Defekte të zemrës në gratë shtatzëna


 • Koncepti i një defekt në zemër
 • Diagnoza e sëmundjes së zemrës
 • Karakteristikat e shtatzënisë me sëmundje të zemrës

 • Koncepti i një defekt në zemër

  Zemra është kryesisht i varur nga aparati i saj valvul funksionimi. Defekte të zemrës - është, para së gjithash, valvulave të zemrës mosfunksionimi (folds hapur dhe të mbyllur vrimat ndërmjet dhomave të zemrës dhe mes zemrës dhe enëve të mëdha, valvola operacion korrekt qarkullon gjakun).

  Sëmundjet e zemrës mund të shfaqet si dështimin e valve (jo stulyayutsya valve valve fund, dhe ka një rrjedhje të kundërt e gjakut) ose stenozë (ngushtim) e vrimës keni krijuar një pengesë për rrjedhjen e gjakut.

  Shpesh stenozë dhe pamjaftueshmëri zhvillimin e një valvul (i quajtur një defekt të kombinuar). Përveç kësaj, ka raste kur defektet që ndikojnë dy ose më shumë valvulave - kjo është e quajtur sëmundje të zemrës të kombinuara.

  Kur porotsi qarkullimin e gjakut në zemër. Kjo është veçanërisht e rrezikshme gjatë shtatzënisë, kur tendosje në sistemin kardiovaskular.

  Defekte të zemrës janë të lindura dhe të fituara. Pothuajse të gjitha sëmundjet e fituara të zemrës ndodhin në kushtet e reumatizmi, ata mund të ndodhin gjatë shtatzënisë (ethet reumatike akute në shtatzëni është vërejtur shpesh në tre e parë dhe dy muajt e fundit të shtatzënisë).


  Shpesh në sfond të zhvillimit reumatike mitrale kombinuar defekte (që gjendet në mes të atrium e majtë dhe barkushe të majtë) valvulave, të paktën - valvul aortës. Më i shpeshtë dhe i rëndë e metë - stenozë mitrale (ngushtimi i asaj valvula flutur vrimë e zemrës).


  Diagnoza e sëmundjes së zemrës

  Aktualisht, ka një arsenal të gjerë të metodave të diagnozës dhe trajtimin e reumatizma. Gratë që vuajnë nga reumatizma, veçanërisht i rëndësishëm për të planifikuar shtatzëninë.
  Prognozë të favorshme e shtatzënisë është e mundur në qoftë se ajo ka ndodhur në sfondin e procesit joaktiv reumatike.

  Mjekësia moderne është teknika shumë efektive që lejojnë për të llogaritur shkallën e rrezikut të lidhur me shtatzëninë dhe lindjen në gratë me sëmundje të zemrës.

  Ato ndihmojnë mjekët të ndihmojnë gratë të përcaktuar kohën optimale për konceptimin ose të vendosë për fatin e një shtatzëni të paplanifikuar.

  Shumica e metodave të vlerësimit të sistemit kardiovaskular kur zemra është ultratingull porotsi e zemrës - echocardiography. Ajo është e padëmshme dhe ndihmon për të vlerësuar objektivisht gjendjen e voids, vrima dhe valvulave të zemrës. Një rol mbështetës në diagnozën e sëmundjeve të zemrës luajnë electrocardiography (EKG - regjistrimit grafik i aktivitetit elektrik të zemrës), phonocardiography (PCG - regjistrimit grafik i fenomeneve të shëndosha zemrës) dhe Doppler (ultratinguj për të vlerësuar rrjedhën e gjakut).

  Aktualisht mundësi për të lindur atje dhe shumë gra që kanë pasur kirurgji të zemrës.

  Periudha e rimëkëmbjes pas një operacioni të tillë merr zakonisht 1 vit. Prandaj, ajo mund të jetë një vit për të planifikuar shtatzëninë - zakonisht në mungesë të contraindications (rezultat i pafavorshëm i operacionit, zhvillimin e sëmundjeve që komplikojë rehabilitim postoperativ dhe të reduktuar efektin e transaksionit). Eshtë e panevojshme të kujtojmë se mundësia e shtatzënisë dhe lindjes së fëmijës pranueshmërinë duhet të vendoset individualisht shtatzënisë në varësi të gjendjes së përgjithshme të femrave, natyra e sëmundjes, ashpërsia e operacionit, etj Pas një shqyrtimi të plotë të mjekut e pacientit mund të japë një përfundim të caktuar.

  Megjithatë, kur gratë stabilizimit pas operacionit (ose terapeutik) trajtimin e shtatzënisë në sfondin e në rritje tendosje në zemër rrit rrezikun e përsëritjes së sëmundjes themelore (defekt kompensohen më parë mund të bëhet decompensated) - Kjo është një tjetër argument për domosdoshmërinë e konsultimit me një mjek dhe mbikëqyrjen mjekësore para dhe gjatë shtatzënisë, edhe në qoftë se gruaja mendon se ajo është e shëndoshë dhe plot energji.

