza, të quajtur G0. Kështu, rezistenca tumor në kimioterapi është përcaktuar kryesisht nga numri i qelizave në faza G0. Më intensive qelizat rriten dhe ndarje, më të ndjeshëm se ata janë në kimioterapi.


  Duhet theksuar se kjo nuk është e rëndësishme, ajo është një qelizë kanceroze apo krejtësisht normal - efekti do të jetë i ngjashëm.

  Kimioterapia më intensive e përdorur në rast hemoblastoses (leukemisë). Qelizat e palcës së kockës vazhdimisht të ndarë dhe të pjekur. Kështu, trajtimi i leukemisë do gjithashtu të shtypur funksionimin normal (përhapjes) frenuar palca e eshtrave celular. Një efekt i ngjashëm negativ është vërejtur në lidhje me gonads dhe epitelin intestinal. Është për këtë arsye që efekti toksik i kimioterapia në mënyrë të konsiderueshme kufizon transportueshmëri saj.


  Grupet Kimioterapia drogë

  Në mesin e drogës kimioterapia janë grupet e mëposhtme:

 • zbatohen për të gjitha fazat e ciklit qelizor
 • operojnë në faza të caktuara të ciklit qelizor
 • Agjentët citotoksike me mekanizma të ndryshme të veprimit
 • Mekanizmi i veprimit dhe të identifikojnë disa grupe të drogave. Klasifikimi i tyre nuk është strukturë e ngurtë dhe karakteristika të lidhur me efektet në qelizë:

 • agjentët alkilizues
 • antibiotikët
 • antibiotikët
 • antimetabolitë
 • antraciklina
 • vinkalkaloidy
 • droga platin
 • epipodofillotoksiny
 • agjentë të tjerë citotoksik
 • Agjentët alkilizues

  Mekanizmi i veprimit të alkilimin agjentë shkak te formimin e lidhjeve të forta kovalente me zinxhirin e ADN.
  Mekanizmat e sakta molekulare e vdekjes qelizore pas ekspozimit ndaj agjentëve alkilimin nuk është krijuar, por ne e dimë se ata të kontribuojnë për gabime të lexuar informacionin dhe, rrjedhimisht, shtypja e sintezën e proteinave përkatëse ky kod.

  Nuk është një mbrojtje natyrore kundër agjentëve alkilimin si hlutationovoy ststemy sepse përmbajtja e lartë e glutathione në tumor do të tregojë një efektivitetin e dobët të barnave të grupit trajtim himoterapevticheskih. Shembuj të drogës të këtij grupi është cyclophosphamide, embihin, droga nitrosoureas.

  Antibiotikët

  Disa antibiotikët kanë aktivitet anti-tumor duke vepruar në faza të ndryshme të ciklit qelizor (G1, S, G2), por sepse ata kanë mekanizma të ndryshme të veprimit në qelizat.

  Antimetabolitë

  Mekanizmi i veprimit të antimetabolitë të lidhur me bllokimin (konkurrues ose jo-konkurruese) metabolike natyror (metabolike) përpunon në qelizë.

  Për shembull, methotrexate në strukturë të ngjashme me acid folik e nevojshme për funksionimin normal të qelizave. Sepse methotrexate do të bllokojë përdorimin e saj, konkuruese pengon punën mirëmbajtje dihidrofolate reductase enzimë e saj. Cage kështu vrarë nga grumbullimi i tepërt i formave të oksiduara të folate. Shembuj të drogave të tjera: Citarabinë, 5-flyuorouratsil.

  Antraciklina

  Antraciklina ketë disa lloj unazë antraciklina që mund të ndërveprojnë me ADN. Besohet gjithashtu se ata janë të aftë për të penguar topoizomerazë-II dhe të formojnë një numër të madh të radikaleve të lira të cilat, nga ana tjetër, mund të dëmtojë strukturën e ADN-së.

  Shembuj të drogës është rubomytsyn, Adryblastyn.

  Vinkalkaloidy

  Quajtur Vinkalkaloidy pas uzinës Vinca Rosea, nga të cilat ata janë të realizuara. Mekanizmi i veprimit të shpjegohet me aftësinë e proteinave tubulin detyrues që formon Cytoskeleton. Cytoskeleton dhe qelizë të nevojshme në fazë pushimi dhe gjatë mitozës. Cytoskeleton Mungesa jep migrimin e saktë të kromozomeve gjatë ndarjes, e cila në fund të fundit çon në qelizë vdekjen. Për më tepër, qelizat malinje janë më të ndjeshme për të vinaklkloidam se qelizave të shëndetshme si kompleks "Kurorën-tubulin" në indin e tumorit është më e qëndrueshme. Shembuj të drogës: vinblastine, vincristine, vindezin.

  Përgatitjet platin

  Platinum referohet metalet e rënda, aq toksike në trup. Në mekanizmin e veprimit ngjan agjentëve alkilimin. Pasi brenda qelizës droga platin mund të ndërveprojnë me ADN, duke prishur strukturën dhe funksionin e saj.

  Epipodofillotoksiny

  Epipodofillotoksiny - analogët sintetike e komponimeve nga ekstraktin e Mandrake. Ka një enzimë bërthamor topoizomerazë-II dhe ADN-ja e vet. Shembuj të drogës, etoposid, tenipozid.

  Citostatikët tjera

  Pavarësisht nga mënyra të ndryshme për të ndikuar në pikën e fundit të aplikimit, ata ngjajnë tashmë të listuara drogë. Disa prej tyre në veprim kujton agjentëve alkilimin (dacarbazine, Prokarbazinë), disa efekt në topoizomerazë (amsakrin), disa mund të jetë e lidhur me antimetabolitë (L-asparahynaza, hydroksymochevyna).

  Duket citostatikët bukur dhe kortikosteroidet përdoren herë në trajtimin e tumoreve.

  Duke pasur parasysh që secili grup i drogës kimioterapia kanë karakteristikat e tyre, efekte të rënda anësore dhe komplikime kur përdoren, zhvilluar protokolle të specializuara të trajtimit që i ndihmojnë me ndikim minimal negativ në trup për të arritur efektin maksimal nga përdorimi i tyre. Protokollet e trajtimit të përmirësuara në shumë spitale kryesorë nëpër botë, duke rritur kështu mbijetesën dhe cilësinë e jetës së pacientëve me të gjitha rekomandimet mjekësore.

  Informacion nga artikullin "kimioterapia e tumoreve"