Rregullorja e matjen e temperaturës së trupit


 • Koncepti i termometra
 • Rregullorja e matjen e temperaturës së trupit
 • Matja e temperaturës trupore në krah në spital

 • Koncepti i termometra

  Termometri - një pajisje për matjen temperaturë. Termometër mjekësor është propozuar së pari nga shkencëtar gjerman Gabriel Daniel Fahrenheit në 1724, ai përdori shkallë tij temperatura, e cila deri më sot është quajtur Fahrenheit. Nuk janë llojet e mëposhtme të termometra mjekësore të përdorura për të matur temperaturën e trupit:

 • merkuri maksimale
 • Digital (me memorie)
 • instant (të përdorura në matjen e temperaturës së trupit në pacientët që janë pa ndjenja, gjumi dhe shteti i ngacmuar, si edhe shfaqjen)
 • Termometër Mercury bërë prej qelqi, e cila është e vendosur brenda tank të merkurit nga duke u larguar prej tij në fund ngjitur kapilar.

  Shkalla e termometrit (Celsius propozuar nga shkencëtari suedez Anders Celsius, prandaj shkronja "C" në gradë Celsius përcaktim) në rangun prej 34 deri 42-43 ° C ndarje ka një minimum 0,1 ° C.

  Termometri i quajtur maksimal për shkak të faktit se pas matjen e temperaturës trupore, ai vazhdon të tregojë se temperatura është gjetur në njerëzit në të matjes (maksimum) sepse merkuri nuk është në gjendje që të zbresin në termometër tank pa dridhje shtesë. Kjo është një termometër mjekësore pajisje kapilar i veçantë që ka një ngushtim që parandalon lëvizjen e kundërt e merkurit në rezervuar pas matjen e temperaturës së trupit.


  Për të merkurit mbrapa në tank, termometër duhet të shkundur.

  Aktualisht, termometra digjitale bërë me kujtesën që nuk përmbajnë merkur dhe qelqi dhe termometra për matjen e menjëhershme të temperaturës (2 S), veçanërisht e dobishme në thermometry në gjumë fëmijët ose në pacientët të cilët janë në një gjendje të ngacmuar.


  Rregullorja e matjen e temperaturës së trupit

  Thermometry - matje temperature. Në mënyrë tipike, thermometry shpenzojnë dy herë në ditë - në mëngjes në një stomak bosh (7-8 am) dhe në mbrëmje para se vakt e fundit (në 17-18 orë). Për indikacione speciale temperaturën e trupit, mund të matet çdo 2-3 orë.

  Para termometër saj temperatura duhet të hiqet nga zgjidhje dezinfektues, pije, pastaj fshij dhe dridhen. Zona matjen kryesor temperatura e trupit - sqetull, lëkura duhet të jetë e thatë, që nga prania e termometrit djerse mund të shfaqin temperaturë nga 0,5 ° C më ulët reale. Kohëzgjatja e matjes së temperaturës trupi termometër maksimal - të paktën 10 minuta. Pas matjes dhe shkundur termometrin zhytur në një gotë me zgjidhje dezinfektues.

  Places matëse temperaturën e trupit:

 • sqetull
 • Goja (termometër është vendosur nën gjuhë)
 • folds inguinale (në fëmijë)
 • rektum (zakonisht në të sëmurë në mënyrë kritike, temperatura në rektum zakonisht 0,5-1 ° C më e lartë se sqetull)

 • Matja e temperaturës trupore në krah në spital

  Pajisjet e nevojshme: termometër mjekësore maksimal, një enë e zgjidhje dezinfektues (p.sh. zgjidhje 3% e chloramine B), individ letër temperatura pecetë.

  Procedura e ekzekutimit:

 • ekzaminojë sqetull, indeve të lëkurës për të fshirë sqetull thatë
 • hiqni termometrin me një gotë zgjidhje dezinfektues
 • Pas dezinfektimi i termometrit duhet të shpëlarë tërësisht me ujë të rrjedhshëm dhe të fshijë të thatë
 • shkundur termometrin për të merkurit rënë në një shenjë nën 35 ° C
 • vendosni termometrin në sqetull në mënyrë që rezervuari zhiva në të gjitha anët në kontakt me trupin, e ngjeshur fort shpatullën në gjoks
 • hiqni termometrin pas 10 minutash, hiqni indikacione
 • shkundur merkur në termometër për një shenjë nën 35 ° C
 • vendosni termometrin në një enë e zgjidhje dezinfektues
 • fix termometrin në fletë të temperaturës
 • Temperatura e trupit është zakonisht 36-37 ° C, luhatjet e përditshme janë të regjistruar zakonisht brenda 0,1-0,6 ° C dhe nuk duhet të kalojë 1 ° C. pikë maksimale temperaturën e trupit në mbrëmje (në 17-21 orë), minimale - në mëngjes (3-6 orë).

  Në disa raste, një person i shëndetshëm vërejtur ethe të lehtë:

 • me aktivitet të fuqishme fizike
 • pas ngrënies
 • me stres të fortë emocional
 • në gratë gjatë ovulacionit (një rritje prej 0,6-0,8 ° C)
 • në mot të nxehtë (në 0,1-0,5 ° C më e lartë se në dimër
 • Fëmijët zakonisht temperaturën e trupit më të lartë se të rriturit në të moshuar dhe pleqërie temperaturën e trupit ul pak.

  Informacion nga neni "temperaturën e trupit"