Polyps zorrës së trashë Shkaqet dhe simptomat


 • Polyps të zorrës së trashë dhe shkaqet e paraqitjes së tyre
 • Polyps e zorrës së trashë, simptomat, diagnozën, trajtimin

 • Polyps të zorrës së trashë dhe shkaqet e paraqitjes së tyre

  Nga dy pika polyps tërhequr vëmendjen e Coloproctology të botës,
  si kanceri i zorrëve në të shumtën e rasteve të zhvilluar
  me polip beninje.

  Polyps janë rritje e mukozën e murin e zorrëve. Në varësi të formës dhe karakteristika strukturore të dalluar lloje të ndryshme të polyps. Lloji më të pafavorshme, në aspektin e kancerit - polyps, rritje në murin e zorrëve që ngjajnë qilim: incidenca e tumoreve malinje të kësaj polip është 40%.

  Një rol të rëndësishëm në zhvillimin e polyps zorrës së trashë të luajtur:

 • faktorët trashëgues;
 • sëmundje kronike fizike që kontribuojnë në "plakjes" të epitelit të mukozën e zorrës së trashë;
 • të hahet zakonet;
 • kapsllëk.
 • Normalisht, qelizat e mukozës së zorrëve janë përditësuar rregullisht. Nëse ky proces është i pabarabartë, polyps formuara lokale rriten Mukoza e zorrëve. Në mënyrë tipike, tendenca për të çrregullimit të qelizave mukozale të ndryshojë trashëguar.

  Përveç faktorëve të trashëgueshëm, përhapja e polyps dhe transformimit malinje promovon përdorimin e një numri të madh të kafshëve dhe yndyrore ushqime dhe kapsllëk. Yndyrna shtazore dhe proteina të çojë në formimin e substancave kancerogjene në zorrë që thyejnë qarkullim celular mukozale.


  Kapsllëk promovojë veprim afatgjatë të këtyre substancave.
  Polyps e zorrës së trashë, simptomat, diagnozën, trajtimin
  Polyps zakonisht nuk e mërzit pacientin. Shpesh prania e polyps zbuluara gjatë inspektimit rutinor. Në raste të rralla me polyps mund zhvilluar gjakderdhje.
  Megjithatë polyps nuk është i pafajshëm: zgjatura qelizat polip ekzistenca mund të bëhet i keq. Mesatarisht, një në pesë polip kthehet në kancer.

  Përveç kësaj, çdo e treta e pacientëve me polyps vërejtur gjakderdhje zorrës së trashë. Për më tepër, aq më e madhe madhësia e polip, gjakderdhja është më e zakonshme.
  Incidenca e gjakderdhje zorrës së trashë në polyps gjithashtu varet nga shkalla e keqdashje të polyps.

  Sa më e lartë shkalla e keqdashje, më ka gjakderdhje zorrës së trashë. Në difuze familjare polipoza gjakderdhje zorrës së trashë vërejtur në të gjitha rastet. Gjakderdhje nga polyps zorrës së trashë shpesh është kronik, rastet masive gjakderdhje janë relativisht të rralla.

  Tumoret Villous llogari për 15% të të gjithë tumoreve beninje të zorrës së trashë dhe më shpesh të vendosura në rektum (80%). Madhësia e madhe e këtyre tumoreve, sensibilitet për ulcerat dhe dëmtimit të tërhequr gjakderdhje zorrës së trashë.

  Problemet e përfshirë në polyps gastroenterologist mjek. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm parandalon zhvillimin e polyps të kancerit të zorrës së trashë.  Metoda kryesore e diagnostikimit të polyps colonoscopy - seksion Rishikimi i zorrëve për një metër duke përdorur një endoscope veçantë futur në anus. Kjo procedurë duhet të japin për çdo person mbi 50 vjet. Nëse një familje është e raste të kancerit të zorrës së trashë, është e nevojshme për të kryer një colonoscopy pavarësisht nga mosha.

  Për mjekun colonoscopy mund:

 • gjak okult fekal;
 • yrryhoskopyyu - radiografi zorrë duke përdorur medium kontrast administruar duke përdorur enemas;
 • rectoromanoscopy - një procedurë të ngjashme me zonën colonoscopy zorrëve duket vetëm 30 cm.

 • Trajtimi konservativ i polyps zorrës së trashë të kota. Çdo polyps zbuluar gjatë një colonoscopy duhet të hiqet kirurgjike dhe studiuar nën një mikroskop.

  Heqjen në kohë të vogla, polyps pothuajse gjithmonë asimptomatike zorrës së trashë - masa kryesore e parandalimit të kancerit të zorrës së trashë.


  Trajtimi kirurgjik i polyps zorrës së trashë duke përdorur pajisje endoskopik. Në anus prezantuar një endoscope fleksibile (endoscope kryhet në një colonoscopy të tillë), të pajisur me elektrodë lak, e cila kapjen dhe shtrydh të polip këmbë. Polyps të mëdha hequr pak nga pak. Remote polip dërguar për studim histologjik që lejon një mikroskop për të përcaktuar nëse janë transformimit malinje të polyps apo jo.  Heqjen endoskopike e polyps tolerohet mirë pas performancës kirurgji shëruar ditën tjetër.

  Pas largimit të polyps të mëdha (më shumë se 2 cm) ose polyps shumëfishta (5 ose më shumë) dhe adenomas villous të çdo madhësi e nevojshme të kontrollit të endoskopisë në një vit. Nëse polyps të reja u gjetën, të përsëritur colonoscopy çdo tre vjet.

  Heqja parandalues ​​i polyps zorrës së trashë është një mjet efektiv për parandalimin e kancerit kolorektal dhe parandalon kancerin e zorrës së trashë në 99,55% të pacientëve.

  Informacion nga neni "polyps zorrës së trashë."