  Ka defekte të rënda të zemrës me çrregullime të mëdha të qarkullimit të gjakut (stenozë goja e arteries pulmonare, tetralogji e Fallot, coarctation i aortës, etj), prania e të cilit mund të zhvillohet përçarje në mënyrë dramatike e sistemit kardiovaskular, 40-70% e tyre të çojë në vdekjen e një gruaje shtatzënë, kështu që kur këto defekte të shtatzënisë është i kundërindikuar. Këto defekte mund të trashëgohet, dhe mundësia e fëmijës së transmetimit sëmundje përcaktohet në çdo rast.

  Në përgjithësi, prognoza për nënën dhe fëmijën e ardhshëm më keq, qarkullimit më e theksuar e dobët dhe të aktivitetit të procesit reumatike.

  Në dështimit të rënda të zemrës dhe një shkallë të lartë të aktivitetit të procesit të shtatzënisë reumatike është i kundërindikuar. Sidoqoftë, çështja e mbajtjes shtatzëninë zgjidhet pacientin dhe mjekun në çdo rast individualisht.


  Karakteristikat e shtatzënisë me sëmundje të zemrës

  Gjatë shtatzënisë rrit ndjeshëm ngarkesën në sistemin kardiovaskular. Deri në fund të dytë të gjakut Tremujorin e shpejtesise rrjedha rritet me pothuajse 80%. Vëllimi i gjakut gjithashtu rrit (30-50% deri në muajin e tetë të shtatzënisë). Kjo është e kuptueshme - pas të gjithë sistemin e qarkullimit të gjakut të nënës dhe derdhet gjak lidh fetusin.

  Me këtë ngarkesë shtesë një e treta e grave shtatzëna me një zemër të shëndetshme mund të ketë ritëm jonormal të zemrës (aritmia) dhe valvulave të zemrës punojnë, çfarë për të thënë për gratë me defekte në zemër.

  Nëse trajtimi i nevojshëm mjekësor për defekte në zemër kryer gjatë gjithë shtatzënisë. Qëllimi i trajtimit - normalizimi i qarkullimit të gjakut dhe për të krijuar kushte për zhvillim normal të fetusit. Aplikoni glycosides kardiake, droga antiarrhythmic, diuretics, Vasodilators, anticoagulants dhe agjentët antitrombocitare (agjentët që parandalojnë koagulimit të gjakut dhe mpiksjen e gjakut). Pyetje në lidhje me recetat dhe doza e tyre zgjidhen individualisht në përputhje me afatin e shtatzënisë dhe peshën e çrregullimeve të qarkullimit të gjakut.

  Kur dështimi trajtim përdorë trajtim kirurgjik, kryesisht në 18-26 javë të shtatzënisë.

  Gjatë gjithë shtatzanisë kryhet periodikisht kardiotokografike (ultratinguj fetusit zemër). Duke përdorur Doppler shqyrtuar utero-placental dhe fetal (fetusit) rrjedhjen e gjakut për të përjashtuar hypoxia (uria oksigjenit) fruta. Natyrisht, ofron monitorim të vazhdueshëm të nënës së zemrës.

  Shpesh, edhe kur kompensohen fillimisht komplikime porotsi shtatzënisë janë të mundshme, sepse çdo shtatzënë, që vuajnë nga sëmundjet e zemrës, duhet të jetë të paktën tri herë gjatë shtatzënisë për t'u shqyrtuar në departamentin e kardiologjisë.

  Hera e parë - për deri në 12 javë të shtatzënisë, kur pas kujdesshëm Kardiologji dhe, nëse është e nevojshme, rheumatologic, studim çështjen e mundësisë së mbajtjes shtatzëninë. I dytë kohë - midis 28 deri 32 javëve, kur ngarkesa në zemrën e një gruaje veçanërisht të madhe dhe shumë të rëndësishme për trajtimin parandalues. Pas një peshë të rëndë në zemër në këtë kohë mund të çojë në:

 • Dështimi kronik zemra është e karakterizuar nga lodhje, edemë, gulçim, mëlçisë rritur
 • çrregullimeve ritmin e zemrës (aritmi)
 • Këto komplikime mund të ndodhë jo vetëm gjatë shtatzënisë, por edhe gjatë lindjes së fëmijës dhe periudhën e hershme pas lindjes.

  Për shkelje të tilla të fëmijës qarkullimi i nënës mund të çojë në një mungesë të oksigjenit (hipoksi). Nëse ju nuk e marrin veprim në kohë mund të vërehet vonuar intrauterine të rritjes, mungesa e peshës (kequshqyerjes) fruta.

  Shtrimin në spital i tretë kryer 2 javë para lindjes. Në këtë kohë i prinin përsëritet provimi kardiologji dhe prodhuar një plan të lindjes, duke u përgatitur për ta.

  Informacion nga artikullin "defekte në zemër dhe shtatzënisë"

  Diskutoni komuniteteve:

 • Zemra e fituar
 • Shtatzënësi