Një mutacion i përbashkët shkurton jetën e duhanpirësit


Sipas studiuesve amerikanë, prania e këtij gjeni në
kombinohet me pirjen e duhanit të shpeshtë ul moshën e sulmit të parë të zemrës pothuajse
10 vjet.

Geni SETP kodon një proteinë që mbart esteret e kolesterolit.
Bartës i variantit të kundërt të këtij gjenit të quajtur
TaqIB është 60 deri 70 për qind e njerëzve.

Pasojë e këtij mutacioni
copëtim shumë i shpejtë në trup i ashtuquajturi
"Kolesteroli i mirë" (HDL).

"Dobia"
ky lloj i kolesterolit sepse parandalon
formimin e pllakave aterosklerotike në muret e arterieve, duke zvogëluar rrezikun
sëmundjet e zemrës dhe të zemrës koronare sulme.

Ajo është e njohur mirë edhe,

se pirja e duhanit vetë të çon në një reduktim të ndjeshëm
kolesterolit të dobishme. Sipas këtij raporti
punonjësit e Universitetit të Rochester, një kombinim i të dy i pafavorshëm
Faktorët në mënyrë dramatike rrit rrezikun e sulmit në zemër në një moshë të re.


shkencëtarët deponimit të kenë analizat e gjakut 814 pacientë të cilët i janë nënshtruar për herë të parë
sulm në zemër. 199 prej tyre në kohën e hospitalizimit vazhdoi për të pirë duhan, 270
kurrë tymosur, 345 dhe gjeti forcën për të pjesë me të dëmshme
zakon.

Mosha mesatare e pacientëve të cilët i tymosur më shumë se një paketë cigare në
ditë dhe të dy ishin bartës të një ose dy kopje
gjen negativ variant ishte 9,4-8,4 vjet më pak se


ata që nuk pinë duhan, dhe mesatarisht 52 vjet. Njerëzit të cilët tymosur
në më pak se gjysmë një paketë një sihaert ditë, mosha e sulmit të parë të zemrës
rritur me 6 vjet, dhe në pacientët të cilët lënë duhanin rrezikun e
sëmundje e rrezikshme kthye në normale brenda një viti
ndërprerja e duhanit.

Ndër folësit e varianteve të tjera gjen CETP
ky model nuk është vërejtur, këto grupe të hershme të rrezikut
zhvillimi i sëmundjeve kardiovaskulare në duhanpirësit dhe pinë duhan
Pacientët ishte e ngjashme.

Sipas një udhëheqës
autor studim Arthur Moss, pavarësisht linkun përgjithësisht të njohur në mes
duhani dhe rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare, probabiliteti i

zhvillimi i çdo pacient individualisht varet kryesisht nga individi
karakteristika gjenetike. "Unë nuk do të çuditesha nëse i ngjashëm gjenetik
ne mund të identifikojnë modele dhe sëmundje të tjera, si për
kanceri i mushkërive, "- tha Moss.