Defekte të zemrës tek fëmijët lidhen me pirjen e duhanit nënave të tyre


Dr. Malik Kopshti i Universitetit të Shkencave Mjekësore Arkansas (Sadia Malik, Universiteti i Arkansas për Shkencave Mjekësore) në Little Rock dhe kolegët e saj u përpoq për të krijuar një lidhje midis ekspozimit të duhanit në të fetusit dhe zhvillimin e mëtejshëm të sëmundjes së tij të zemrës.

Studimi i përfshirë 3067 foshnjat me sëmundje të lindura të zemrës nuk është shkaktuar nga sindroma gjenetike. E tyre 3947 në krahasim me foshnjat pa sëmundje të zemrës. Ka pasur të dhëna të vlerësuara për prindërit e të gjithë fëmijëve.

Gratë që tymosur gjatë muajit para shtatzënisë dhe gjatë tremujorit të parë (dhe atë 19% e të anketuarve në studimin e femrave), rritjen e rrezikut për të pasur një fëmijë me një defekt në një apo më shumë prej murit që ndan dhomat e zemrës, dmth defekt septal.

Më shumë një grua pi duhan, më e lartë këtë probabilitet. Në tymosur 25 cigare një probabilitet ditë të lartë për të pasur një fëmijë me pengimin e gjysmës së djathtë të zemrës.

Krahasuar me nënat pinë duhan në shans zjarrvënie që të ketë një fëmijë me një defekt muret e mësipërme 2 herë. Por asnjë shoqatë në mes duhanpirjes pasive dhe të shfaqjes së sëmundjeve të zemrës u gjend.

"Nëse ne mund të përmirësojë shëndetin, fertilitetit dhe për të shpëtuar miliona dollarë nga buxheti i shëndetësisë, vetëm të zvogëluar numrin e duhanpirësve shtatzëna që duan të punojnë në këtë drejtim", - përfundoi studiuesit.

Defekte të lindura të zemrës ndodhin në 10 për mijë lindje të gjalla në Shtetet e Bashkuara, dhe pastaj fëmijët kanë nevojë për operacione të shumta komplekse për të korrigjuar defektin, por kjo nuk është gjithmonë e mundur, dhe fëmijët janë të paaftë.


Përafërsisht 28% e grave amerikane e tymit të moshës lindje fëmije, dhe një në pesë prej tyre ndalon pirjen e duhanit gjatë shtatzënisë, që do të thotë se efektet e duhanit çdo vit rreth një milion e ekspozuar në foshnjat utero.

Diskutoni komuniteteve:

  • Pirja e duhanit dhe tyutyunozalezhnist
  • Zemra dhe enët e gjakut